Κρατικό “μπλόκο” σε αγορά 100.000 ευρώ από το δήμο Πύλου – Νέστορος

/

Άκυρο” σε αγορά οικοπέδου με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου. Τα 22 στρέμματα στην Κορώνη, η προσαύξηση της αξίας του οικοπέδου και οι πολιτικές πιέσεις.

Ενδεικτική του τρόπου με την οποία λειτουργεί ο δήμος Πύλου – Νέστορος είναι απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου σχετικά με την αγορά οικοπέδου για τον βιολογικό καθαρισμό της Κορώνης.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μετά από προσφυγή του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Ηλία Κανάκη, ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πύλου – Νέστορος, με την οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας συναινούσαν σε πρόταση της δημοτικής αρχής για αγορά οικοπέδου με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου του 2017. Η δημοτική αρχή επιχείρησε να περάσει, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, την αγορά οικοπέδου, έκτασης 22 στρεμμάτων, στην Κορώνη για τις ανάγκες του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής. Η δημοτική αρχή, αιτιολογώντας την πρακτική της απευθείας ανάθεσης, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο οικόπεδο ως “το μοναδικό κατάλληλο” για τη συγκεκριμένη χρήση. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, εξαιτίας των “ιδιαίτερων μοναδικών χαρακτηριστικών του οικοπέδου’ έδωσε προσαύξηση (!) στην αξία του οικοπέδου κατά 15%. Έτσι, ενώ η αξία του οικοπέδου είχε εκτιμηθεί στα 87.000 ευρώ η δημοτική αρχή αύξησε την τιμή στα 100.000 ευρώ! Την εισήγηση της δημοτικής αρχής υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Καφαντάρη, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, οι οποίοι συντάχθηκαν με την πρακτική του δημάρχου Πύλου – Νέστορος. Με τη διαδικασία διαφώνησε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Ηλίας Κανάκης, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Κόκκινος και Π. Μπλάνας. Επίσης λευκό ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Αποστολοπούλου και Κ. Αποστολόπουλος.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Η πρακτική του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ωστόσο, δεν είχε αίσιο τέλος. Εμμένοντας στην τήρηση της νομιμότητας ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Ηλίας Κανάκης, προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, ζητώντας από την υπερκείμενη αρχή να ελέγξει τη νομιμότητά της.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, με απόφαση που έλαβε στις 12 Ιουνίου, απάντησε στην προσφυγή του κ. Κανάκη, ακυρώνοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης: “Επειδή, δεν έχει προηγηθεί λήψη προηγούμενης απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο για τους λόγους προσφυγής στην εξαιρετική διαδικασία της απευθείας αγοράς με ταυτόχρονη αναφορά για προηγούμενη έρευνα διαπίστωσης ή μη ύπαρξης κατάλληλων και πρόσφορων ακινήτων, με επίκληση συγκεκριμένων ιδιοτήτων ή και σχετικών συγκριτικών στοιχείων με τυχόν άλλα ακίνητα στην εν λόγω περιοχή, που να καθιστούν την αιτιολογία της απόφασης πλήρης και επαρκής ως προς τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά εκείνα του ακινήτου που το καθιστούν μοναδικό και κατάλληλο για την επιτέλεση του συγκεκριμένου σκοπού (υπογραμμίζετε ότι η ελλείπουσα αιτιολογία δεν συμπληρώνεται με αναφορά στην ωφέλεια που συνεπάγεται η συγκεκριμένη αγορά για το Δήμο και όχι η μοναδικότητα του ακινήτου) αποδεχόμαστε την προσφυγή του κ. Ηλία Κανάκη (Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πύλου Νέστορος).Ακυρώνουμε την αρ. 91/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου – Νέστορος”.

Πολιτικές πιέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του messiniapress η ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου ξεσήκωσε …αντιδράσεις στη δημοτική αρχή του δήμου Πύλου – Νέστορος. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πολιτικές πιέσεις με απώτερο στόχο να ακυρωθεί ή ακύρωση! Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στο εάν και μια ποια επιχειρήματα η δημοτική αρχή θα προσβάλει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπως, άλλωστε, έχει δικαίωμα να το πράξει εντός μηνός. Επίσης, ενδιαφέρον έχει και η επιχειρηματολογία που θα αναπτυχθεί από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, σε περίπτωση που κληθεί να εξετάσει ένσταση του δήμου Πύλου – Νέστορος.

 

 

Ολόκληρη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εδώ

Ολόκληρη η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εδώ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Βόμβα” για τη δημόσια υγεία στη Μεσσηνία τα πυρηνελαιουργεία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Καινούργια πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση Μακρόν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ