“Γαλάζια σέκτα” επιχειρεί να “πνίξει” στα σκουπίδια ολόκληρη την Πελοπόννησο

10 Ιουλίου 2017

Τα όρια του επικίνδυνου αγγίζουν οι μεθοδεύσεις πολιτικών της Πελοποννήσου στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εις το όνομα “γαλάζιων” μικροπολιτικών συμφερόντων επιχειρούν να εγκλωβίσουν μια ολόκληρη περιφέρεια και να “πνίξουν” στα σκουπίδια τους περισσότερους από 550.000 κατοίκους της. Έφτασε η ώρα να αναλάβει δράση η κυβέρνηση και να ‘απελευθερώσει” την Πελοπόννησο από τα καταστροφικά παιχνίδια.

Συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου από μερίδα πολιτικών της Πελοποννήσου, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε κόστος να εμποδίσουν την επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Η συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ

Τις τελευταίες μέρες αναμένονταν η συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στους δήμους της Πελοποννήσου και της Περιφέρειας στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Η προγραμματική σύμβαση θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στην οποία έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και έχει προτάξει η κυβέρνηση και θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών της Πελοποννήσου.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου έχουν ενημερωθεί από πρώτο χέρι ότι την συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να την λάβουν μέχρι τις 10 Ιουλίου, αυτοί όχι μόνο δεν προχώρησαν στα δέοντα, αλλά, σε μια επίδειξη κυνικότητας και αδιαφορίας, δεν φρόντισαν ούτε καν να συνεδριάσει ο ΦΟΔΣΑ, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, μάλιστα, παρενέβη σήμερα ο δήμος Καλαμάτας, ο οποίος με σχετική του ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Φορέα. “Στον τοπικό Τύπο” σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας “έλαβε ευρεία δημοσιότητα, σήμερα Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017, η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, με αντικείμενο την ψήφιση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όμως, καμία συνεδρίαση με αυτό το αντικείμενο ή με κάποιο άλλο δεν είχε προγραμματισθεί και, φυσικά, δεν είχαν σταλεί οι κατά το νόμο προβλεπόμενες προσκλήσεις.
Βέβαια, συνεδρίαση έπρεπε να γίνει, γιατί ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος είχε ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία για το παραπάνω ζήτημα τη σημερινή, Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017″.

Οι “πληροφορίες” για προσφυγή στο ΣτΕ

Την ίδια στιγμή χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες που ήθελαν την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου να προσφεύγει κατά του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ουσιαστικά, οι πληροφορίες αναφέρονται στην προσπάθεια ορισμένων δημάρχων της Πελοποννήσου να ‘μπλοκάρουν” την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών μέσω του ΣτΕ. Ωστόσο, αυτοδιοικητικοί που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα τεκταινόμενα στην ΠΕΔ Πελοποννήσου αναφέρουν ότι ποτέ δεν έχει τεθεί ζήτημα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες που εμπλέκουν την ΠΕΔ Πελοποννήσου με την υποτιθέμενη προσφυγή στο ΣτΕ αναφέρουν ότι προσφυγή εναντίον του ΠΕΣΔΑ έχουν καταθέσει και 5 δήμοι της Πελοποννήσου ( ο δήμος Κορινθίων, ο δήμος Άργους-Μυκηνών, ο δήμος Τριπόλεως, ο δήμος Σπάρτης και ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας) καθώς και 3 Σωματεία.

Τα “γαλάζια” συμφέροντα

Από τα πιο πάνω είναι προφανές ότι στην Πελοπόννησο υπάρχει μια ομάδα αυτοδιοικητικών και πολιτικών, οι οποίοι επιχειρούν να βάλουν προσχώματα και να ακυρώσουν την επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων στο πλαίσιο “ξεκαθαρίσματος” των πολιτικών τους διαφορών με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη. Η συγκεκριμένη ομάδα πολιτικών έχει “γαλάζια” απόχρωση και έχει εξαπολύσει ανελέητο κυνηγητό εναντίον του κ. Τατούλη. Μάλιστα, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Περιφερειάρχη, όπως φαίνεται, στο πλαίσιο των επιδιώξεών τους αδιαφορούν αν η Πελοπόννησος μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή, αδιαφορούν για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αδιαφορούν για τις οικονομικές επιπτώσεις (πρόστιμα από ΕΕ, επιπτώσεις στον τουρισμό κλπ).

Η ώρα της κυβέρνησης

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν η κυβέρνηση καλείται να δώσει την τελική λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, μετά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις δημάρχων της Πελοποννήσου να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, είναι περισσότερο από ποτέ ορατό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Η κυβέρνηση θα αποκλείσει τους δήμους της Πελοποννήσου από την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων και θα”προχωρήσει μόνο με την Περιφέρεια. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα εμποδίσει τα “γαλάζια” πολιτικά συμφέροντα να μετατρέψουν την Πελοπόννησο σε απέραντη χωματερή και θα δώσει τέλος στο σίριαλ της διαχείρισης των σκουπιδιών.

ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η ώρα του εισαγγελέα και της δικαιοσύνης για τις δήθεν “ακατάλληλες” παραλίες της Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Εμπλοκή” 15.000 Μεσσήνιων με τους δασικούς χάρτες – Τα βήματα για την επίλυση των προβλημάτων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Καλαμάτας: Ολοκληρώνεται η ριζική ενεργειακή αναβάθμιση στο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας

Ολοκληρώνονται οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (11/6) ο δήμος Καλαμάτας. Πρόκειται για έργο, προϋπολογισμού

Δείτε επίσης