Καλαμάτα: Τα “σαράντα κύματα” που έγιναν γιορτή της …γουρνοπούλας

25 Μαΐου 2017

Ενδιαφέροντα στοιχεία, άγνωστα στους περισσότερους, για τον τρόπο με τον οποίο γιόρταζαν στην Καλαμάτα την γιορτή της Αναλήψεως παραθέτει ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μπιτσάνης:

Η… σφαγή της γουρνοπούλας σήμερα στην Καλαμάτα, κάτι σαν “έθιμο” που καθιερώθηκε τα νεότερα χρόνια της “αφθονίας”. Το πραγματικό έθιμο της πόλης ήταν τα “σαράντα κύματα”. Γραπτές και προφορικές πηγές αναφέρουν ότι η Παραλία κατακλυζόταν από χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι διασκέδαζαν… παρά θιν αλός σε ένα ιδιότυπο… πικ νικ (κατά την νεοελληνικήν), μέχρι αργά το βράδυ. Στην ακτή περίμεναν με τα… γιορτινά βάρκες και καΐκια για να πάρουν δωρεάν τους ανθρώπους και να τους κάνουν μια βόλτα στη θάλασσα ώστε να περάσουν τα “40 κύματα”. Οσες δηλαδή και οι ημέρες που είχαν περάσει από το Πάσχα. Το 40 άλλωστε είναι “μαγικός αριθμός” και όχι μόνον για το χριστιανικό εθιμικό. Πρόκειται για ένα έθιμο που καταγράφεται ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και με άγνωστο βάθος. Σε άλλες περιοχές της χώρας (και στην Καλαμάτα όσοι δεν κατάφερναν να μπουν σε βάρκα) πήγαιναν στην ακτή και έβρεχαν τα πόδια τους με 40 κύματα, ενώ μάζευαν και νερό από αυτά θεωρώντας πως είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Στη φωτογραφία από την ιστοσελίδα των ΓΑΚ Μεσσηνίας, μια εικόνα από το γιορτασμό της Ανάληψης με τα “σαράντα κύματα” τη δεκαετία του 1930 που αποτυπώνει γλαφυρά το λαϊκό χαρακτήρα της γιορτής…”

Πηγή: Ηλίας Μπιτσάνης, δημοσιογράφος

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Διαφαίνεται συμβιβασμός μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ γράφει η Handelsblatt

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πυρ ομαδόν από τους “γαλάζιους” νεολαίους στον Περικλή Μαντά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ VIRAL

Οι ανακοινώσεις του «τίποτα»

Γενικόλογες ανακοινώσεις, πασπαλισμένες από μπόλικο …τίποτα έχουν «πνίξει» τα δημοσιογραφικά γραφεία της Μεσσηνίας. Το …κολπάκι, να βαφτίζεται το τίποτα «πολιτική δράση», ως

Δείτε επίσης