Με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και παραγωγών, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση στη Χώρα του δήμου Πύλου – Νέστορος με θέμα τους δασικούς χάρτες.
Στη συνάντηση οι συμμετέχοντες ομόφωνα υιοθέτησαν ψήφισμα και εξέλεξαν επιτροπή που θα διαχειριστεί το όλο θέμα. Στις άμεσες προτεραιότητες της επιτροπής είναι η επικοινωνία με αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο νομό μας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, ώστε να διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο συντονισμού και διεκδίκησης. Επίσης άμεσα, η επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή νομικών συμβούλων.
Το ψήφισμα
Στο ψήφισμά που εξέδωσαν μετά το τέλος της σύσκεψης οι αγρότες σημειώνουν: “Οι εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών αγροτικών συλλόγων και παραγωγοί-αγρότες που συναντηθήκαμε σήμερα 26 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:30 στη Χώρα Μεσσηνίας στην αίθουσα εκδηλώσεων REX με θέμα συζήτησης τους δασικούς χάρτες, ύστερα από κατάθεση απόψεων και διεξοδική συζήτηση και αφού λάβαμε υπόψη:
Το Νόμο 4389/2016 και την σύγκριση των χαρτών του 2007 με τις αεροφωτογραφίες του 1945 οι οποίες εμφανίζουν μια θολή και παραπλανητική εικόνα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα δάση. Είναι τραγικό και απαράδεκτο ότι ως αφετηρία για τη σύγκριση, λαμβάνεται υπόψη μια περίοδος που λόγω του πολέμου και των ελάχιστων διαθέσιμων μέσων, η γεωργία είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί και περιοριστεί στην παροχή μιας ελάχιστης αυτάρκειας.
Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας η οποία στερείτε ανταγωνιστικότητας και ανανέωσης σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που καλείτε να αντιμετωπίσει (φορολόγηση, αύξηση ασφαλιστικού κόστους, απαιτήσεις στην παραγωγή τροφίμων, στήριξη της εθνικής οικονομίας κτλ).
Την προοπτική της ελληνικής γεωργίας στις τραγικές συνθήκες που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, ως δραστηριότητα που προσφέρει ακόμα απασχόληση και ίσως κάποια ελπίδα.
Την απαράδεκτη και ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία που καλείτε να ακολουθήσει το σύνολο σχεδόν των καλλιεργητών για να αποδείξει ότι το χωράφι που αγόρασε, κληρονόμησε, ή έτυχε γονικής παροχής δεν είναι δασική έκταση.
Το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην περίπτωση αλλοίωσης του χαρακτήρα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ το οποίο εκτός από το εισόδημα των παραγωγών θα έχει επιπτώσεις και στην εθνική οικονομία.
Την έλλειψη κτηματολογίου και την γενικότερη διαχρονική ασάφεια με τα όρια και την έκταση των αγροτεμαχίων γεγονός για το οποίο ευθύνεται η ελληνική πολιτεία αποκλειστικά.
Ότι στο βαθμό που αναπτύχθηκε η γεωργία στο νομό μας και στην αντίστοιχη συμβολή της στην τοπική και εθνική οικονομία, όχι μόνο δεν ζημίωσε τις δασικές εκτάσεις αλλά ακριβώς το αντίθετο, εφόσον τα δάση σήμερα είναι περισσότερα από το 1945!
Απαιτούμε:Τη σύνταξη του δασολογίου χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των καλλιεργούμενων εκτάσεων όπως έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο ΟΣΔΕ και όπως προβλέπει το άρθρο 24 του Συντάγματος όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Αυτό να γίνει με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των παραγωγών.
Στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων που έχουν χαρακτηριστεί ΑΔ αυτά να αποδοθούν σε καλλιεργητές κατοίκους των περιοχών που θα το αιτηθούν με προτεραιότητα στους νέους αγρότες.
Όσον αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις να τροποποιηθεί ο Ν. 4280/14 με τον οποίο υπάχθηκαν στις δασικές υπηρεσίες και να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους με τη δέσμευση της αγροτικής χρήσης
Η επιτροπή που εκλέχτηκε από τους συμμετέχοντες παραγωγούς που συνυπογράφουν το παρόν ψήφισμα την εξουσιοδοτούν, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές και οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες που θα απαιτηθούν προκειμένου να διαχειριστεί τα ως άνω αιτήματα έως ότου δικαιωθούν”.