Αντωνοπούλου: Σημαντική μείωση στα ποσοστά ανεργίας των νέων

«Η αξιωματική αντιπολίτευση διαρκώς αναζητά “ειδήσεις” που δημιουργούν αρνητικό κλίμα και υποβαθμίζουν ή απαξιώνουν οτιδήποτε θετικό παράγει η κυβέρνηση. Αφού, λοιπόν, η βελτίωση στους δείκτες της οικονομίας και τα στοιχεία για τη σταθερή μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης δεν μπορούν να “αξιοποιηθούν”  στην καταστροφολογική ρητορική της ΝΔ, τις τελευταίες ημέρες, επιλέγει να κινδυνολογήσει με την ανεργία στους νέους και το brain drain. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τη διαψεύδουν και πάλι, ακυρώνοντας το αφήγημά της».

Αυτό δηλώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με αφορμή τις έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες αναφέρονται στην ανεργία των νέων και στο φαινόμενο της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain).

Όπως επισημαίνεται από το γραφείο της κ. Αντωνοπούλου, αυτές τις έρευνες επικαλείται η ΝΔ, στο πλαίσιο της καταστροφολογικής της ρητορικής, προκειμένου να υποστηρίξει ότι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εντείνεται το brain drain.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από το Γραφείο της κ. Αντωνοπούλου διευκρινίζονται τα εξής:

Για ανεργία και απασχόληση νέων

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλιο του 2017, η ανεργία στους νέους υποχώρησε στο 45,5% από 55% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2014, χρονιά success story.

Σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, το πρώτο εξάμηνο του 2017, εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας σχεδόν διπλάσιοι νέοι, ηλικίας 18 έως 29 ετών, σε σχέση με το 2014, έτος success story. Φέτος, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, απασχολήθηκαν 112.989 νέοι, ενώ, το αντίστοιχο διάστημα, το 2014, οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ήταν μόλις 73.961.

Για brain drain

Οι έρευνες που επικαλείται η αντιπολίτευση, υποστηρίζουν ότι 3 στους 4 νέους φεύγουν στο εξωτερικό, για να βρουν δουλειά.

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, δεν προκύπτει μείωση, ανάλογου μεγέθους ούτε στο εργατικό δυναμικό ούτε στον πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 15-29.

Το φαινόμενο του brain drain εξακολουθεί να υφίσταται ως πρόβλημα, αλλά σε καμία περίπτωση από τα επίσημα τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν προκύπτει ότι 3 στους 4 νέους φεύγουν εκτός Ελλάδας ούτε ότι το φαινόμενο εντάθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό, γιατί, επί κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου (2012-2014), ο ρυθμός μείωσης του πληθυσμού στις ηλικίες 15-29 ήταν στο 6%, ενώ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (2015-2017), στο μισό (3%). Σε ό,τι αφορά τη μεταβολή στο εργατικό δυναμικό της εν λόγω ηλικιακής ομάδας, το οποίο είναι το άθροισμα των εργαζόμενων και των ανέργων, αναζητούντων εργασία, επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μειώθηκε κατά 10%, ενώ, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά 8%. Επομένως, δεν προκύπτει ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια η διαρροή νέων αυξάνεται.

Η μεγάλη, όμως, διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων είναι ότι, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, o ρυθμός μείωσης της ανεργίας, στις ηλικίες 18-29, κυμαίνεται στο 23%, ενώ, επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μόλις στο 5%. Με άλλα λόγια, τα τελευταία 2,5 χρόνια, ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας είναι σχεδόν πενταπλάσιος από τον ρυθμό μεταβολής της ανεργίας, το 2014.

Συνεπώς, από τα ανωτέρω, σε καμία περίπτωση, δεν προκύπτει αύξηση της φυγής νέων στο εξωτερικό. Απεναντίας, φαίνεται ότι, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, καταγράφεται σημαντική μείωση στα ποσοστά ανεργίας των νέων, ενώ, ταυτόχρονα, μπαίνει φρένο στο brain drain».

«Υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση πάνω σ’ αυτό» ανέφερε, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σταθερά αυξητική πορεία του brain drain, σημειώνοντας πως αν και το φαινόμενο του brain drain εξακολουθεί να υφίσταται, σε καμία περίπτωση –σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ– δεν προκύπτει αύξηση της «φυγής» των νέων στο εξωτερικό, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

Από το γραφείο της κ. Αντωνοπούλου δόθηκε στη δημοσιότητα και πίνακας με τα σχετικά στοιχεία.

bnfg

Η κ. Αντωνοπούλου είπε ακόμη: «Στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, από 26,5% το 2016 έχουμε ήδη πάει στο 23,5% και αν συγκρίνουμε τελευταία στατιστικά στοιχεία διαρκώς υπάρχει απομείωση και έχουμε πάει στο 21,7%. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνει η ΝΔ και ο τομεάρχης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα θέματα της εργασίας και της ανεργίας ο κ. Βρούτσης, ο πρώην υπουργός…;”.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε επίσης και σε σειρά στοχευμένων -και από πλευράς ηλικίας και από πλευράς αύξησης δεξιοτήτων- προγραμμάτων.

Όπως είπε, το 2015 και το 2016 μειώθηκε η ανεργία, αυξήθηκε η απασχόληση και υπάρχουν στοχευμένα προγράμματα που δείχνουν πολύ μεγάλη απορρόφηση. «Εμείς κάνουμε πολύ στοχευμένες δράσεις. Συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα και γνωρίζουμε σε ποιον κλάδο, ποιο επάγγελμα, ποιες δεξιότητες είναι αυτές που ζητούν ώστε οι καταρτίσεις μας να πέφτουν ακριβώς πάνω σ’ αυτό που μαθαίνουμε και ακούμε από την αγορά γι αυτό και έχουμε απορρόφηση 35% όσων περνάνε από τα προγράμματα τα υποστηρικτικά των ανέργων».

Πηγή:newsbeast.gr

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ιερέας έστελνε γυμνές φωτογραφίες του σε 14χρονο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πρόεδρος ΣτΕ: Να μπει τέλος στην αντιπαράθεση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ OIKONOMIA