Πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια με φόντο το ΣτΕ και τον Κυπαρισσιακό κόλπο

Μια ανάρτηση του Π. Κατσίβελα (δημάρχου Τριφυλίας) στο προφίλ του στο Facebook έγινε η αφορμή για να αναπαραχθεί η “είδηση” ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ήθελε να παρουσιάσει ο κ. Κατσίβελας στην ανάρτησή του, στην οποία μιλούσε για “δικαίωση”.

Συγκεκριμένα από το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζουν ότι το ΣτΕ δεν έλαβε καμία απόφαση, πόσο μάλλον απορριπτική, επί του Προεδρικού Διατάγματος! Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι το ανώτατο δικαστήριο ανέβαλε την απόφαση, προκειμένου να ζητηθούν διευκρινήσεις από το Υπουργείο για το αν χρειάζεται ή όχι Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Οι συγκεκριμένες διευκρινήσεις, τυπικού χαρακτήρα, αναμένεται να παρασχεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στο ΣτΕ, το οποίο ακολούθως θα λάβει την οριστική του απόφαση. Μέχρι τότε, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα πιέζουν για το αντίθετο, η περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου θα συνεχίσει να προστατεύεται από τις διατάξεις σχετικής υπουργικής απόφασης..

Αντίδραση των Οικολόγων

Επί του θέματος τοποθετήθηκε σήμερα και η επικεφαλής των Οικολόγων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Δήμητρα Λυμπεροπούλου. Η κα Λυμπεροπούλου σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook σημειώνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους το ΣτΕ ανέβαλλε την απόφασή του σχετικά με το ΠΔ του Κυπαρισσιακού, λόγω ζητημάτων με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η κα Λυμπεροπούλου προσθέτει ότι, μετά την πιο πάνω εξέλιξη, το Υπουργείο καλείται να αιτιολογήσει τις παρατηρήσεις του ΣτΕ, διευκρινίζοντας ότι έως την λήψη της σχετικής απόφασης οι περιορισμοί του ισχύουν στο έπακρο.  

Η χθεσινή ανάρτηση του δημάρχου Τριφυλίας, Π. Κατσίβελα, που μιλούσε για απόρριψη του Προεδρικού Διατάγματος: 

κατσ

 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η υγρασία “έπνιξε” την Καλαμάτα: 84% στο κέντρο και 87% στην παραλία (λιμάνι)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σοκ στη Μεσσηνία: Σύλληψη 65χρονου για διαδικτυακή πορνογραφία ανηλίκων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ