Απίστευτο: Προόριζαν το λιμάνι Καλαμάτας για την εγκατάσταση καταυλισμού μεταναστών!

Με σημερινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Καλαμάτας αποκάλυψε ότι ο σχεδιασμός για την φιλοξενία των 104 μεταναστών που εντοπίστηκαν το Σάββατο στη Μεθώνη ήταν η δημιουργία καταυλισμού στο λιμάνι! Στο παρά ένα αποφεύχθηκε το σενάριο που θα έκανε περίγελο την Καλαμάτα σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό. Για κατάχρηση φιλοξενίας κάνει λόγο ο Π. Νίκας. 

Την απουσία κάθε σχεδιασμού στην υποδοχή και φιλοξενία μεταναστών στη Μεσσηνία αποδεικνύουν οι σημερινές δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν το απόγευμα και το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν και έγινε γνωστό ότι 104 μετανάστες που εντοπίστηκαν ανοιχτά της Μεθώνης θα αποβιβαστούν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Καταυλισμός στο Λιμάνι!

Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, παρότι ο δήμος Καλαμάτας αρχικά αρνήθηκε να αναλάβει τη φιλοξενία των μεταναστών, ενημερώθηκε ότι τελικά οι μετανάστες θα αποβιβαστούν στο λιμάνι της πόλης. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος σημείωσε, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για την φιλοξενία των συγκεκριμένων μεταναστών, καθώς η απάντηση που έλαβε σε σχετικό ερώτημα στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας ήταν ότι οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο Λιμάνι, νότια του κτηρίου του ΟΤΕ (φωτο)! “Ζήτησα το σχεδιασμό από το Λιμεναρχείο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας “και μου είπαν ότι, εφόσον δεν υπάρχει χώρος, θα άφηναν τον κόσμο στο λιμάνι, νότια του κτηρίου του ΟΤΕ”. Ουσιαστικά, μέσα από τις δηλώσεις του κ. Νίκα, προκύπτει ότι ο μόνος σχεδιασμός που υπήρχε ήταν η δημιουργία καταυλισμού εντός του λιμανιού της Καλαμάτας, στον οποίο θα φιλοξενούνταν οι μετανάστες.

Απανθρωπιά και δυσφήμιση της πόλης

Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Νίκας αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν και απέτρεψαν τη δημιουργία καταυλισμού μεταναστών στο λιμάνι της Καλαμάτας. “Ζήτησα να γίνει μία σύσκεψη στο Λιμεναρχείο. Πράγματι, συγκεντρωθήκαμε εκεί και, όταν είδα τον κίνδυνο να δυσφημιστεί η πόλη, πρότεινα να έρθουν οι άνθρωποι εδώ, στο Δημαρχείο. Ευτυχώς, διότι αν ήταν αυτός ο κόσμος αφημένος στο λιμάνι, με αυτά τα οποία έγιναν χθες το βράδυ (κακοκαιρία), η κατάσταση δε θα ήταν δραματική όχι μόνο για αυτούς, αλλά και για την πόλη και για την εικόνα της Καλαμάτας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”.

Κατάχρηση φιλοξενίας”

Ο κ. Νίκας συνεχίζοντας, σε έντονο ύφος, μίλησε για κατάχρηση της φιλοξενίας που προσφέρει η Καλαμάτα στους μετανάστες. “Είμαστε η μόνη πόλη, στην οποία στέλνονται μετανάστες τις τελευταίες εβδομάδες και, μάλιστα, τρεις φορές. Δεν υπάρχει καμία άλλη πόλη στη νότια Ελλάδα, που να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και ρωτώ: γιατί επιλέγεται η Καλαμάτα; Από την Πύλο μέχρι την Καλαμάτα υπάρχουν τουλάχιστον δέκα χώροι για τη φιλοξενία μεταναστών. Από εδώ μέχρι το Γύθειο, τη Νεάπολη κ.λπ., οι χώροι είναι πάρα πολλοί κι αν δεν τους ξέρουν, μπορούμε να τους υποδείξουμε εμείς. Γίνεται κατάχρηση της φιλοξενίας της πόλης! Την πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε την κατασκήνωση, με κόστος οικονομικό για το Δήμο, διότι θέλουμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία στους ανθρώπους, να μην έχουν αρνητική εμπειρία από την πόλη της Καλαμάτας. Τις άλλες δύο φορές χρησιμοποιήθηκε το δημοτικό κτήριο εδώ δίπλα, το οποίο είναι υπό ανάπλαση. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για την πόλη και την εικόνα της, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για αυτούς τους συνανθρώπους μας. Εν πάση περιπτώσει, η πολιτεία δεν πρέπει να φέρεται με αυτό τον τρόπο προς την πόλη της Καλαμάτας, γιατί θεωρώ ότι, από κάποιο σημείο και μετά, υπάρχει κατάχρηση αυτής της φιλοξενίας, η οποία παρέχεται στο όνομα των Καλαματιανών και την πληρώνει ο δημοτικός προϋπολογισμός” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Μόνος ο δήμος στη φροντίδα των μεταναστών

Ο δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του κόστους της φιλοξενίας των μεταναστών στο κτίριο της νοσηλευτικής σχολής στο παλιό νοσοκομείο. “Ο Δήμος Καλαμάτας φρόντισε τους συγκεκριμένους ανθρώπους, όπως ταιριάζει σε μία πόλη φιλοξενίας και από το δημοτικό προϋπολογισμό καλύπτει μέχρι και σήμερα, αλλά και για όσο χρειαστεί, τα έξοδα φιλοξενίας, με κέτερινγκ και αγορά προϊόντων από τα σουπερμάρκετ. Αυτό το θεωρούμε ως υποχρέωσή μας” σημείωσε ο κ. Νίκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα κανένας άλλος (κράτος, τοπική εκκλησία κλπ) δεν έχει προσφέρει το παραμικρό σε σχέση με τη φιλοξενία των μεταναστών στην Καλαμάτα. Μάλιστα, ερωτώμενος ο κ. Νίκας για το αν η τοπική εκκλησία έχει συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια ήταν αρνητικός.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το φαινόμενο του Shelf cloud έφερε …χειμώνα στην Καλαμάτα (εντυπωσιακές εικόνες)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Έσπειρε” καταστροφή η “Μέδουσα”: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη ζημιά στην αγροτική παραγωγή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έντονο παρασκήνιο στη Νέα Δημοκρατία για τον δήμο Τριφυλίας: «Δυνατά» η Χάιδω Παναγιωτοπούλου – «Υποχωρούν» τα στηρίγματα Κατσίβελα – Ο ρόλος του Περικλή Μαντά

Κινητικότητα επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την υποψηφιότητα που θα στηρίξει η «γαλάζια»