Πολιτική “κολεγιά” στην Περιφέρεια με φόντο τη δημόσια υγεία στη Μεσσηνία

/

Εύλογες απορίες για την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Νίκο Πατσαρίνο, σε σχέση με το ζήτημα των πυρηνελαιουργείων, πρκύπτουν μετά τη δημοσιοποίηση σχετικής ανακοίνωσης του δεύτερου. Ερωτήματα για τη …συνεργασία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας με την αντιπεριφερειάρχη του Τατούλη για ένα θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία των Μεσσήνιων. 

Μείζον θέμα για το Νομό δημιουργεί η σημερινή ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Νίκου Πατσαρίνου για το ζήτημα της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων.

Συνεργασία Αλειφέρη – Πατσαρίνου

Η ανακοίνωση του κ. Πατσαρίνου αποτελεί προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολιτική ανυπαρξία της παράταξής του στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου αντί να καταθέσει πρόταση για το ζήτημα συντάχθηκε με αυτή της κας Αλειφέρη. Ωστόσο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο κ. Πατσαρίνος αποκαλύπτει σημαντικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος, αλλά και η κα Αλειφέρερη.

Ο κ. Πατσαρίνος σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι “η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, κάτω από την πίεση του προβλήματος, ξεκίνησε έναν ουσιαστικό διάλογο, τον οποίο παρακολουθήσαμε από κοντά, με τους εμπλεκόμενους και κατέληξε με τις Υπηρεσίες της σε 13 συγκεκριμένες προτάσεις”. Παράλληλα, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του, είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός για τη συνεργασία του με την κα Αλειφέρη, καθώς γνωστοποιεί ότι διαμόρφωσαν μαζί τις συγκεκριμένες προτάσεις: “Στηρίξαμε τις 13 προτάσεις (σσ τις προτάσεις Αλειφέρη) γιατί συμβάλαμε στη διαμόρφωσή τους, γιατί έγινε ανοικτός διάλογος χωρίς αποκλεισμούς και γιατί πιστεύουμε ότι γίνεται ένα σοβαρό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος”.

Τα ερωτήματα

Προφανώς, η συνεργασία της κας Αλειφέρη με τον κ. Πατσαρίνο δεν αποτελεί από μόνη της κάτι μεμπτό. Αρκεί να υπηρετεί δύο βασικές αρχές: Τη διαφάνεια και τη θεσμική νομιμοποίηση. Η συγκεκριμένη συνεργασία διέπεται από τους συγκεκριμένους όρους; Αντί απαντήσεων, τις οποίες προφανώς δεν διαθέτουμε, θέτουμε ορισμένα ερωτήματα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία:

Ο “ουσιαστικός και ανοικτός διάλογος” πότε ακριβώς έγινε και με ποιες διαδικασίες; Ποιοι συμμετείχαν σε αυτόν και ποιους εκπροσωπούσαν; Συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου; Συμμετείχαν εκπρόσωποι των δήμων; Συμμετείχαν φορείς και συλλογικότητες;

Αφού η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου …βοήθησε στη διαμόρφωση των προτάσεων που κατατέθηκαν σημαίνει ότι ο κ. Πατσαρίνος γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία των μετρήσεων, στις οποίες βασίστηκαν οι εν λόγω προτάσεις. Αν ο επικεφαλής γνωρίζει τα στοιχεία γιατί δεν τα έδωσε στη δημοσιότητα; Γιατί ο κ. Πατσαρίνος ακολούθησε την ίδια τακτική με την κα Αλειφέρη, η οποία κράτησε τα στοιχεία των μετρήσεων του πιστοποιημένου εργαστηρίου στο συρτάρι της; Γιατί, αφού τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν υπερβάσεις, ο κ. Πατσαρίνος δεν προσέφυγε στον εισαγγελέα, προκειμένου να προστατεύσει τη δημόσια υγεία; Γιατί δεν ζήτησε το άμεσο κλείσιμο των πυρηνελαιουργείων;

Οι απαντήσεις

Είναι αντιληπτό ότι αν δεν δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, τόσο από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης όσο και από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, επί των θα συνεχίζουν να υπάρχουν σκιές για ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας. Αν δεν απαντηθούν τα πιο πάνω ερωτήματα η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο όσα της καταλογίζουν για πολιτική ανυπαρξία, θα έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμα κατηγορία: Αυτή της πολιτικής “κολεγιάς” με την αντιπεριφερειάρχη του Τατούλη, του “μαγειρέματος” πίσω από κλειστές πόρτες, και της συναίνεσης στην απόκρυψη σοβαρών στοιχείων που άπτονται της δημόσιας υγείας.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στην Κίνα ο Αντώνης Σαμαράς: Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Li Keqiang (φωτο)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ρίχνει τους τόνους με το Επιμελητήριο ο Π. Νίκας: Κοντά σε λύση για το Ειδικό Λύκειο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έντονο παρασκήνιο στη Νέα Δημοκρατία για τον δήμο Τριφυλίας: «Δυνατά» η Χάιδω Παναγιωτοπούλου – «Υποχωρούν» τα στηρίγματα Κατσίβελα – Ο ρόλος του Περικλή Μαντά

Κινητικότητα επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την υποψηφιότητα που θα στηρίξει η «γαλάζια»