Σε 150.000.000 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου εκτιμάται το δυναμικό του Κυπαρισσιακού κόλπου. Έντονο Γαλλικό ενδιαφέρον για το κοίτασμα του Μεσσηνιακού κόλπου, το οποίο χαρακτηρίζεται “εξαιρετικά ελπιδοφόρο”.
Εντείνονται οι διεργασίες που αφορούν τις γεωλογικές έρευνες για τα κοιτάσματα πετρελαίου που τοποθετούνται στο Ιόνιο, νότια της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, αλλά και της Κρήτης.
10 μεγάλα κοιτάσματα
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας, Μάριου Πατσουλέ, στην Ελλάδα υπάρχουν, τουλάχιστον, δέκα πετρελαϊκά συστήματα, που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα 20 φορές μεγαλύτερα από τα αποθέματα που έχουν ανακαλυφθεί στον Πρίνο.
Οι εκτιμήσεις έρχονται στη δημοσιότητα με αφορμή την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή του δεύτερου διεθνούς συνεδρίου πετρελαίου με θέμα «Ελλάδα: Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας», στις 8 και 9 Ιουνίου στην Αθήνα.
Ο Κυπαρισσιακός κόλπος
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) εκτιμάται ότι είναι, τουλάχιστον, αντίστοιχο αυτού του Πατραϊκού κόλπου, δηλαδή το δυναμικό του φτάνει τα 150.000.000 βαρέλια πετρελαίου. Οι εκτιμήσεις γίνονται με βάση έρευνες που έχουν γίνει από ειδικούς, οι οποίοι έχουν βασιστεί σε σεισμική έρευνα που έχουν κάνει Νορβηγοί.
Ο Μεσσηνιακός κόλπος
Το ίδιο ελπιδοφόρο εκτιμάται ότι είναι και το κοίτασμα που βρίσκεται ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου. Αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημο ενδιαφέρον για σεισμικές έρευνες στην περιοχή, η περιοχή έχει μπει στο μικροσκόπιο εταιρειών – κολοσσών του χώρου. Μάλιστα, η γαλλική εταιρεία Total φαίνεται ότι έχει προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο έχοντας ζητήσει από νορβηγική εταιρεία να προχωρήσει σε σχετικές έρευνες. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν εξειδικευμένο γαλλικό ινστιτούτο είχε πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, γεγονός που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον των Γάλλων για το κοίτασμα του Μεσσηνιακού κόλπου.
Τα οφέλη
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει ένα κοίτασμα της τάξεως των 150.000.000 βαρελιών, όπως εκτιμάται ότι είναι αυτά στον Κυπαρισσιακό και του Μεσσηνιακό κόλπο, μπορεί να συνεισφέρει έκαστο 0,5% του ΑΕΠ για 25 χρόνια. Παράλληλα, εκτιμάται ότι για κάθε ευρώ που πηγαίνει στην τοπική κοινωνία παράγεται πρόσθετος πλούτος 2 ως 3 ευρώ, γιατί λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, και σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτό σημαίνει αύξηση του τοπικού ΑΕΠ, κάθε περιοχής που υπάρχει κοίτασμα αυτού του επιπέδου, κατά 10 ως 15%. Επιπρόσθετα, τα πιθανά κοιτάσματα στη Μεσσηνία είναι ικανά να αλλάξουν άρδην την εικόνα του Νομού, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε επίπεδο υποδομών (σχετικό ρεπορτάζ του messiniapress). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα ήδη απασχολεί πολιτικούς παράγοντες του Νομού αλλά και της Πελοποννήσου.