Νέα προειδοποίηση Φάμελλου – Χαρίτση στους δημάρχους της Πελοποννήσου

/

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομίας, Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης αντίστοιχα, όπου και παρουσίασαν τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή των έργων διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας.

Την συνέντευξη σχεδόν μονοπώλησε το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, καθώς τα δύο κυβερνητικά στελέχη δέχθηκαν πλήθος ερωτήσεων για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

“Δεν υπάρχει χρόνος”

Και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί στις απαντήσεις τους ουσιαστικά “άδειασαν” τους δημάρχους της Πελοποννήσου (ΦΟΔΣΑ) για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν λάβει τις οριστικές τους αποφάσεις, ενώ παράλληλα προειδοποίησαν ότι “ο χρόνος τελειώνει”.

Συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος αναφερόμενος στο πρόβλημα της Πελοποννήσου σημείωσε μεταξύ άλλων: “Είναι γεγονός ότι η περιοχή της Πελοποννήσου παρουσιάζει τη μεγαλύτερη καθυστέρηση όσον αφορά τα έργα επεξεργασίας και η καθυστέρηση αυτή προφανώς συμπαρασύρει και την τοπική διαχείριση, δηλαδή το στόχο της ανάκτησης ανακύκλωσης διαλογής στην πηγή και της χωριστής συλλογής οργανικού.

Δεν αποφασίζουμε για τα μεν, δεν προχωρούν και τα δε. Από τη μεριά τη δική μας έγινε μια σημαντική τροποποίηση των όρων και των χαρακτηριστικών οι οποίες περιλαμβάνονταν στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί με το σύστημα έτσι ώστε να είναι εναρμονισμένες οι Μονάδες αυτές και η διαχείριση με τον Εθνικό Σχεδιασμό και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Π.χ. το ποσοστό των απορριμμάτων που αντιστοιχούν στις Μονάδες αυτές με βάση την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα θ’ ανέρχεται περίπου στο 37%, άρα χαμηλότερα από το όριο του 50, άρα συμβατό με το μοντέλο διαχείρισης, γιατί ήταν μια σημαντική παρέμβαση.

Η μείωση του χρόνου όπως και η μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας δημιουργεί μια μείωση αν δεν κάνω λάθος των 5 εκατομμυρίων ευρώ για τους πολίτες της περιοχής.

Είχαμε ζητήσει από τον ΦΟΔΣΑ που με βάση και την πολιτική μας άποψη αλλά με βάση και το θεσμικό πλαίσιο είναι ο αρμόδιος φορέας, να υπάρχει η τοποθέτηση των ΟΤΑ σχετικά με τις επιλογές αυτές.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ήταν μαζί μας αλλά ζητήσαμε και τη δημοκρατική νομιμοποίηση και την επιλογή. Δυστυχώς έκτοτε δεν υπήρξε επιλογή και απάντηση, σε πολιτικό επίπεδο εννοώ του οργάνου, έτσι όπως προβλέπεται, που να προσδιορίζει, τί επιλέγει η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και σ’ αυτό έχω αναφερθεί κατά σύμπτωση και εγώ και ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνεντεύξεις που έχουμε κάνει στην Καλαμάτα αν δεν κάνω λάθος και οι δύο με διαφορά 10 ημερών λέγοντας ότι είναι αρμοδιότητα και είναι και ευθύνη της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης να επιλέξει.

Πρέπει να ομολογήσω ότι με μεγάλη απορία, εντύπωση λάβαμε μια απόφαση του ΦΟΔΣΑ, η οποία ζητούσε από εμάς να εγκρίνουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό με την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αποφεύγοντας την επιλογή της ίδιας της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Εμείς δεν αρνηθήκαμε αυτό το αίτημα. Άμεσα προχωρήσαμε στην κύρωση του ΠΕΣΔΑ, παρ’ ότι το είχαμε κρατήσει κι αυτό σε αναμονή γιατί περιμέναμε τη γνώμη της Αυτοδιοίκησης.

Τώρα λοιπόν υπάρχει στη διάθεση του ΦΟΔΣΑ και ο κυρωμένος ΠΕΣΔΑ ο οποίος περιέχει όλα τ’ απαραίτητα στοιχεία για να επιλεγεί το μοντέλο διαχείρισης και βέβαια να επιλεγεί και το πλαίσιο συνεργασίας με την ήδη προκηρυγμένη σύμβαση που έχει περάσει και από Ελεγκτικό.

Δεν έχει υπάρξει αυτή η απάντηση. Το να μην παίρνουμε απόφαση όμως δεν αποτελεί δείκτη ευθύνης. Το έχουμε πει και οι δυο. Είναι μια κοινή στάση όλων μας. Εγώ λοιπόν επαναλαμβάνω εδώ με την ευκαιρία της ερώτησης, ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος πολύς χρόνος για να περιμένουμε και στην περιοχή της Πελοποννήσου την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η θέση του Αλέξη Χαρίτση

Από την πλευρά του Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε μεταξύ άλλων: “Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε μια αναλυτική τοποθέτηση η οποία με εκφράζει και εμένα. Ένα σχόλιο θα μου επιτρέψετε να κάνω, επειδή την έχω παρακολουθήσει αυτή τη διαδικασία εδώ και δυο χρόνια και η Διυπουργική έχει επιχειρήσει ανοίγοντας το δημοκρατικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, αυτή που θα εξασφαλίζει και τη συναίνεση όλων, γιατί θεωρούμε ότι ειδικά στο ζήτημα του περιβάλλοντος, όπως και σε όλα τα αναπτυξιακά βεβαίως ζητήματα η κοινωνική συναίνεση αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση σημαντικών έργων, όπως είναι και αυτά τα έργα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Από εκεί και πέρα θα μου επιτρέψετε όμως να κάνω το σχόλιο ότι όταν ζητάμε αρμοδιότητες, οι αρμοδιότητες συνεπάγονται και ευθύνες. Και αυτό αφορά τους πάντες. Αφορά βεβαίως και πρωτίστως την κεντρική κυβέρνηση. Αφορά όμως και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού οι οποίοι καλώς ζητούν αρμοδιότητες, καλώς πιέζουν προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης, του σχεδιασμού και της υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδίου, αλλά αυτό θα μου επιτρέψετε να πω θα πρέπει για να γίνει αυτό ο καθένας να αναλάβει και τις ευθύνες του και δυστυχώς στην περίπτωση της Πελοποννήσου δεν το έχουμε δει αυτό ακόμα να συμβαίνει”.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με το αν οι αποφάσεις της κυβέρνησης συνιστούν στήριξη στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και όχι στους δημάρχους.  Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι η θέση η οποία εκφράζεται από τα Υπουργεία, οι Υπουργικές Αποφάσεις, οι εγκρίσεις των στρατηγικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των ΠΕΣΔΑ τηρούν και σέβονται το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας. Δεν εκφράζουν μόνο προσωπικές επιδιώξεις και δεν κρίνουν προσωπικές πολιτικές. “Άρα” προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος “διαφωνούμε απολύτως και δεν επιβεβαιώνω ότι στηρίζουμε Τατούλη –εννοώ τον Περιφερειάρχη τον κ. Τατούλη- ή δεν στηρίζουμε το ΦΟΔΣΑ”.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Διέξοδος για τους δασικούς χάρτες: Αίτηση έως 27 Ιουλίου – Δικαιολογητικά έως 31 Αυγούστου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Διπλή σεισμική δόνηση ταρακούνησε το Αιγαίο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρές αντιδράσεις και στη Μεσσηνία για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων: Για «σκοτεινές πρακτικές» μιλάει ο Μενέλαος Γερονικολός – Για «μεθόδους παρακράτους» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

Αντιδράσεις στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και στη Μεσσηνία προκαλούν όσα εξελίσσονται και έχουν