Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην Πελοπόννησο με αφορμή τα σκουπίδια

17 Απριλίου 2017

Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αναμένεται να κλείσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Κόμματα και αυτοιδιοικητικοί της Πελοποννήσου ξεκαθαρίζουν λογαριασμούς που αφορούν το παρελθόν και το μέλλον τους. Το παρασκήνιο σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία και η στάση Τατούλη. 

Η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Πελοποννήσου για την προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν από την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρία “ΤΕΡΝΑ”, η οποία αποτελεί τον ανάδοχο σχετικού διεθνούς διαγωνισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν η απόφαση του ΦΟΔΣΑ αναμένεται να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα (πιθανότερο στις 24 Απριλίου). Μιλώντας στο messiniapress o πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, Γιάννης Γρυπιώτης, τόνισε ότι αμέσως μετά την συνεδρίαση της διυπουργικής έχει ξεκινήσει ενημέρωση των δημάρχων της Πελοποννήσου, προκειμένου να υπάρξει άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών. Προς αυτή την κατεύθυνση είχε “δείξει” και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, με δήλωσή του με την οποία εκτίμησε ότι η λήψη της σχετική απόφασης είναι θέμα ημερών.

Η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά στη λήψη απόφασης του ΦΟΔΣΑ για την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις όσων χειρίζονται το ζήτημα οι σχετικές υπογραφές αναμένεται να “πέσουν” το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Την σύμβαση θα υπογράψουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΤΕΡΝΑ καθώς και η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ (υπουργείο Οικονομικών).

Η κυβέρνηση

Το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών της Πελοποννήσου θα πρέπει να το διαχειριστεί πολιτικά η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν φωνές αυτοδιοικητικών και τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφραστεί αρνητικά στο σχέδιο Τατούλη, έχει ενδιαφέρον η αντίδραση όλων αυτών έναντι της τελικής επιλογής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα δεν είναι απίθανο το επόμενο διάστημα να σημειωθούν διαφοροποιήσεις, ωστόσο, ακόμα δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν αυτές οι διαφοροποιήσεις οδηγήσουν σε ρήξη.

Η Νέα Δημοκρατία

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου και η διαφαινόμενη λύση, μετά από ολόκληρες δεκαετίες, ήδη έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση της ερώτησης που έχουν καταθέσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές με την ερώτησή τους στράφηκαν κατά του Π. Τατούλη, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ, κατά το πρόσφατο παρελθόν, είχε στηρίξει τον Περιφερειάρχη και τη λύση που προωθούσε (ΣΔΙΤ) για τα σκουπίδια. Όσα ακολούθησαν της δημοσιοποίησης της σχετικής ερώτησης δείχνουν ότι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο έχει δημιουργηθεί βαθύ χάσμα ανάμεσα στα “γαλάζια” στελέχη. Η “εμμονή” στελεχών της Νέας Δημοκρατίας να αντιπαρατεθούν και να “ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς” με τον Π. Τατούλη, ήδη, έχει δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα. Το κλίμα αυτό έγινε ακόμα χειρότερο από τις τοποθετήσεις τόσο του Β. Κικίλια όσο και από αυτά που διαμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς τις ημέρες του Πάσχα. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όλα τα στελέχη της ΝΔ στην Πελοπόννησο (περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι κλπ) θα κληθούν να απαντήσουν στο δίλημμα “με τη ΝΔ ή με τον Τατούλη;”, ερώτημα που θέτουν πιεστικά στελέχη της ΝΔ που επιθυμούν το “ξήλωμα” του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Ο Π. Τατούλης

Τέλος, η πλευρά του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, περιμένει την υπογραφή της σύμβασης αλλά και την συζήτηση της ερώτησης που έχουν καταθέσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Στο επίπεδο της ουσίας ο κ. Τατούλης μπορεί να θεωρείται ήδη “κερδισμένος” αφού, τελικά, η λύση που εκείνος πρότεινε υιοθετήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Όσον αφορά στο πολιτικό επίπεδο, ο κ. Τατούλης αναμένει τις επόμενες κινήσεις από την πλευρά, κυρίως, της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως, είναι βέβαιο ότι ο κ. Τατούλης και η παράταξή του θα υπερασπιστούν το συγκεκριμένο έργο μέχρι τέλους, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσουν στα άκρα με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ή στελέχη του συνδυασμού του. 

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εξοχική κατοικία: Μεγάλη ζήτηση εξαιτίας του αεροδρομίου της Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ώρες αγωνίας για 35χρονο ψαροντουφεκά στη Μάνη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Χαρίτσης: «Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα»

«Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα», δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στην

Μενδώνη από την Καλαμάτα: «Η Ελλάδα πρέπει ενωμένη, με πίστη στη δημοκρατία και στις οικουμενικές αξίες του δυτικού πολιτισμού, να προχωρεί μπροστά»

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, παρέστη στην παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στη Καλαμάτα

Δείτε επίσης