Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία μετά την σκληρή ανακοίνωση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κωνσταντινέα, για την επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στη Μεσσηνία.
Μετά την ανάρτηση του Β. Οικονόμου στο facebook δίνουν τη δική τους απάντηση ο Άγγελος Χρονάς, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Τατούλη και εντεταλμένος για θέματα υγείας, και ο πρώην αντιδήμαρχος Καλαμάτας για θέματα υγείας και πρόνοιας, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Η ανάρτηση του Άγγελου Χρονά
Σημειώνει στην ανάρτησή του ο κ. Χρονάς: “H επίσκεψη του κλιμακίου Υγείας της ΝΔ με τους Τομεάρχες Υγείας κ. Βασίλη Οικονόμου και κ. Ιάσονα Φωτήλα, συνοδευόμενοι από Επιστημονικό Προσωπικό, εκπροσώπους της Περιφέρειας και των Δήμων, οι οποίοι επισκέφτηκαν Μονάδες Υγείας του Νομού Μεσσηνίας με σκοπό, όχι να αντικρίσουν την καταστροφή, όπως σας αρέσει για λόγους εντυπωσιασμού να λέτε, αλλά για να δουν, να ενημερωθούν, να προτείνουν και … αν χρειαστεί να αποτρέψουν τα χειρότερα!
Μακάρι να ήταν όλα τόσο ρόδινα όπως τα αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας! Θα ήταν προτιμότερο βέβαια, να ήσασταν και εσείς ο ίδιος παρόν στη συνδιάσκεψη, στην οποία παρευρέθησαν Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Επιστημονικών Συλλόγων, Διευθυντές Κλινικών και Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες που αγωνιούν πραγματικά για την Υγεία και οι οποίοι αναφέρθηκαν λεπτομερώς στις καθημερινές δυσκολίες της λειτουργικότητας των νοσοκομειων.
Σχετικά με τα έργα υποδομής να σας αναφέρω ότι πρόκειται για έργα της Περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου και αφορούν τα εξής:
– Κατασκευή Περιφερειακών Ιατρείων Πεταλιδίου, Βλαχόπουλου, Μεθώνης
– Ανακαίνιση Νοσοκομείου Κυπαρισσίας
– Ανακαίνιση Κέντρου Υγείας Πύλου
– Έργα Υποδομής Νοσοκομείου Καλαμάτας
Σχετικά με το ιατρο – νοσηλευτικό προσωπικό, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε μόνο αλήθειες: Εκατοντάδες εργατοώρες και ρεπό έχει να λαμβάνει η πλειοψηφία των εργαζομένων. Οι οδηγοί των ασθενοφόρων και του ΕΚΑΒ, καθώς και όλο το προσωπικό, καταβάλλουν με ζήλο καθημερινά υπεράνθρωπες, φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες υγείας. Τα κενά, λόγω έλλειψης ή ενίοτε κακής διαχείρισης προσώπων είναι μεγάλα, οι αναμονές για εξέταση ή χειρουργική επέμβαση μη αναπόφευκτες, η αναβολή των χειρουργείων μονόδρομος… (Ανεξέλεγκτες μετακινήσεις – μεταθέσεις χωρίς αντικατάσταση με κομματικά πάντα κριτήρια).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η πρόταση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου κόστους 3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, το οποίο θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας, κρίνεται ως έργο υψίστης σημασίας για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Είναι αναμφισβήτητα αναγκαίος ο κτηριακός εξοπλισμός, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη στελέχωση έμψυχου υλικού, ορθή διαχείριση από άρτια εξειδικευμένους επαγγελματίες της Υγείας και, φυσικά, θέσπιση κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας. Πανάκριβα απεικονιστικά μηχανήματα μένουν αναξιοποίητα λόγω μη καθημερινής χρήσης στους βοηθητικούς χώρους των νοσοκομείων χωρίς επαρκές, καταρτισμένο προσωπικό να τα θέσει σε λειτουργία.
Ούτε σχεδιασμός, ούτε όραμα και σαφώς ούτε η εμπειρία υπάρχει στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας από την σημερινή κυβέρνηση. Θέλουμε δράσεις ρεαλιστικές τις οποίες έχει η Νέα Δημοκρατία και συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επιτρέψτε μου, ως νέος γιατρός, κύριε Βουλευτή Μεσσηνίας, που αγωνιά για τον τόπο του, να σας θέσω δύο ακόμα ερωτήματα:
1. Ποια τα κίνητρα που δίνει η Κυβέρνηση στους νέους ιατρούς ώστε να δηλώσουν τα περιφερειακά ιατρεία της Μεσσηνίας;
2. Ποια τα κίνητρα σας ώστε να έρθουν πίσω οι χιλιάδες επιστήμονες που διαρκώς μεταναστεύουν, από μια χώρα που τους μεγάλωσε, τους σπούδασε και τώρα – ίσως περισσότερο από ποτέ – τους χρειάζεται;
Και για να χρησιμοποιήσουμε αθλητική ορολογία, όταν η ομάδα δεν τραβάει, κάποιοι πάνε στην εξέδρα και παρακολουθούν τον αγώνα από εκεί!”
Η ανάρτηση του Π. Γιαννόπουλου
Ο πρώην αντιδήμαρχος Καλαμάτας και γιατρός στο νοσοκομείο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας σημειώνει σε ανάρτηση – απάντηση στον Π. Κωνσταντινέα: “Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα που ακούσαμε φίλε Πέτρο. 1) Ακούσαμε για ρεπό που οφείλονται σε κάθε τμήμα του νοσοκομείου στο προσωπικό από 500-550 συν όλη η άδεια του 2016 και εννοείται και αυτή του 2017. 2) Ακούσαμε ότι ειδικευόμενοι δεν έχουν στελεχώσει επαρκώς καμία κλινική γιατί προτιμούν την ασφάλεια και τους υψηλούς μισθούς του εξωτερικού ,3) Ακούσαμε ότι για το μεγάλο μέρος της όμορφης εικόνας και του αισθητικού κάλλους των δυο νοσοκομείων δεν ευθύνεται το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση που λες, αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία(ΔΩΡΕΕΣ) και η Περιφέρεια Πελοποννήσου που χρηματοδότησαν τα έργα. 3) Επίσης στην ίδια γραμμή ακούσαμε ότι για να λειτουργήσει το ακτινοθεραπευτικό κέντρο υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περί τα 3-3.5 εκ. Ευρώ για τα οποία ΠΑΛΙ “έχουν ξεκινήσει επαφές” με ιδιώτες για τη χρηματοδότηση-δωρεά. 4) Ακούσαμε ότι ΑΚΟΜΑ τα ΤΕΠ δεν αποτελούν αυτόνομο τμήμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθημερινά προβλήματα στο πιο ευαίσθητο τμήμα του νοσοκομείου. 5) Ακούσαμε ότι τα τεράστιας άξιας μηχανήματα όπως ο μαγνητικός τομογράφος και το μηχάνημα για τις στεφανιογραφιες δεν λειτουργούν καθημερινά ως όφειλαν αλλά 2-3 φορές την εβδομάδα λόγω έλλειψης τεχνολόγων. Τέλος επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται τελευταία για την ποιοτική αναβάθμιση της Υγείας στη Μεσσηνία λόγω των όμορφων επιγραφών και των πλαστικών κισσών να σου πω φίλε Πέτρο ότι κανένα όμορφο ντουβάρι ή καμία καλαίσθητη γλάστρα δεν θεραπεύει καμία ασθένεια αν δεν υπάρχει Γιατρός- Νοσηλευτρια που να δουλεύουν σε ανθρώπινα ωράρια και να ξεκουράζονται επαρκώς. Καταλαβαίνεις φαντάζομαι ως επαγγελματίας ότι κανένα ταψί και κανένα αλεύρι δεν φτιάχνουν καλό ψωμί αν δεν υπάρχει Φουρναρης που να έχει όρεξη να δουλέψει…”.