Η ώρα του εισαγγελέα και της δικαιοσύνης για τις δήθεν “ακατάλληλες” παραλίες της Καλαμάτας

10 Ιουλίου 2017

Στον εισαγγελέα προσφεύγουν πολίτες, προκειμένου να διερευνηθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) που βγάζουν ακατάλληλες για κολύμπι παραλίες της Καλαμάτας. Οργισμένη αντίδραση από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το δήμο Καλαμάτας.

Η ώρα του εισαγγελέα φαίνεται ότι έχει φτάσει για το θέμα των “μετρήσεων”, που είδαν και φέτος το φως της δημοσιότητας, του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) που αφορούν παραλίες της Καλαμάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες του messiniapress τις επόμενες μέρες αναμένεται να ζητηθεί η εξέταση των συγκεκριμένων ερευνών από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Παράλληλα, μετά τη διάσταση που λαμβάνει το ζήτημα και φέτος, δεν αποκλείεται και η αυτεπάγγελτη παρέμβαση των εισαγγελικών λειτουργών, δεδομένου ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων για τη δημόσια υγεία είναι αδίκημα εξαιρετικά σοβαρό.

Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας: Ανυπόστατες οι μετρήσεις

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έρευνας του ΠΑΚΟΕ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, η οποία σε σημερινή της ανακοίνωση χαρακτηρίζει “ανυπόστατες” τις εν λόγω αναλύσεις.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση της Π.Ε. Μεσσηνίας: “Μετά την πρόσφατη δημοσίευση του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), σύμφωνα με την οποία κάποιες ακτές του Δήμου Καλαμάτας είναι ακατάλληλες για κολύμβηση, επισημαίνουμε ότι:

Αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της ποιότητας των ακτών κολύμβησης, σύμφωνα με την ΚΥΑ Η.Π.8600/416/Ε103/23-02-2009, είναι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία συλλέγει και υποβάλλει τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για αξιολόγηση. Η Διεύθυνση Δημ. Υγείας& Κοιν. Μέριμνας ΠΕ Μεσσηνίας συνεργάζεται και συνεπικουρεί στις δειγματοληψίες προκειμένου να εκδοθεί Απόφαση για την καταλληλότητα των νερών των ακτών κολύμβησης του Νομού μας. Όσον αφορά τις αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ, κρίνονται ανυπόστατες, διότι ακόμη και τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα ( βάση των οποίων κρίνουν ως ακατάλληλες τις ακτές), είναι εντός των ορίων για εξαιρετικής ποιότητας ύδατα, σύμφωνα με την οδηγία 2006/7/ΕΚ., διότι τα όρια ορίζονται σε:

1. Ε.coli (κολοβακτηρίδια) (cfu/100ml) =< 250

2. Εντερόκοκκοι (cfu/100ml) =<100.

Με τα έως σήμερα αποτελέσματα, οι αναλύσεις από τις ακτές κολύμβησης του Δ. Καλαμάτας, τον Μάιο και τον Ιούνιο 2017, πιστοποιούν ότι τα νερά κολύμβησης είναι εξαιρετικής ποιότητας, σύμφωνα με την οδηγία 2006/7/ΕΚ.

Στην ίδια διαπίστωση προέβη και η ΔΕΥΑΚ , μετά από επανειλημμένες δειγματοληψίες”.

Δήμος Καλαμάτας: Καθαρά τα νερά

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμος Καλαμάτας, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι τόσο τα νερά των παραλιών όσο και το πόσιμο νερό είναι καθαρά.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας: “Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τις διαδικασίες και τα μέτρα που λαμβάνει η ΔΕΥΑ Καλαμάτας για τη διασφάλιση αφενός της ποιότητας του πόσιμου ύδατος, αφετέρου των νερών κολύμβησης και της προστασίας της υγείας των πολιτών, επισημαίνεται ότι η ΔΕΥΑ Καλαμάτας εφαρμόζει πλήρως την κείμενη νομοθεσία.

Ειδικότερα, για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου ύδατος, η ΔΕΥΑ Καλαμάτας συμμετέχει σε Διεργαστηριακά Προγράμματα που υλοποιούνται από ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ώστε να εξασφαλίσει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό την αξιοπιστία των μετρήσεων της. Από το 2013, συμμετέχει ανελλιπώς στα Διεργαστηριακά Προγράμματα ELQA του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μαζί με άλλες 23 ΔΕΥΑ της χώρας.
Η συμμετοχή της αφορά στα ακόλουθα Διεργαστηριακά Προγράμματα: (α) Διεργαστηριακό Πρόγραμμα Φυσικοχημικού Ελέγχου Ποιότητας Πόσιμου Ύδατος, (β) Διεργαστηριακό Πρόγραμμα Μικροβιολογικού Ελέγχου Πόσιμου Ύδατος, (γ) Διεργαστηριακό Πρόγραμμα Φυσικοχημικού Ελέγχου Ποιότητας Λυμάτων και (δ) Διεργαστηριακό Πρόγραμμα Μικροβιολογικού Ελέγχου Λυμάτων.
Επιπλέον, από το 2016 συμμετέχει και στο Διεργαστηριακό Πρόγραμμα Μικροβιολογικού Ελέγχου Θαλασσινού Νερού. Ο έλεγχος στα εν λόγω προγράμματα γίνεται μεθοδικά, τρεις φορές ανά έτος, εξασφαλίζοντας πλήρως την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου. Μπορείτε εδώ να δείτε σχετικό πιστοποιητικό του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το αντίστοιχο πιστοποιητικό για το 2017 θα εκδοθεί στις αρχές του 2018 (εκδίδεται απολογιστικά).
Επιπλέον, η ΔΕΥΑ Καλαμάτας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες απόκτησης Πιστοποιητικού ISO 17025, που αφορά στην ανώτερη διάκριση – πιστοποίηση των εργαστηρίων της.
Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας επιθυμεί να βεβαιώσει τους πολίτες ότι τηρεί στο ακέραιο όλα όσα προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και το εθνικό Δίκαιο της χώρας και διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα που απαιτούνται για την τεκμηρίωση της αξιοπιστίας της.

Οι πολίτες της Καλαμάτας θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι πίνουν και χρησιμοποιούν ασφαλές πόσιμο ύδωρ, γεγονός που πιστοποιείται αφενός από το Βιοαναλυτικό Εργαστήριο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας και αφετέρου από τα Διεργαστηριακά Προγράμματα ELQA του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Τέλος, η ΔΕΥΑΚ πιστοποιεί και επιβεβαιώνει ότι οι θάλασσες της Καλαμάτας είναι καθαρές, κατάλληλες για κολύμβηση και τα νερά εξαιρετικής ποιότητας, οι δε παραλίες είναι βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες. Σχετικό δελτίο ποιότητας των νερών κολύμβησης, που δείχνει ότι οι τιμές των μετρουμένων παραμέτρων βρίσκονται όχι μόνο κάτω από τα επιτρεπτά επίπεδα, αλλά κάτω και από τα επιθυμητά, μπορείτε να δείτε εδώ (ημερομηνία δειγματοληψίας: 21 Ιουνίου 2017)”.

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ελικόπτερο “σαρώνει” τη Μεσσηνία για χασισοφυτείες – 308 δέντρα στο δήμο Οιχαλίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Γαλάζια σέκτα” επιχειρεί να “πνίξει” στα σκουπίδια ολόκληρη την Πελοπόννησο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Καύσωνας: «Πρωταθλήτρια» στη ζέστη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Μεσσηνία – Υψηλές θερμοκρασίες και το Σάββατο – Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού στην Καλαμάτα

Συνεχίζονται για 5η συνεχόμενη μέρα οι καταγραφές υψηλών θερμοκρασιών από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στη Σκάλα Μεσσηνίας καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία

Καύσωνας διαρκείας δοκιμάζει τις αντοχές: 40αρι και την Παρασκευή στη Μεσσηνία – Στο «κόκκινο» η Πελοπόννησος έως και τη Δευτέρα – Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιοχές της Μεσσηνίας την Παρασκευή

Την «απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, την Παρασκευή 12/07/24»,

Καύσωνας: Στη Μεσσηνία η υψηλότερη θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα – Συνεχίζεται η ζέστη και τις επόμενες μέρες [η πρόγνωση του καιρού της Παρασκευής]

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και την Πέμπτη 11/07. Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Σκάλα Μεσσηνίας και  ήταν ίση με 41.8

Δεύτερη μέρα καύσωνα: Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία και την Πέμπτη στη Μεσσηνία – «Βράζει» η Καλαμάτα

Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου καταγράφονται και την Πέμπτη στη Μεσσηνία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμού του Αστεροσκοπείου Αθηνών στον

Δείτε επίσης