Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ιδού τα ψέματα και η αλήθεια για το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού κόλπου

Το messiniapress φέρνει στο φως της δημοσιότητας το απόσπασμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Εκτεθειμένος ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας που έσπευσε να μιλήσει για απόρριψη. Με την …όρεξη έμειναν τα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να τσιμεντοποιήσουν την περιοχή. 

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το Προεδρικό διάταγμα που αφορά την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου. Η απόφαση εκδόθηκε στις 27 Ιουλίου και όπως ρητά αναφέρεται σε αυτή η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος πρέπει να αναβληθεί έως ότου η Διοίκηση εξετάσει και απαντήσει επί ζητημάτων που έχουν σχέση με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ω3

Υπενθυμίζεται ότι μετά την λήψη της σχετικής απόφασης, αλλά πριν δημοσιοποιηθεί αυτή, έγινε προσπάθεια μέσω διαρροών και δήλωσης του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ΣτΕ απέρριψε το Προεδρικό Διάταγμα. Πλέον, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί έγινε προσπάθεια να δοθεί στρεβλή εικόνα για ένα ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό για τη δυτική Μεσσηνία.

Άνθρακες ο θησαυρός

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, τα οποία -με το πρόσχημα της ανάπτυξης της περιοχής- θέλουν να τσιμεντοποιήσουν τις παραλίες του Κυπαρισσιακού κόλπου. Τα συμφέροντα αυτά είναι εξαιρετικά ισχυρά και στο παρελθόν, μάλιστα, είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή αγνοώντας ακόμα και τους νόμους.   

Το δημοσίευμα του ΑΠΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα γίνεται λόγος για αναβολή και όχι για απόρριψη του Προεδρικού Διατάγματος. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο ρεπορτάζ: «Την επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον «χαρακτηρισμό του Κυπαρισσιακού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής του ως «περιοχή προστασίας της φύσης», καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και ανάθεση της αρμοδιότητας της διαχείρισης στην Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου» ανέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης), με την υπ’ αριθμ. 175/2017 γνωμοδότησή τους, ανέβαλαν την επεξεργασία του εν λόγω σχεδίου διατάγματος καθώς δεν έχει συνταχθεί μελέτη στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης.
Υπενθυμίζεται, ότι στον Κόλπο Κυπαρισσίας και των γύρω περιοχών, Θίνες, Στροφυλιά, Κακόβατος, παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Κατάκολο, κ.λπ., οι χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000.
Μάλιστα, στο νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, στις παραλίες Ελαία, Αγιαννάκης, Βουνάκι και Καλό Νερό, εμφανίζεται η εντονότερη αναπαραγωγική δραστηριότητα της caretta caretta. Αυτή η περιοχή αποτελεί τον πυρήνα του βιοτόπου ωοτοκίας και εκτιμάται ότι συγκεντρώνει, κατά μέσο όρο, πάνω από το 82% της συνολικής ωοτοκίας.
Σημειώνεται, ότι ανάλογο σχέδιο διατάγματος είχε κατατεθεί στο ΣτΕ και το 2015, αλλά και πάλι είχε αναβληθεί η επεξεργασία του.
Για το νέο σχέδιο διατάγματος οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, μεταξύ των άλλων, ότι θεσπίζει περιφερειακή ζώνη προστασίας με την ονομασία «Ζώνη Αγροτικού Τοπίου-ΖΑΤ», στην οποία καθορίζονται διάφορες χρήσεις (καταστήματα εστίασης, χώροι υποδοχής επισκεπτών, κ.ά.).
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέβαλαν την εξέταση της νομιμότητας των χρήσεων, όρων δόμησης, κ.λπ. της ΖΑΤ, καθώς δεν έχει τηρηθεί προηγουμένως η διαδικασία της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ