“Χαστούκι” στο δήμαρχο Άργους για το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών της Καλαμάτας

/

Απάντηση της ΗΛΕΚΤΩΡ στα …επιχειρήματα του δημάρχου Άργους, Δ. Καμπόσου, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες εγκάλεσε δημόσια το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, για το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Σκληρή επίθεση Νίκα σε Καμπόσο με αφορμή τα στοιχεία της ΗΛΕΚΤΩΡ.

Ανακοίνωση, σχετικά με το κόστος της προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων στο δήμο Καλαμάτας και το κόστος διαχείρισης στο δήμο Άργους, εξέδωσε η εταιρεία “ΗΛΕΚΤΩΡ”. Η “ΗΛΕΚΤΩΡ”, ανάδοχος του έργου της προσωρινής διαχείρισης στην Καλαμάτα, απαντά με στοιχεία στο ζήτημα του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων αποδεικνύοντας ότι ο δήμος Καλαμάτας, τελικά, πληρώνει λιγότερα από το δήμο Άργους! Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Δ. Καμπόσος (δήμαρχος Άργους) είχε εγκαλέσει δημόσια το δήμαρχο Καλαμάτας καλώντας τον να απολογηθεί στους δημότες της πόλης για την, δήθεν, τεράστια διαφορά κόστους ανάμεσα στο Άργος και την Καλαμάτα!

Η ανακοίνωση

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΗΛΕΚΤΩΡ σημειώνεται:

Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. είναι ο βραχίονας Διαχείρισης Απορριμμάτων του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με καθετοποιημένη ανάπτυξη και τεχνογνωσία που της επιτρέπει να παρέχει λύσεις στο σύνολο του φάσματος του τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Μέσα από την Κατασκευή 25 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων διαφόρων τεχνολογιών ανά την Ευρώπη και την Ελλάδα (Γερμανία-Βουλγαρία-Κύπρο-Κροατία) εκ των οποίων 3 (Λάρνακα, Osnabrueck Γερμανίας και Κοζάνη) υπό μορφή σύμβασης παραχώρησης με την επενδυτική μας συμμετοχή, αποτελούμε έναν εκ των πλέον δυναμικών εταιριών στον τομέα μας, χτίζοντας μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης κι αξιοπιστίας με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης που υπηρετούμε.

Με κατάπληξη ενημερωθήκαμε για τις θέσεις του αξιότιμου Δημάρχου Άργους- Μυκηνών κ. Καμπόσου ο οποίος σύγκρινε κι ακολούθως προχώρησε σε σχολιασμούς αναφορικά με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων μεταξύ της πόλης του και της Καλαμάτας με την οποία αναμένεται να υπογράψουμε σύμβαση.

Προς αποκατάσταση της ορθότητας και συγκρισιμότητας των στοιχείων και δεδομένων και προς αποφυγή εντυπώσεων οφείλουμε να ενημερώσουμε σχετικά τα ακόλουθα:

Ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο Δήμος Άργους – Μυκηνών έχει «σπάσει» το συνολικό σύστημα της προσωρινής διαχείρισης για 18.712 τόνους ετησίως σε τρεις διαφορετικές εργολαβίες:

1o Έργο: «Κατασκευή Μονάδας Μηχανικής Διαλογής στα πλαίσια Προσωρινής Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων», Προϋπολογισμού 1.198.462,24 € με ΦΠΑ

2ο Έργο: «Λειτουργία Μονάδας Διαχείρισης – Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης και Προσωρινής Διαχείρισης Στερεών Αστικών Αποβλήτων 2016-20 Δήμου Άργους-Μυκηνών».

3ο Έργο: Δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα και θα πρέπει να προκηρυχθεί η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων προκειμένου να μπορεί ο Ανάδοχος του 2ου Έργου να παρέχει τις υπηρεσίες διαχείρισης.

Έτσι, με το συγκεκριμένο σύστημα διαγωνισμών ο Δήμος Άργους – Μυκηνών παρέχει (αφού κατασκευάσει ή προμηθευτεί) τα περισσότερα στοιχεία του απαιτούμενου εξοπλισμού για την παροχή των υπηρεσιών διαχείρισης.

Για το λόγο αυτό στο κόστος της προσωρινής διαχείρισης θα πρέπει να προστεθεί το κόστος της κατασκευής των υποδομών και της προμήθειας και συντήρησης των μηχανημάτων, το οποίο υπερβαίνει τα 2,5 εκ. €, που σημαίνει άνω των 40 €/τόνο επιπλέον του τιμήματος του Αναδόχου στο Άργος

Ο Δήμος Καλαμάτας αντίθετα έχει προχωρήσει σε ένα ενιαίο κι ολοκληρωμένο έργο προσωρινής διαχείρισης για 28.000 τόνους ετησίως, για το οποίο ο Ανάδοχος είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος και για την παροχή του συνόλου του εξοπλισμού.

Κατά συνέπεια, το προσφερόμενο τίμημα των 59,1 €/τόνο που προσέφερε η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. προς το Δήμο Καλαμάτας καταλήγει να είναι φθηνότερο σε σχέση με το τίμημα που έχει προσφερθεί και το οποίο τελικά θα αφορά ένα μέρος και μόνον των υπηρεσιών προς το Δήμο Άργους – Μυκηνών.

Από τα συνοπτικά παραπάνω φαίνονται τα εξής:

– Στο Άργος το σύνολο των εγκαταστάσεων κατασκευάζεται από το Δήμο όπως επίσης κι ο παρεχόμενος εξοπλισμός, ενώ στην Καλαμάτα όλος ο εξοπλισμός είναι του Αναδόχου, με αποτέλεσμα το κόστος απόκτησης, απόσβεσης, μίσθωσης, συντήρησης και γενικά χρήσης του εξοπλισμού για την Καλαμάτα να είναι υψηλότερο.

Στο Άργος, για το ακριβότερο μέρος του εξοπλισμού η συντήρηση είναι ευθύνη του Δήμου και του αντίστοιχου προμηθευτή για 2 έτη. Οπότε το κόστος συντήρησης στο Άργος που αναλογεί στον ανάδοχο είναι χαμηλότερο μιας και μεγάλο μέρος του, το επιβαρύνεται ο Δήμος.

Στο Άργος φαίνεται ότι η εγκατάσταση είναι συνδεμένη με το δίκτυο ύδρευσης πόλης. Στην Καλαμάτα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έτσι το κόστος του νερού είναι υψηλότερο.

Για την Καλαμάτα η ευθύνη της λειτουργίας είναι εξ ολοκλήρου του Αναδόχου.

– Η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στο Άργος δεν προβλέπονταν από τα τεύχη. Είναι προσφορά χωρίς επιπλέον κόστος της αναδόχου εταιρίας σύμφωνα με τη δεσμευτική προσφορά της.

Με αυτά τα στοιχεία η ΗΛΕΚΤΩΡ επιθυμεί να αποκαταστήσει την ορθότητά των πληροφοριών και των γεγονότων ευχόμενη καλή επιτυχία στο έργο και των δύο πόλεων στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων μας”. 

Σχόλιο του δήμου Καλαμάτας

Την ανακοίνωση της ΗΛΕΚΤΩΡ σχολιάζει ο δήμος Καλαμάτας σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει: “Ύστερα από την παραπάνω απάντηση και επειδή η αυτονόητη συγγνώμη προϋποθέτει αρετή που προφανώς δεν υπάρχει, γίνεται απολύτως σαφές γιατί επί δεκαετίες ταλαιπωρούμαστε και δυστυχώς θα ταλαιπωρούμαστε με το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών μας. Χρειάζονται πράξεις κι όχι λόγια, αλήθειες κι όχι ψέματα, προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος κι όχι λαϊκισμοί”.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Καθημερινά τα τροχαία ατυχήματα στην Καλαμάτα από την παραβίαση του ΚΟΚ (φωτο)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νικολάκου σε Γόντικα για τα πυρηνελαιουργεία: Είσαι επαγγελματίας προβοκάτορας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

W Costa Navarino: Άνοιξαν οι πόρτες του νέου ξενοδοχείου στη Γιάλοβα – «Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στη μεσογειακή φιλοξενία», δηλώνει ο γενικός διευθυντής της μονάδας [video]

Τους πρώτους επισκέπτες του υποδέχθηκε την Τρίτη το W Costa Navarino, το πρώτο ξενοδοχείο της W Hotels στην Ελλάδα, μέλος του