Παρέμβαση Κοζομπόλη για την σύσταση προανακριτικής για Παπαντωνίου

/

Η περιπέτεια και η βαθιά κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, σχετίζεται και με τις εξοπλιστικές δαπάνες των κυβερνήσεων Σημίτη και όχι μόνο, που αύξησαν το δημόσιο χρέος και τον πλούτο διάφορων επιτήδειων και διεφθαρμένων, πολιτικών, συμβούλων, μεσαζόντων και άλλων”, τόνισε η βουλευτής Παναγιώτα Κοζομπόλη, στην παρέμβασή της, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Παπαντωνίου.

Η βουλευτής Μεσσηνίας συνέχισε την τοποθέτησή της σημειώνοντας: “Τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι ένα σημαντικό μέρος του δυσβάσταχτου χρέους του ελληνικού κράτους και ένα σημαντικό μέρος του πλούτου μερικών. Φυσικά κάποιοι αμυντικοί εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι για την άμυνα της χώρας, με την προϋπόθεση ότι γίνονται με μέτρο, διαφάνεια και προσφέρουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας.

Η υπόθεση που συγκροτούν οι έξι συναφείς δικογραφίες που αφορούν στον κ. Παπαντωνίου, είναι μέρος από το μεγάλο πάρτι διαφθοράς της εποχής Σημίτη, έπεται της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου Σμπώκου κλπ, και σχετίζεται με τεράστια βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου. Η παρούσα κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, πράττοντας αυτό ακριβώς που δεσμεύτηκε απέναντι στους πολίτες να κάνει, ρίχνει άπλετο φώς σε σκοτεινές υποθέσεις του παρελθόντος, μάχεται αταλάντευτα την διαφθορά και δρομολογεί νομοθετικές παρεμβάσεις για να θωρακίσει θεσμικά τη χώρα.

Η ατιμωρησία των Υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς, λόγω της σύντομης παραγραφής των αδικημάτων, δεν παραγράφει τις πολιτικές τους ευθύνες και επιπλέον επιτάσσει την άμεση αλλαγή της νομοθεσίας για την ευθύνη Υπουργών, ώστε να μπει τέλος στην ατιμωρησία. Ακόμη καταδεικνύει την μεγάλη ευθύνη όσων πρότειναν ή ανέχθηκαν την απαράδεκτη αυτή ατιμωρησία.

Από τις έξι δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τις Εισαγγελικές Αρχές, αποδίδονται στον κ. Παπαντωνίου με σχετικά Βουλεύματα “πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε μεγάλη οικονομική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου”. Κι αν η πράξη της απιστίας έχει παραγραφεί, λόγω του ειδικού καθεστώτος που διέπει όσους διατελούν ή έχουν διατελέσει μέλη της κυβέρνησης, όπως ο κ. Παπαντωνίου, έχει κριθεί και νομολογιακά, ότι αυτή η παραγραφή του βασικού εγκλήματος (εν προκειμένω της απιστίας) δεν αποκλείει την τιμωρία του υπαιτίου για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων που προέκυψαν από την βασική πράξη.

Επομένως είναι επιβεβλημένη η σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής (προανακριτικής) επιτροπής για να διερευνηθεί κυρίως η τυχόν διάπραξη του εγκλήματος νομιμοποίησης χρήματος, που είναι έγκλημα διαρκές και ως εκ τούτου απαράγραπτο.

Η Επιτροπή οφείλει να στοιχειοθετήσει τυχόν ενδείξεις ενοχής, τηρώντας πάντα το τεκμήριο της αθωότητας και τις αρχές της Δίκαιης Δίκης. Αυτό έπρεπε να επιδιώκει ο κ. Παπαντωνίου, προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του έναντι κατηγοριών που κατά καιρούς αιωρούνται. Προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη το υπόμνημα που απέστειλε στους βουλευτές, όπου ισχυρίζεται ότι η σύσταση έγινε με μοναδικό σκοπό τη συκοφάντησή του και “ως κάλυψη του αδιεξόδου της κυβερνητικής πολιτικής και στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ”. Επειδή συνυπέγραψα, ως βουλευτής, την πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, η απόδοση σκοπιμοτήτων με προσβάλει. Αυτό είναι συκοφαντία και όχι η διερεύνηση της αλήθειας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το άπλετο φως, για να λάμψει η αλήθεια, για να αποδοθεί δικαιοσύνη”.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Ψήφο εμπιστοσύνης” σε Τατούλη “μαύρο” σε Σαμαρά – βουλευτές ΝΔ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Νίκας “παρεμβαίνει” στη διαμάχη βουλετών της ΝΔ με τον Π. Τατούλη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελοπόννησος 2030: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Οι αναφορές στα ζητήματα της Μεσσηνίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε το μεσημέρι στην παρουσίαση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της