Βρώμικο και ανεξέλεγκτο “πάρτι” στη δυτική παραλία της Καλαμάτας καταγγέλλει ο Νίκας

/

Βόμβα” για τη δημόσια υγεία η ρύπανση στη δυτική παραλία της Καλαμάτας. Μεταφορείς λυμάτων από ολόκληρη τη Μεσσηνία αδειάζουν τα φορτία τους ανεξέλεγκτα στα κανάλια της περιοχής καταγγέλλει ο δήμαρχος Καλαμάτας. Βολές εναντίον δήμων του Νομού για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών τους. Στις κρατικές αρχές το μπαλάκι για τον έλεγχο.

Απάντηση στην πρόσφατη επιστολή δεκάδων κατοίκων της δυτικής παραλίας της Καλαμάτας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη ρύπανση της περιοχής, έδωσε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.

Δεν φταίει ο βιολογικός της Καλαμάτας

Ο κ. Νίκας αναφερόμενος στο ζήτημα αρχικά διαβεβαίωσε τους κατοίκους της περιοχής ότι δεν υπάρχει κανέναν ζήτημα από τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Καλαμάτας. “Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Καλαματιανούς ότι δεν υπάρχει ζήτημα λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού. Ο Βιολογικός Καθαρισμός λειτουργεί πολύ καλά – δεν λέγω άριστα – πολύ καλά” σημείωσε ο κ. Νίκας για να προσθέσει: “Πρόσφατα έχει γίνει εκεί μία επένδυση της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ. Ο Βιολογικός Καθαρισμός του Δήμου Καλαμάτας έχει εκσυγχρονιστεί και δεν υπάρχουν προβλήματα. Επίσης, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στη διαχείριση της λυματολάσπης, η οποία αδρανοποιείται. Είμαστε δε στο τελικό στάδιο των αδειοδοτήσεων, ώστε να χρησιμοποιήσουμε τη ΜΟΛΑΚ για την τελική διαχείριση της συσσωρευμένης επί δεκαετίες λυματολάσπης. Νομίζω πως σύντομα θα τελειώσει και αυτό το θέμα”.

Ανεξέλεγκτοι μεταφορείς λυμάτων

Ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι όντως εντοπίζεται πρόβλημα ρύπανσης στην περιοχή για το οποίο ευθύνονται μεταφορείς λυμάτων. “Υπάρχει ζήτημα; Υπάρχει! Αυτό, όμως, δεν οφείλεται στο Βιολογικό Καθαρισμό. Υπάρχει ζήτημα, διότι ρίχνονται φορτία λυμάτων στα κανάλια και τα καναλέτα του ΓΟΕΒ από μεταφορείς λυμάτων. Τα λύματα προέρχονται από ολόκληρη τη Μεσσηνία” τόνισε ο κ. Νίκας και συνεχίζοντας επεσήμανε: “Κάποια λύματα, τα οποία έρχονται εδώ, λόγω μεγάλου μικροβιακού φορτίου δε γίνονται αποδεκτά από το Βιολογικό Καθαρισμό – υπάρχει σύστημα που τα «κόβει» – και δε γνωρίζομε πού πηγαίνουν. Προφανώς, καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι θέμα του Δήμου Καλαμάτας. Εμείς δεν έχουμε εδώ αστυνομικές υπηρεσίες. Είναι θέμα κρατικών Αρχών, θέμα Αστυνομίας, θέμα Λιμεναρχείου. Να δημευθεί το βυτιοφόρο εκείνο, το οποίο ρίχνει τα λύματα οπουδήποτε! Δυστυχώς, επίσης, υπάρχει θεσμικό κενό όσον αφορά στα έγγραφα, τα οποία υποχρεούνται να φέρουν τα οχήματα εκκένωσης βόθρων, που να αποδεικνύουν προέλευση, δρομολόγια κ.λπ.”. 

Βέλη στους περιφερειακούς δήμους

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Καλαμάτας έστρεψε τα βέλη του και εναντίον των δήμων που, παρότι διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς, δεν υποδέχονται λύματα της περιοχής τους. “Παρά το γεγονός ότι Βιολογικοί Καθαρισμοί λειτουργούν στο Μελιγαλά, στην Τριφυλία και στην Πυλία και ενώ έχουν λάβει χρήματα για την πλήρη λειτουργία αυτών των Βιολογικών Καθαρισμών, δεν υποδέχονται λύματα, τα οποία μεταφέρουν τα ειδικά οχήματα και τα οποία καταλήγουν όλα στην Καλαμάτα” υπογράμμισε ο κ. Νίκας. “Οι Δήμοι πρέπει να υποδέχονται τα λύματα των περιοχών τους στους δικούς τους Βιολογικούς Καθαρισμούς. Ο Βιολογικός Καθαρισμός δεν είναι να κάνουμε τα εγκαίνια και στη συνέχεια να μη γίνεται καμία σύνδεση και να μη λειτουργεί! Πόσοι Βιολογικοί Καθαρισμοί έχουν γίνει στη Μεσσηνία; Ποια είναι η κατάστασή τους σήμερα; Από πού κι ως πού ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να δέχεται λύματα π.χ. από το Καλό Νερό ή από την Κορώνη και τη Γιάλοβα;” ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Νίκας.

Τέλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο χρονικό διάστημα η ΔΕΥΑΚ, η οποία διαχειρίζεται το βιολογικό καθαρισμό της Καλαμάτας, θα λάβει αποφάσεις σχετικά με την αποδοχή λυμάτων από άλλες περιοχές του Νομού.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε αναφερθεί στο θέμα και στους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας, κατόπιν ερώτησης του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Προσλήψεις από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που ξεκινάει την Τρίτη ζητάει ο δήμος Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τα Χριστούγεννα η ολοκλήρωση της αλλαγής του πανιού στο κλειστό της Τέντας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ