Νέα δεδομένα στη Μεσσηνία: Προς συγχώνευση ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο

/

Κορυφώνονται οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα στα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια της Χώρας. Βαθαίνει ο διάλογος μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Πελοποννήσου. Στο τραπέζι η συγχώνευση ΤΕΙ και Πανεπιστημίου που θα αλλάξει τα εκπαιδευτικά δεδομένα στη Μεσσηνία. Τα “Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών” και τα “τοπικά κολέγια”. 

Νέα δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν σε συγχώνευση του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η δυνατότητα αυτή θα δοθεί σε όλα τα Εκπαιδευτικά Τεχνολογικά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα  μέσα από τον σχετικό σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα το Υπουργείο προωθεί τις συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων με την ταυτόχρονη οργάνωση διετών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα σημερινά ΙΕΚ. Μάλιστα πληροφορίες θέτουν ως χρονικό ορίζοντα των συγκεκριμένων αλλαγών το 2019, έτος κατά το οποίο μπορεί να έχουν προχωρήσει οι πρώτες συγχωνεύσεις. 

Η συγχώνευση ΤΕΙ – Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Όσον αφορά στο ζήτημα της συγχώνευσης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Πελοποννήσου, ενδεικτική είναι η δήλωση του προεδρεύοντος της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ και προέδρου του ΤΕΙ Καλαμάτας, Δημήτρη Βελισσαρίου, στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν συζητήσεις ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο. “Υπάρχει μία ευνοϊκή χρονική συγκυρία για το επόμενο βήμα. Φτάνει να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις των προσώπων και να μην ξεκινήσουμε πάλι νέες ιστορίες στη λογική της αξιολόγησης των ΤΕΙ. Είναι σαφές ότι τα ΤΕΙ είναι αναβαθμισμένα και ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση”, τόνισε ο κ. Βελισσαρίου.

Σημειώνεται ότι ο διάλογος μεταξύ ΤΕΙ και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος που θα απαντά στις εκπαιδευτικές προκλήσεις του μέλλοντος, έχει ξεκινήσει σε ανύποπτο χρόνο. Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν ότι το ζήτημα της συγχώνευσης των δύο Ιδρυμάτων, πλέον, απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

ΤΕΙ: Πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών

Στις ίδιες δηλώσεις του ο κ. Βελισσαρίου “σκιαγραφεί” και τον ρόλο των ΤΕΙ κατά την αναβάθμισή τους και την συγχώνευσή τους με τα πανεπιστήμια. “Εμείς έχουμε το know-how να οργανώσουμε τέτοια προγράμματα. Φτάνει να μετεξελιχθούμε σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών” δήλωσε στην “Καθημερινή” ο κ. Βελισσαρίου, σκιαγραφώντας μία πτυχή των ζυμώσεων που γίνονται γύρω από το θέμα.

Τα “τοπικά κολέγια”

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που φαίνεται να προωθεί το υπουργείο παιδείας ορισμένα τμήματα των ΤΕΙ, που σήμερα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στα νέα πανεπιστήμια, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως “τοπικά κολέγια” διετούς φοίτησης. Ουσιαστικά, τα συγκεκριμένα τμήματα θα αντικαταστήσουν τα ΙΕΚ που υπάρχουν σήμερα και θα δίνουν διέξοδο ‘τοπικού χαρακτήρα” σε σπουδαστές που δεν θα επιλέγουν τα Πανεπιστήμια. Στην μετατροπή τμημάτων των ΤΕΙ σε “τοπικά κολέγια” θα παίξουν ρόλο η ζήτηση, το εκπαιδευτικό προσωπικό, το γνωστικό αντικείμενο κλπ, παράμετροι που θα “μετρηθούν” μέσα από την σχετική αξιολόγηση.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παριστάνει τον …καμπόσο για να βρει στέγη στην “πολυκατοικία” της Νέας Δημοκρατίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πιλότος της 120 ΠΕΑ Καλαμάτας αγνοούμενος μετά από πτώση αεροσκάφους

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από την διάσωση δεκάδων μεταναστών ανοιχτά της Πύλου: Η ξύλινη βάρκα στο σκοτάδι και οι σκληρές συνθήκες για τα περίπου 30 μικρά παιδιά

Στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν δεκάδες μετανάστες οι οποίοι περισυνελέγησαν από φορτηγό πλοίο και ένα δεξαμενόπλοιο