Η Καλαμάτα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Εκτελέσεις, συλλήψεις και εξορίες (όλα τα γεγονότα)

/

Με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη, συναντήθηκε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας. Ο Π. Νίκας του παρέδωσε έγγραφο αίτημα, την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σχετικό υποστηρικτικό πόνημα, για τη συμπερίληψη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις της Κατοχικής περιόδου 1941-1944.

Συμφωνήθηκε να προωθηθεί από πλευράς Υπουργείου ταχύτατα το αίτημα για κατάταξη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις. Η διαδικασία περιλαμβάνει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Στις 13.30, ο Δήμαρχος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο. Ο Δήμαρχος επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το προαναφερθέν αίτημα του Δήμου Καλαμάτας και την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μαζί με τη σχετική τεκμηρίωση.

Το αίτημα του Δήμου Καλαμάτας έχει ως εξής:
“Η Καλαμάτα, κατά την περίοδο 1941-1944, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος λόγω εκτελέσεων από τις Γερμανικές και Ιταλικές δυνάμεις Κατοχής. Πολίτες της συνελήφθησαν και εκτοπίσθηκαν ως όμηροι ή ως κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, εντός και εκτός Ελλάδος, πολλοί εκ των οποίων απεβίωσαν σε καθεστώς πικρής δουλείας, ενώ η πόλη υπέστη μεγάλες ζημίες λόγω καταστροφών κτηρίων, αρπαγής αγαθών και άλλων βαρβάρων πράξεων, στις οποίες προέβησαν οι Ιταλικές και Γερμανικές Δυνάμεις.
Τούτων δοθέντων και σε εφαρμογή της 254/2017 Αποφάσεως του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί τη συμπερίληψη της πόλεως της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις περιόδου 1941-1944, επικαλούμενος το άρθ. 18 παρ. 5 Νόμου 2503/1997.
Τα δεινά που επεσώρευσαν στην Καλαμάτα οι Ιταλικές και Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής, σύμφωνα κυρίως με τα στοιχεία που ευγενώς παρέσχε στο Δήμο μας ο Καλαματιανός ιστοριοδίφης και συγγραφέας σχετικού πολύτομου έργου («ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση») Νίκος Ι. Ζερβής, αλλά και από άλλες ιστορικές πηγές, αποδεικνύουν – πέραν πάσης αμφιβολίας – ότι υπήρξε βαρύς ο φόρος αίματος για την Ελευθερία, που κατέβαλε η Καλαμάτα κατά την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής (18 Ιουνίου 1941 – 8 Σεπτεμβρίου 1943) και της δεύτερης Γερμανικής Κατοχής (8 Σεπτεμβρίου 1943 – 5 Σεπτεμβρίου 1944). Σημειώνεται ότι οι Γερμανικές Δυνάμεις κατέλαβαν την Καλαμάτα στις 29 Απριλίου 1941 και παρέδωσαν τη διοίκηση στις Ιταλικές, στις 18 Ιουνίου του ιδίου έτους.
Η συμπερίληψη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις συνιστά τη δίκαιη αναγνώριση της θυσίας των εκτελεσθέντων και των δεινών που ο Καλαματιανός λαός υπέστη”.


Αναλυτικά το υποστηρικτικό πόνημα με τις θυσίες της Καλαμάτας:

μ1

μ2

μ3

μ4

μ5

μ6

μ7

μ8

μ9

μ10

μ11

μ12

μ13

*Η κεντρική φωτογραφία δείχνει Γερμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Καλαμάτα

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στα χέρια της αστυνομίας συμμορία που έκλεβε σπίτια στο δήμο Πύλου – Νέστορος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Κρυφτό” της Καλαμάτας με τον καύσωνα: Από τους 37.9 στους 33.2 βαθμούς Κελσίου σε 23 λεπτά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ