“Φωτιά” στο εσωτερικό της ΝΔ “βάζουν” δηλώσεις Νίκα για τα σκουπίδια

/

Νέες δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. “Συστημένες” βολές κατά της κυβέρνησης Σαμαρά με αφορμή την ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Διπλή παρέμβαση Νίκα στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τη διαχείριση των απορριμμάτων έκανε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας. Η πρώτη έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου και η δεύτερη κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου που ακολούθησε.

Το ενδιαφέρον των δηλώσεων Νίκα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας όχι μόνο επανέλαβε τη θέση του υπέρ της λύσης της περιφέρειας, ερχόμενος σε αντίθεση με τους 10 “γαλάζιους” βουλευτές που κατέθεσαν την σχετική ερώτηση, αλλά εξαπέλυσε βολές τόσο κατά της κυβέρνησης Σαμαρά (2013) όσο και της αντιπολιτευτικής τακτικής που σήμερα ακολουθεί η ΝΔ επί του ζητήματος. 

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε κατά τη συνέντευξη τύπου:

«Το θέμα των σκουπιδιών είναι 30 χρόνια στην επικαιρότητα, γιατί το πολιτικό σύστημα δε θέλησε να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, διότι δε θέλησε να συνεννοηθεί στα στοιχειώδη.
Το 2013, η τότε Κυβέρνηση μπορούσε να καταργήσει το διαγωνισμό. Αντίθετα, τον επαίνεσε! Τα λόγια “κρέμονται” ακόμα στο διαδίκτυο, με τέσσερις – πέντε υπουργούς που παραβρέθηκαν στην Τρίπολη.
Το 2015, η σημερινή Κυβέρνηση μπορούσε να καταργήσει το συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος μάλιστα έχει εγκριθεί και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Και η μία Κυβέρνηση μπορούσε να τον σταματήσει και η άλλη και το έργο να έχει επαναδημοπρατηθεί.
Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο ένα διαγωνισμό, εγκεκριμένο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με προβλήματα; Με προβλήματα! Έχει υψηλό κόστος; Έχει υψηλό κόστος! Αυτό, όμως, μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Τι έχουμε εκτός από αυτόν σήμερα; Απολύτως τίποτα! Και το ενδεχόμενο να γεμίσει η Πελοπόννησος σκουπίδια είναι ορατό – και η Καλαμάτα και οι άλλες πόλεις και τα χωριά.
Ως Δήμαρχος, από το 2011 ομιλώ για το συγκεκριμένο θέμα, για τις δυσκολίες που έχει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, για το κόστος, το οποίο ήταν υψηλότατο. Όμως δεν προτάθηκε κάτι άλλο στην πορεία, απολύτως τίποτα!
Και μιλάμε για τοπικές διαχειρίσεις… Τοπική διαχείριση πήγαμε να κάνουμε εδώ στο Βαλτί και στο Παλιοροβούνι. Τι προχώρησε; Το μόνο που προχώρησε είναι χρήματα – και μάλιστα πάρα πολλά – για τη σύνταξη των μελετών.
Εγώ στηρίζω το συγκεκριμένο διαγωνισμό γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Μπροστά στο κόστος να γεμίσουμε σκουπίδια, οποιοδήποτε άλλο κόστος είναι μικρό. Αν υπήρχε πολιτική βούληση, προφανώς θα είχαμε άλλα αποτελέσματα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση!”.

Η τοποθέτηση στο ΔΣ

Λίγα λεπτά αργότερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, εξαπέλυσε νέες βολές για το ζήτημα κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα δεν θέλει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι “μια λέει έτσι και την άλλη γιουβέτσι” ενώ κατηγόρησε και την κυβέρνηση για ολιγωρία και πολυγλωσσία.

Το πολιτικό παρασκήνιο

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Νίκας κλήθηκε να σχολιάσει όσους υποστηρίζουν ότι πίσω από την κίνηση των 10 βουλευτών της ΝΔ “κρύβονται” εσωκομματικές έριδες που στόχο έχουν τον Π. Τατούλη. Ο δήμαρχος Καλαμάτας ξεκαθάρισε οτι τον ίδιο τον απασχολεί η ουσία του προβλήματα και όχι το όποιο κομματικό παρασκήνιο. “Δεν με ενδιαφέρουν αυτά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας. 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χαρίτσης: Η Ελλάδα πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης στην ΕΕ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

100 δόσεις και “κούρεμα” προστίμων στη νέα ρύθμιση για χρέη προς δήμους

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.