Έτσι θα βγαίνουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες με την απλή αναλογική

Τέλος στο “εκτρωματικό εκλογικό σύστημα” των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση με την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, όπως τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” και τον Στάθη Σχινά.

“Αυτή τη στιγμή ο νόμος δίνει το 60% των εδρών στον πρώτο συνδυασμό. Αν ίσχυε αυτό το εκτρωματικά πλειοψηφικό σύστημα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει 180 βουλευτές. Το Μάιο του 2012, όταν η ΝΔ πήρε 18% και ήταν πρώτη με το ΣΥΡΙΖΑ στο 16%, θα έπρεπε να πάρει 180 βουλευτές, τέτοιο εκτρωματικό σύστημα υπάρχει στην τοπική αυτοδιοίκηση, στραγγαλίζοντας οποιαδήποτε διαφορετική, αυτοδιοικητική φωνή υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες”, σημείωσε ο κ. Πουλάκης

Η πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση, προσέθεσε ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, “προβλέπει ότι θα κατεβαίνουν οι παρατάξεις, με τους επικεφαλής, θα παίρνουν τα ποσοστά τους. Την πρώτη Κυριακή θα γίνεται η κατανομή όλου του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου ανάλογα με τα ποσοστά. Αν κανείς συνδυασμός δεν έχει ξεπεράσει το 50%+1 τότε την δεύτερη Κυριακή οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών θα δώσουν στην κοινωνία την δυνατότητα να ψηφίσουν το Δήμαρχο που θέλουν, έχοντας ως στοιχείο και κριτήριο το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο (ποιες παρατάξεις, ποια προγράμματα), χωρίς να αλλάξει η σύνθεσή τους. Όλες οι έδρες θα κρίνονται στον πρώτο γύρο”.

Πηγή: Αυγή

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τα σκουπίδια και τα δημοτικά τέλη καθαριότητας “βγάζουν” δήμαρχο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτοκίνητο «απογειώθηκε» και συγκρούστηκε με λεωφορείο (video)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση Γερονικολού για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη: «Παραμύθια Μητσοτάκη και υπουργών για τα έργα της Μεσσηνίας – Οι μόνοι που τον πιστεύουν είναι οι βουλευτές του»

Δήλωση, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Τρίπολη, έκανε ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας