Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δήμος Πύλου – Νέστορος: Τα κορόιδα πληρώνουν (ξανά) τα σπασμένα

Πάνω από 100.000 ευρώ έχει κοστίσει στους δημότες Πύλου – Νέστορος η ανεξέλεγκτη λειτουργία της χωματερής του Αγίου Νικολάου στην Πύλο μόνο τους τελευταίους 9 μήνες. Ανίκανη η δημοτική αρχή να ελέγξει την κατάσταση στη χωματερή «χρεώνει» ασυστόλως το δήμο, προκειμένου να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Περισσότερα από 37.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες Πύλου – Νέστορος, προκειμένου να επιστρωθεί η χωματερή του Αγίου Νικολάου, η οποία καίγεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, με αδρανή υλικά. Αν σε αυτό το ποσόν προστεθεί το πρόστιμο (30.000 ευρώ) που πριν από λίγες ημέρες επέβαλε η περιφέρεια και η αξία (34.000 ευρώ) της προμήθειας των υλικών επίστρωσης που προμηθεύτηκε ο Δήμος στις αρχές του Φθινοπώρου του 2016, τότε ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες ξεπερνά τις 100.000 ευρώ από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι σήμερα.

Το νέο χαράτσι

Όσον αφορά στη νέα επιβάρυνση που θα υποστεί ο δήμος Πύλου – Νέστορος και κατά συνέπεια οι δημότες του περιγράφεται σε δύο αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, οι οποίες ελήφθησαν στις 25 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις ο δήμος θα πληρώσει 24.800 ευρώ για την προμήθεια αδρανών υλικών (χώματος) και 12.800 ευρώ για τη μεταφορά και την επίστρωση του υλικού.

Απευθείας αναθέσεις εις το όνομα της δημόσιας υγείας

Πέρα από το νέο χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι της περιοχής ιδιαίτερη σημασία έχει και το σκεπτικό των δύο αποφάσεων. Σύμφωνα με αυτό οι προμήθεια και η μεταφορά του αναγκαίου υλικού πρέπει να γίνει με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης γιατί, όπως υποστηρίζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου, είναι άμεσος και σοβαρός ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Με λίγα λόγια εμφανίζεται μια δημοτική αρχή που αναγνωρίζει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία μόνο όταν απαιτούνται χρήματα για τις απευθείας αναθέσεις.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου

Για την κατάσταση που επικρατεί, πάλι, στη χωματερή της Πύλου σύμφωνα με πληροφορίες του messiniapress η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Μεσσηνίας) και οι αρμόδιες υπηρεσίες της δεν έχουν ενημερωθεί. Μάλιστα, όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε νέους ελέγχους αν δεν υπάρχει σχετική καταγγελία κάτι που, ωστόσο, αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Η δικαιοσύνη

Υπενθυμίζεται ότι για τη χωματερή του Αγίου Νικολάου και την φωτιά του Αυγούστου έχει καταδικαστεί ο δήμος Πύλου – Νέστορος με την επιβολή ποινής φυλάκισης 1 έτους (με αναστολή) στον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας. Παράλληλα, στον αρμόδιο Εισαγγελέα έχει διαβιβαστεί και ο φάκελος του προστίμου, το οποίο επέβαλε πριν από λίγες μέρες η Περιφέρεια.

Και η φωτιά συνεχίζεται

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Πύλου εξακολουθούν να είναι αναγκασμένοι να ζουν με τα όσα επιβλαβή εκλύονται από τον σκουπιδότοπο του Αγίου Νικολάου, δεδομένου ότι η νέα φωτιά συνεχίζει να καίει στην περιοχή, σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ