Κυλινδρόμυλοι: Το ιστορικό κτίριο της Καλαμάτας που κατάντησε εστία κινδύνου

10 Ιουνίου 2017

Στο συμπέρασμα ότι το κτίριο των παλιών κυλινδρόμυλων στο λιμάνι της Καλαμάτας συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία έφτασε, μετά από σχετικό έλεγχο, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα σε αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου διαπιστώνουν οι υπάλληλοι που διενήργησαν τον έλεγχο: «Στον χώρο εξακολουθούσε να υπάρχει ανεξέλεγκτη είσοδος των ατόμων από τα ανοίγματα που υπήρχαν (πόρτες – παράθυρα). Εντός του κτηρίου στο ισόγειο υπήρχαν πολλά περιττώματα και απορρίμματα. Στον υπαίθριο χώρο υπήρχαν απορρίμματα και ανοιχτός βόθρος χωρίς να υπάρχει κάλυμμα με κίνδυνο να πέσει κάποιος μέσα. Όλα τα ανωτέρω αποτελούν ανθυγιεινές εστίες και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία γενικότερα».

Ο δήμος Καλαμάτας, στον οποίο κοινοποιήθηκε το αποτέλεσμα της αυτοψίας, με τη σειρά του καλεί τώρα τον ιδιοκτήτη του κτιρίου να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα του κτιρίου και προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες.

Το κτίριο

Η ανέγερση του συγκεκριμένου κτιρίου ξεκίνησε ουσιαστικά το 1925, οπότε και αγοράζονται τα πρώτα οικόπεδα. Οι κυλινδρόμυλοι που στεγάζονται εκεί λειτουργούν μέχρι το 1986, οπότε και το κτίριο πλήττεται από τον καταστρεπτικό σεισμό της Καλαμάτας. Το 1991 και μετά από πολλές περιπέτειες το κτίριο περνά στην κατοχή επιχειρηματία της Βορείου Ελλάδος μέσα από τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Το κτίριο καταλαμβάνεται το 1941 από το στρατό κατοχής και ουσιαστικά ξεκινά να λειτουργεί και πάλι το 1949. Το 1951, μάλιστα, έλαβε σημαντική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του “σχεδίου Μάρσαλ”, προκειμένου να επεκταθεί. Το εν λόγω κτίριο αποτέλεσε το σκηνικό των δραματικών γεγονότων του Μαΐου του 1934 που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 συνολικά άνθρωποι. Πριν από ορισμένα χρόνια το ζήτημα του κτιρίου απασχολεί και πάλι την πόλη της Καλαμάτας. Ο ιδιοκτήτης του δηλώνει ότι θα επισκευαστεί και θα λειτουργήσει ξενοδοχείο 5 αστέρων ή εμπορικό κέντρο. Κανένα από τα μεγαλεπήβολα σχέδια δεν προχωρά με αποτέλεσμα ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Καλαμάτας να παραπαίει μέχρι και σήμερα. 

Αναλυτικά η ιστορία του κτιρίου εδώ

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σωκράτης στο Fcebook: “Είμαι τόσο υπερήφανος που είμαι Ελληνας”

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στοιχεία – σοκ για τις καρδιακές παθήσεις στο νομό Μεσσηνίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης