“Αποκαλύψεις” του υπουργού Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλου από την Καλαμάτα. Στο βωμό μικροπολιτικών συμφερόντων δήμαρχοι της Πελοποννήσου και στελέχη της ΝΔ έθεσαν εν κινδύνω 100.000.000 ευρώ. Τελεσίγραφο στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι βελτιώσεις της κυβέρνησης στη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ. Με ή χωρίς τους δημάρχους η υπογραφή της σύμβασης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Αποκαλυπτικός, για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού της Πελοποννήσου σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτας.
Κίνδυνος απώλειας 100.000.000 ευρώ
Ο κ. Φάμελλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σημείωσε ότι εξαιτίας της απραξίας των δημάρχων της Πελοποννήσου κινδύνεψαν να χαθούν πόροι του ΕΣΠΑ που φτάνουν τα 100.000.000 ευρώ και αφορούν έργα για τη διαχείριση των σκουπιδιών σε όλη της Χώρα. Ο κ. Φάμελλος, ουσιαστικά, αποκάλυψε ότι το μπλοκάρισμα των διαδικασιών για την υπογραφή της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είχε ως αποτέλεσμα, λόγω αιρεσιμότητας, να υπάρξει κίνδυνος απώλειας του συγκεκριμένου ποσού, γεγονός που θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στη Χώρα. Υπενθυμίζεται ότι “πίσω” από τους δημάρχους της Πελοποννήσου, που επιχείρησαν και επιχειρούν να μπλοκάρουν την οριστική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων, βρίσκονται παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας (κυρίως της πλευράς Σαμαρά), οι οποίοι εις το όνομα μικροπολιτικών συμφερόντων φαίνεται ότι δεν διστάζουν να δημιουργήσουν προβλήματα που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τη Χώρα.
Τελεσίγραφο
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, γνωρίζοντας την παρελκυστική τακτική δημάρχων της Πελοποννήσου, έδωσε διορία μέχρι την επόμενη εβδομάδα ώστε να λάβουν ξεκάθαρη θέση επί του ζητήματος. “Δεν περνάει από το μυαλό μου να μην λάβει απόφαση η τοπική αυτοδιοίκηση” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος σχολιάζοντας την συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Πελοποννήσου που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα κληθούν να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις, εγκρίνοντας ή όχι την προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου. Η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί, σύμφωνα όσα ισχύουν τώρα, απαραίτητο εργαλείο για την υπογραφή της ΣΔΙΤ. Ο κ. Φάμελλος, παρότι ρωτήθηκε δεν θέλησε να αποκαλύψει τις θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που δήμαρχοι επιμείνουν στην πρακτική τους να μπλοκάρουν την πορεία του έργου, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να “παρακαμφθούν” οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου.
Ο κίνδυνος των προστίμων
Σημειώνεται ότι ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του κινδύνου επιβολής τσουχτερών προστίμων από την ΕΕ στην Ελλάδα για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τόνισε ότι τα μισά από αυτά τα πρόστιμα αφορούν την Πελοπόννησο, η οποία και αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις παράνομες χωματερές, γεγονός που μεγιστοποιεί ακόμα περισσότερο την ευθύνη εκείνων των δημάρχων που μπλοκάρουν την οριστική λύση.
Η τοπική διαχείριση
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, επίσης, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τοπικής διαχείρισης που επιχείρησε να “τρέξει” το Υπουργείο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Καταδεικύοντας και πάλι τις σοβαρές αμέλειες των δημάρχων της Πελοποννήσου, σημείωσε ότι η κυβέρνηση διέθεσε περισσότερα από 10.000.000 ευρώ γι’ αυτή την υπόθεση εκ των οποίων ελάχιστα απορροφήθηκαν.
Οι βελτιώσεις στη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στα σημεία που βελτίωσε η κυβέρνηση την σύμβαση με την “ΤΕΡΝΑ”, εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι συγκεκριμένες βελτιώσεις μειώνουν το κόστος που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου σε σχέση με όσα προβλέπονταν στην προηγούμενη σύμβαση. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τον όγκο της εγγυημένης ποσότητας απορριμμάτων από 150.000 τόνους ανά έτος σε 100.000, κατάφερε να μειώσει τη χρονική διάρκεια της σύμβασης από 28 χρόνια σε 21, επέβαλε την κατασκευή 7 σταθμών μεταφόρτωση αντί 2 που προέβλεπε η αρχική σύμβαση και μεγιστοποίησε τα ανταποδοτικά οφέλη μέσω της κατασκευής 8 φωτοβολταϊκών πάρκων. Παράλληλα, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το κόστος για τους δήμους, δίνεται η δυνατότητα το 60% των απορριμμάτων που παράγουν να μην καταλήγει στην ΤΕΡΝΑ, αλλά μέσα από άλλες διαδικασίες (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση κλπ) να το διαχειρίζονται οι δήμοι.
Η υπογραφή της ΣΔΙΤ
Ο κ. Φάμελλος, για προφανείς λόγους, δεν θέλησε να αποκαλύψει πότε θα υπογραφεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, ωστόσο σημείωσε ότι εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι σε ένα χρόνο θα υπάρχει λειτουργική δομή στην Πελοπόννησο. Αυτό σημαίνει ότι η υπογραφή της ΣΔΙΤ, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, θα υπογραφεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι μόνο έτσι θα υλοποιηθεί η συμβατική υποχρέωση της εταιρείας για διαχείριση των απορριμμάτων μετά την παρέλευση 10μήνου και άρα η ύπαρξη οργανωμένης δομής σε ένα χρόνο.