Ρώσος μεγιστάνας έχει μετατρέψει το λιμάνι Καλαμάτας σε ιδιωτική μαρίνα

Νέα ερωτήματα για το αν ο ελλιμενισμός υπερπολυτελούς γιοτ επιτρέπεται εμπρός στον τελωνειακό χώρο των αποθηκών του λιμανιού της Καλαμάτας. Απίστευτες ιστορίες για τις “τρελές” απαιτήσεις του ζάμπλουτου Ρώσου, ιδιοκτήτη του σκάφους.

Ξανά στην επιφάνεια, με αφορμή τη χθεσινή υποδοχή μεταναστών, έρχεται το θέμα για το αν επιτρέπεται ή όχι ο ελλιμενισμός υπερπολυτελούς σκάφους σε τελωνειακό χώρο στο λιμάνι της Καλαμάτας. 

Η αλλαγή σημείου της αποβίβασης μεταναστών

Τα ξημερώματα της Κυριακής αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας 104 μετανάστες. Ωστόσο, η αποβίβασή τους δεν έγινε στον συνηθισμένο χώρο, εμπρός από τις αποθήκες του λιμανιού, αλλά ακριβώς απέναντι, μπροστά από την αποθήκη του ΟΤΕ. Ο λόγος της συγκεκριμένης αλλαγής δεν έχει γίνει γνωστός ούτε κάποιος από τους αρμοδίους, στους οποίους θέσαμε το ερώτημα απάντησε με σαφήνεια. Ως εκ τούτου κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η αλλαγή θέσης σχετίζεται με αλλαγή της πολιτικής του Λιμενικού, με την προσπάθεια να “κρυφτούν” – κατά το δυνατόν- οι μετανάστες από τα βλέμματα επισκεπτών και κατοίκων της Καλαμάτας που διασκέδαζαν στην παραλία ή αν έχει σχέση με το “παρκαρισμένο” πολυτελές σκάφος Ρώσου μεγιστάνα στο συγκεκριμένο σημείο.

Η προετοιμασία

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αλλαγή του σημείου αποβίβασης των μεταναστών δημιούργησε έκτακτα δεδομένα στον σχεδιασμό του Λιμενικού, κάτι που δείχνει ότι ή απόφαση ήταν της τελευταίας στιγμής.  Η κινητοποίηση που προηγήθηκε έδειχνε με σαφήνεια ότι η αλλαγή του καθιερωμένου σημείου αποβίβασης των μεταναστών είχε δημιουργήσει έκτακτες ανάγκες.

Οι ιστορίες

Το ερώτημα για το αν μπορεί ένα ιδιωτικό σκάφος να βρίσκεται σε τελωνειακό χώρο έχει τεθεί κατά το παρελθόν χωρίς, ωστόσο, κανείς να έχει απαντήσει πειστικά. Μάλιστα, κατά το παρελθόν έχουν τεθεί και άλλα ζητήματα, τα οποία επίσης δεν έχουν διευκρινιστεί, που αφορούν το συγκεκριμένο σκάφος. 

Όσοι γνωρίζουν τη λειτουργία του λιμανιού έχουν να λένε για την απαίτηση ανθρώπων του ιδιοκτήτη να αλλάξει το σημείο που “έπιανε” το πλοίο που συνδέει την Καλαμάτα με την Κρήτη. Ποια ήταν η αιτιολογία; Ότι το συγκεκριμένο πλοίο …ρυπαίνει το πολυτελές σκάφος! Παραδόξως, σημειώνουν άνθρωποι που μεταφέρουν την ιστορία, το αίτημα έγινε αποδεκτό! Μάλιστα, διηγούνται τη στιγμή που το πλοίο της γραμμής προσπαθούσε να “πιάσει” στο λιμάνι της Καλαμάτας, μακριά από το πολυτελές σκάφος, και χαμογελούν όταν θυμούνται ότι για να “δέσει” χρησιμοποιήθηκαν τα φώτα ενός φορτηγού (!), προκειμένου να βοηθηθεί ο καπετάνιος του πλοίου που μάταια αναζητούσε μια σταθερή αναφορά στο σημείο που του υπέδειξαν οι αρμόδιοι.

Η αλήθεια, οι φήμες και το ερώτημα

Αν τα παραπάνω είναι ιστορίες που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και κινούνται κάπου ανάμεσα στην αλήθεια και την ανυπόστατη φήμη δεν μπορεί να απαντηθεί. Εκείνο, όμως, που πρέπει να απαντηθεί είναι αν το σκάφος του Ρώσου μεγιστάνα επιτρέπεται, από τους κανόνες ασφαλείας που διέπουν το χώρο του λιμανιού, να βρίσκεται στον συγκεκριμένο χώρο. Αυτό οι αρμόδιοι οφείλουν να το απαντήσουν, προκειμένου να γίνει αντιληπτό αν ο χώρος είναι λιμάνι ή ιδιωτική μαρίνα.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ιαπωνικό πανεπιστήμιο και διεθνή ΜΜΕ “αποκαλύπτουν” το πρωτοποριακό αρχαίο θέατρο Μεσσήνης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εθελοντές: Μαθήματα ανθρωπιάς κατά την υποδοχή μεταναστών στην Καλαμάτα (φωτο)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ