“Έξυπνη βόμβα” για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ετοιμάζεται να καταθέσει ο Π. Τατούλης

/

Ριζική ανατροπή των δεδομένων με στόχο την πλήρη αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Ψηλά στην ατζέντα ο στρατηγικός σχεδιασμός που θα “απογειώσει” τον αερολιμένα. Στα χέρια του πρωθυπουργού ρηξικέλευθη πρόταση. Νέα στοιχεία για την αναπτυξιακή πορεία των τελευταίων ετών. 

Βόμβα” που θα αλλάξει τελείως τα δεδομένα που σχετίζονται με την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας σχεδιάζει να “πυροδοτήσει” η περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Πελοποννήσου, το οποίο εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του ερχόμενου φθινοπώρου ή την αρχή του χειμώνα. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη και εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί η συνολική πρόταση του Π. Τατούλη σχετικά με το αύριο της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ψηλά στην ατζέντα το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα θέσει το ζήτημα της αναβάθμισης τους αεροδρομίου της Καλαμάτας, θέμα που το έχει ψηλά στην σχετική ατζέντα του στρατηγικού σχεδιασμού που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο. Ωστόσο, το ζήτημα του αεροδρομίου της Καλαμάτας δεν είναι απλά ένα από τα πρώτα που θα θέσει ο κ. Τατούλης, αλλά όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση που θα θέσει τις βάσεις για μετατραπεί το αεροδρόμιο της Καλαμάτας σε έναν σύγχρονο και απολύτως ανταγωνιστικό αερολιμένα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η πρόταση της περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι απολύτως κοστολογημένη και αυστηρά οριοθετημένη χρονικά και παράλληλα, θα εισάγει ένα νέο μοντέλο στη διαχείριση της υποδομής. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα γίνει προσπάθεια να συνδυαστεί με το ενδιαφέρον της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Το ενδιαφέρον αυτό, μάλιστα, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, στη Μεσσηνία.

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις

Η ουσιαστική αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, προκειμένου να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, απαιτεί πολλά εκατομμύρια ευρώ. Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, εκτίμησε ότι το κόστος αυτό μπορεί να φτάσει τα 50.000.000 ευρώ! Από την άλλη στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι για να μετατραπεί η υποδομή της Καλαμάτας σε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο θα χρειαστούν γενναίες παρεμβάσεις που αφορούν την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών, αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών υποδομών (υποδοχή των επιβατών, πάρκινγκ κλπ), αναβάθμιση του πύργου ελέγχου εναέριας κυκλοφορία κλπ. 

Πετάει” ακόμα και τώρα

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι υποδομές του χωλαίνουν. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώθηκε σήμερα από την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, η οποία συμμετείχε σε ημερίδα στην Καλαμάτα για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Η κα Νικολάκου σημείωσε ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας από το 2009 έως το 2016 έχει γνωρίσει αύξηση της τάξεως του 300%! Οι απόλυτοι αριθμοί αυτής της περιόδου επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της κας Νικολάκου, δεδομένου ότι το 2009 οι αφίξεις στο αεροδρόμιο ήταν περίπου 29.000 ενώ το 2016 ήταν περισσότερες από 116.000. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Νικολάκου εκτίμησε ότι το 2017 θα ολοκληρωθεί με αύξηση που θα ξεπεράσει το 20% σε σχέση με το 2016. Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή τότε ο αριθμός των αφίξεων για το 2017 αναμένεται να προσεγγίσει τις 140.000, δημιουργώντας νέο ρεκόρ για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στην τελική ευθεία η μονοδρόμηση της Ναυαρίνου: Από φθινόπωρο ο διαγωνισμός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε απεργία καλεί το λαό στη Βενεζουέλα η αντιπολίτευση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έντονο παρασκήνιο στη Νέα Δημοκρατία για τον δήμο Τριφυλίας: «Δυνατά» η Χάιδω Παναγιωτοπούλου – «Υποχωρούν» τα στηρίγματα Κατσίβελα – Ο ρόλος του Περικλή Μαντά

Κινητικότητα επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την υποψηφιότητα που θα στηρίξει η «γαλάζια»