Το Υπουργείο Περιβάλλοντος “αδειάζει” το δήμαρχο Τριφυλίας Π. Κατσίβελα

/

Ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Κυπαρισσιακό κόλπο. “Άδειασμα” του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα. Πλήρως προστατευόμενη η περιοχή παρά τις πιέσεις των οικονομικών συμφερόντων.

Ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα της απόφασης του ΣτΕ επί του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: “Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση (175/20-06-2017) του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου καθίσταται σαφές ότι το ΣτΕ κρίνει ορθό τον προσανατολισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σχετικά με τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ)».
Μάλιστα, από τη Γνωμοδότηση του ΣτΕ προκύπτει η ανάγκη θέσπισης ενός συνεκτικού και αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της βιοποικιλότητας της συγκεκριμένης περιοχής, και ιδιαίτερα της θαλάσσιας χελώνας, στόχος που συνάδει με το περιεχόμενο και τις διατάξεις του υποβληθέντος σχεδίου ΠΔ του ΥΠΕΝ.
Η Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου σε καμία περίπτωση δεν κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα διατάξεων. Αντίθετα, ζητά εκ νέου υποβολή του σχεδίου ΠΔ, εφόσον διερευνηθεί από τη Διοίκηση του ΥΠΕΝ η αναγκαιότητα ή μη σύνταξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Συνεπώς, το ΣτΕ ανέβαλε την κρίση επί του υποβληθέντος σχεδίου ΠΔ προκειμένου η Διοίκηση του ΥΠΕΝ να εξετάσει και να βεβαιώσει, εάν κατ’ εξαίρεση οι εγκεκριμένες κατά τα έτη 2012 και 2014 Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που το συνοδεύουν, πληρούν τις διαδικαστικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις της ΣΜΠΕ.
Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η Διοίκηση του ΥΠΕΝ οφείλει να συντάξει ΣΜΠΕ, η οποία θα συνυποβληθεί με την εκ νέου προώθηση του σχεδίου ΠΔ για έγκριση στο ΣτΕ.
Tέλος, είναι σαφές και από τη γνωμοδότηση του ΣτΕ ότι η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ, οικ. 25749/20.5.016 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας”.

Άδειασμα” του δημάρχου Τριφυλίας

Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος “αδειάζει” το δήμαρχο Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε (!) το Προεδρικό Διάταγμα. Με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Κατσίβελας δεν απέδωσε την πραγματικότητα, γεγονός που τον καθιστά υπόλογο έναντι της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος στα …όνειρα των οικονομικών συμφερόντων

Σημειώνεται ότι η παραλιακή περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί φιλέτο για ισχυρότατα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία ήλπιζαν σε εμπλοκή στο ΣτΕ, προκειμένου να προχωρήσουν τον σχεδιασμό τσιμεντοποίησης της περιοχής. Προφανώς, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα εν λόγω συμφέροντα θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους σχεδιασμούς τους, καθώς η περιοχή εξακολουθεί να προστατεύεται πλήρως.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βολές Κοζομπόλη σε Κατσίβελα – Τατούλη για το ΠΔ του Κυπαρισσιακού κόλπου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Περισσότεροι από 50 μετανάστες στην Καλαμάτα – Θα φιλοξενηθούν στο παλιό Νοσοκομείο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Πικραμμένος: Υπόδειγμα για τις πόλεις όλης της Ελλάδας η Καλαμάτα – Μπαίνουμε σε μια φάση όπου η Χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, εκπρόσωπησε την κυβέρνηση στον εορτασμό της Υπαπαντής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κατά την