Σκληρή ανακοίνωση Χαρίτση κατά βουλευτή της Αρκαδίας

/

Σε υψηλότατους τόνους η απάντηση του Μεσσήνιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, στον βουλευτή Αρκαδίας, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για το ζήτημα του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της περιφέρειας Πελοποννήσου. Σφοδρή κριτική “εφ’ όλης της ύλης” από τον Αλέξη Χαρίτση στο στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ανακοίνωση – απάντηση σε όσα υποστήριξε την περασμένη Τετάρτη ο βουλευτής Αρκαδίας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, σε σχέση με τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της περιφέρειας Πελοποννήσου, εξέδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος στην σχετική του παρέμβαση στη Βουλή άφηνε υπονοούμενα για την υλοποίηση του προγράμματος, στο οποίο έχει ενταχθεί και η πόλη της Καλαμάτας.

Η ανακοίνωση 

Σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Χαρίτσης:

“Για μία ακόμη φορά ο κ. Κωνσταντινόπουλος δείχνει την πλήρη άγνοιά του για την διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Τον κατανοούμε ωστόσο. Η θητεία του ως Υφυπουργού Ανάπτυξης εξαντλήθηκε στο να εντάσσει σκανδαλωδώς έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς πιστώσεις και μελέτες, μέχρι και την ημέρα των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, κοροϊδεύοντας τους πολίτες και υπονομεύοντας τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Δεν είχε λοιπόν χρόνο να ασχοληθεί επί της ουσίας με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Αφού ο ίδιος επέλεξε να λειτουργεί ως τοπικός κομματάρχης και όχι ως πρώην Υπουργός που οφείλει να γνωρίζει το αντικείμενο του χαρτοφυλακίου του, τον ενημερώνουμε πως η διαχείριση των Περιφερειακών Προγραμμάτων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Περιφερειακών Αρχών. Το Υπουργείο Οικονομίας δεν εμπλέκεται στη διαδικασία επιλογής των περιοχών υλοποίησης των προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).

Ο νόμος που ψήφισαν ο ίδιος και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2014 δεν αφήνει καμία δυνατότητα στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να εμπλακεί στον ορισμό των περιοχών υλοποίησης των Προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλο θράσος για να εγκαλεί τώρα εμάς για πράγματα που ψήφισε ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

Η διάταξη που επικαλείται και αφορά προφανώς το σύνολο των Περιφερειών της χώρας, ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα για αποκέντρωση, επιτάχυνση και απλοποίηση στη διαχείριση των προγραμμάτων και αίρει τις σχέσεις εξάρτησης που τόσα χρόνια συντηρούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις χάριν μικροκομματικών συμφερόντων. Επί της ουσίας, με την συγκεκριμένη διάταξη γίνεται σαφής ο διαχωρισμός μεταξύ της αρμοδιότητας του Υπουργού και των Περιφερειαρχών, οι οποίοι εξάλλου έχουν την πλήρη ευθύνη και αρμοδιότητα όλων των επί μέρους σταδίων για την υλοποίηση των ΒΑΑ.

Για τα κριτήρια επιλογής των περιοχών υλοποίησης των προγραμμάτων ΒΑΑ ο κ. Κωνσταντινόπουλος μπορεί να αποταθεί στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον οποίο άλλωστε στήριξε απλόχερα στις εκλογές του 2014. Αν τώρα έχει μετανιώσει γι’ αυτή τη στήριξη, είναι κάτι που δεν μας αφορά.

Όσο εμείς δίνουμε μάχη για να διορθώσουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της θητείας του κ. Κωνσταντινόπουλου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο ίδιος εξυφαίνει αστεία σενάρια συνωμοσίας που το μόνο που αποκαλύπτουν είναι η άγνοιά του και η παντελής έλλειψη πολιτικής αξιοπρέπειας. Η περίπτωση του θα ήταν ανάξια σχολιασμού, αν δυστυχώς δεν είχε προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στη χώρα, τις συνέπειες της οποίας βιώνει τώρα ο ελληνικός λαός”.

Η παρέμβαση Κωνσταντινόπουλου 

Υπενθυμίζεται ότι η παρέμβαση του Βουλευτή Αρκαδίας στη Βουλή έγινε κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, επί της υπ΄αριθμ. 1000/158 29.03.2017 Τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στην παρέμβασή του ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωνε: 

“Όλες οι πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου πρέπει να συμμετέχουν στην διαδικασία αστικών αναπλάσεων. Πριν από λίγες μέρες έθεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ερώτημα όσον αφορά τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης του Ε.Π. Πελοποννήσου 2014-2020 ύψους 17 εκ. ευρώ. Επεσήμανα ότι η Περιφερειακή αρχή δεν εξέδωσε ανοιχτή πρόσκληση με ενιαίους κανόνες, ώστε να καταθέσουν προτάσεις όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας, αλλά επιλέχθηκαν απευθείας ο Δήμος Καλαμάτας και οι Δήμοι Ναυπλιέων και Άργους-Μυκηνών ως σύμπραξη αστικών αρχών. Η ένστασή μου δεν αφορά τους Δήμους που επελέγησαν, αλλά αυτούς που αποκλείστηκαν. Ο κ. Περιφερειάρχης με κατηγόρησε για την παρέμβαση μου αυτή χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Σύντομα όλοι θα μάθουν την αλήθεια.

Σήμερα, ο κ. Χαρίτσης Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και υποψήφιος Βουλευτής Μεσσηνίας φέρνει διάταξη, κατά την οποία με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού ή Περιφερειάρχη, ορίζονται Ενδιάμεσοι Φορείς που αναλαμβάνουν τη διαχείριση μέρους ΕΠ ή συγκεκριμένα καθήκοντα της Διαχειριστικής Αρχής του εν λόγω ΕΠ για δράσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Έως τώρα ο ορισμός του Ενδιάμεσου Φορέα γινόταν με εισήγηση του Περιφερειάρχη και απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, δηλαδή με κοινή ευθύνη και των δύο.

Λίγες μόνο μέρες μετά από την παρέμβαση μου ο κ. Χαρίτσης φέρνει την τροπολογία στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο προφανώς για να αποφύγει το βάρος της ευθύνης και δίνει τη δυνατότητα υπογραφής στους Περιφερειάρχες. Τι βιασύνη είναι αυτή κ. Υπουργέ;”. 

 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Νίκας “παρεμβαίνει” στη διαμάχη βουλετών της ΝΔ με τον Π. Τατούλη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δύο νεαροί έσπασαν και πέταξαν αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πύλου (φωτό)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: «Την ώρα που η τραγωδία των Τεμπών δείχνει που οδηγεί η διάλυση των δημόσιων υποδομών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση ακόμη και του νερού»

«Από το πρωθυπουργικό διάγγελμα του «φταίει ο σταθμάρχης» μέχρι το πρόσφατο «όλοι φταίνε» και τα χθεσινά