Με τις καταθέσεις μαρτύρων και των κατηγορουμένων (Π. Τατούλη και Ντ. Νικολάκου) συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης της εφημερίδας “Ελευθερία” κατά των δύο αιρετών.
Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα κατηγορεί τους δύο πολιτικούς ότι με ευθύνη τους κατά την περίοδο του 2011 και 2012 οι πληρωμένες καταχωρήσεις από την Περιφέρεια προς την Εφημερίδα ήταν μηδαμινές. Μάλιστα, η Εφημερίδα καταλογίζει στους κατηγορουμένους δόλο που στόχο είχε την εξόντωση της εφημερίδας.
Η δίκη ξεκίνησε με την εξέταση του Τ. Χειβιδόπουλου, αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας. Ο κ. Χειβιδόπουλος κατέθεσε ότι ποτέ δεν υπήρξε παρέμβαση, προκειμένου να καθοριστεί συγκεκριμένη κατανομή καταχωρήσεων, καθώς αυτό ήταν κάτι που γινόταν και γίνεται από τις υπηρεσίες. Στην ίδια λογική κινήθηκε και η κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα της σημερινής διαδικασίας του περιφερειακού συμβούλου, Απ. Παπαφωτίου ο οποίος μίλησε για “στημένο κατηγορητήριο”.
Ο Π. Τατούλης
Στην απολογία του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, αρχικά, μίλησε για την εμπιστοσύνη που έχει στη δικαιοσύνη, απαντώντας σε προηγούμενη αναφορά συνηγόρου της Εφημερίδα, με την οποία επιχειρήθηκε, κατά τον κ. Τατούλη, να δοθεί η εικόνα ότι ασκεί κριτική στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Ο κ. Περιφερειάρχης σημείωσε ότι αυτή η αναφορά του συνηγόρου αφορά τη δήλωσή του που σχετίζεται με τις δικαστικές αποφάσεις των απαλλοτριώσεων του δρόμου Ρωμανού – Γαργαλιάνοι. “Είμαι 50 χρόνια πολιτικός και έχω υπηρετήσει τη δικαιοσύνη, σέβομαι τις αποφάσεις της και δεν κάνω κριτική σε αυτές. Έκανα αναφορά σε δικαστικές αποφάσεις που αφορούν 20.000.000 ευρώ σε απαλλοτριώσεις που δόθηκαν για ένα μικρό κομμάτι δρόμου” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης, προσθέτοντας ότι ρόλος του είναι να αναδεικνύει τέτοια ζητήματα.
Αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης υπογράμμισε ότι “ακόμα και μια απλή ανάγνωση του κατηγορητηρίου αρκεί για να καταλάβει κάποιος αν υπάρχει δόλος κατά της εφημερίδας” και επανέλαβε με έμφαση ότι “θέλουν να κάνουν το δικαστήριο πολιτικό”. Συνεχίζοντας ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι “η εφημερίδα συνδιοικούσε και χειραγωγούσε θεσμικούς φορείς της Μεσσηνίας”. “Εγώ” είπε ο κ. Τατούλης “δεν δέχθηκα την συνδιοίκηση και την χειραγώγηση”. Συνεχίζοντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είπε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία αρμοδιότητα στην κατανομή των πληρωμένων καταχωρήσεων και ότι αυτή γίνεται από τις υπηρεσίες. Επίσης, στρέφοντας τα βέλη του εναντίον του κ. Μαλαπάνη (αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας το επίμαχο διάστημα και μάρτυρα κατηγορία του κ. Τατούλη τώρα), σημείωσε ότι την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της λειτουργίας και τον εντοπισμό λαθών και παραλήψεων είχε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης. “Η ευθύνη για την τήρηση του νόμου επί του συγκεκριμένου βαραίνει αυστηρά τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη. Ο κ. Μαλαπάνης έπρεπε να είναι σήμερα κατηγορούμενος, αν αυτά που λέει το κατηγορητήριο είναι αληθινά” είπε ο κ. Τατούλης και συνέχισε τις αναφορές του στον κ. Μαλαπάνη σημειώνοντας: “Ο κ. Μαλαπάνης δεν παρατήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Μαλαπάνης παραιτήθηκε για το θέμα του κόμβου του αεροδρομίου που ήθελε να δοθεί στον Μορέα ως επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης. Ο κ. Μαλαπάνης είχε την αίσθηση ότι θα είναι ο άρχοντας της Μεσσηνίας, κάτι σαν παλιός νομάρχης”.
Η Ντ. Νικολάκου
“Η εμπλοκή μου στη δίκη έχει να κάνει μόνο με την προσπάθεια να κάτσω στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τον κ. Τατούλη” σημείωσε η αντιπςεριφερειάρχης, Ντ. Νικολάκου, κατά τη δική της απολογία που ακολούθησε αυτή του κ. Τατούλη. Η κα Νικολάκου ξεκαθάρισε ότι η οικονομική επιτροπή, της οποίας ήταν και είναι πρόεδρος, δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε σχέση με την κατανομή των καταχωρήσεων στις εφημερίδες. “Η οικονομική επιτροπή είναι ένα συλλογικό πολιτικό όργανο. Ο πρόεδρος της ούτε εισηγείται ούτε αποφασίζει” σημείωσε η κα Νικολάκου προσθέτοντας ότι “η οικονομική επιτροπή δεν έχει καμία σχέση με το σκέλος της δημοσιότητας των προκηρύξεων”. Η αντιεριφερειάρχης ανέφερε ότι την αρμοδιότητα για τις καταχωρήσεις την έχουν οι υπηρεσίες υπογραμμίζοντας ότι ο έλεγχος της λειτουργίας τους ασκείται από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. “Ο νόμος δείχνει με σαφήνεια ποιος έχει την ευθύνη της λειτουργίας των υπηρεσιών”. Η κα Νικολάκου συντάχθηκε με το σκεπτικό του κ. Τατούλη, μιλώντας για “στημένη πολιτικά δίκη” και έστρεψε και εκείνη τη βέλη της κατά του κ. Μαλαπάνη τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “πίστευε ότι πρέπει να κάνει κουμάντο στη Μεσσηνία”.
“Ραντεβού” στις 28 Απριλίου
Σημειώνεται, τέλος, ότι η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Απριλίου οπότε και θα γίνει η αγόρευση και η πρόταση της Εισαγγελέως καθώς και η αγόρευση των δικηγόρων των δύο πλευρών.