Το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το “Ελντοράντο” της Πελοποννήσου

/

Πρώτο στην ατζέντα του Περιφερειάρχη το ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο που βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου. Οι προσδοκίες για τον αμύθητο ορυκτό πλούτο, τα οικονομικά οφέλη της αυτοδιοίκησης, οι θέσεις εργασίας και η αναβάθμιση των υποδομών.

Μπορεί για τους αμύητους το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες να αγγίζει τα όρια του γραφικού, ωστόσο, όσοι γνωρίζουν τα δεδομένα για τον ορυκτό πλούτο της Χώρας κάνουν λόγο για ένα αληθινό Ελντοράντο* που μπορεί να αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα της Χώρας.

Ο διαγωνισμός παραχώρησης

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο διαγωνισμός για την παραχώρηση τριών οικοπέδων σε θαλάσσιες περιοχές της Χώρας. Το ένα βρίσκεται στο Ιόνιο, το δεύτερο νοτιοδυτικά της Κρήτης και το τρίτο νότια της Πελοποννήσου (στο ΦΕΚ φέρει την ονομασία “Δυτικά της Κρήτης”). Το συγκεκριμένο οικόπεδο ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ως εκ τούτου αφορά άμεσα την αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει κάνει πρόσφατα συναντήσεις και δηλώσεις για το θέμα επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα όχι απλά απασχολεί την Περιφέρεια, αλλά αποτελεί το πρώτο ζήτημα της ατζέντας Τατούλη.

Η έκταση του οικοπέδου και το μέγεθος του κοιτάσματος

Σύμφωνα με τους ειδικούς το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει έκταση περίπου όση η Πελοπόννησος και το μεγαλύτερο τμήμα του ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την προεργασία που έχει γίνει και τις προκαταρκτικές έρευνες το οικόπεδο έχει ενταχθεί στις περιοχές που το ενδεχόμενο ύπαρξης υδρογονανθράκων είναι υψηλό. Μάλιστα, επιστήμονες που είναι σε θέση να διαθέτουν τα σχετικά στοιχεία μιλούν για πιθανότητα ύπαρξης κοιτάσματος – μαμούθ. Μιλούν, δηλαδή, για την ύπαρξη πρωτόγνωρων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το ενδιαφέρον από κολοσσούς και το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τα χρονικά όρια του διαγωνισμού παραχώρησης του οικοπέδου η εταιρεία που θα αναλάβει τις έρευνες αναμένεται να ανακοινωθεί λίγο μετά τα ερχόμενα Χριστούγεννα. Ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο οικόπεδο έχουν δείξει δύο εταιρείες – κολοσσοί της παγκόσμιας πετρελαϊκής κοινότητας, η Total και η Exxon Mobil. Η εμπλοκή των συγκεκριμένων εταιρειών εμμέσως επιβεβαιώνει και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για το κοίτασμα, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει κινητικότητα και από άλλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Η εμπλοκή Τατούλη

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τις τελευταίες μέρες έχει κάνει δύο δημόσιες παρεμβάσεις για το θέμα. Στη δεύτερη παρέμβασή του, μάλιστα, ο κ. Τατούλης, γνωστοποίησε και πτυχές των πολιτικών πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναλάβει το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου η Περιφέρεια να συμμετάσχει ενεργά στις εξελίξεις. Η αναφορά στο γεγονός ότι η “Περιφέρεια θα αξιοποιήσει το νόμιμο δικαίωμά της να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση” που θα γίνει για την αξιοποίηση του οικοπέδου, άλλωστε, δείχνει και τις προθέσεις Τατούλη να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία.

Τα οικονομικά οφέλη

Όπως είναι γνωστό τουλάχιστον το 5% των εσόδων από κάθε κοίτασμα αναλογεί στις περιφέρειες που αυτό ανήκει. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις το ποσοστό αυτό ξεπερνά τα 80.000.000 ευρώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις που μιλούν για πολλά περισσότερα χρήματα που μπορούν να μπουν στα ταμεία της Περιφέρειας. Τα χρήματα αυτά μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα αν κάποιος από τους δικαιούχους πετύχει αναπροσαρμογή του 5%. Αυτό, άλλωστε, εννοούσε ο κ. Τατούλης όταν στην τελευταία του ανακοίνωση μίλησε για μεγιστοποίηση του οφέλους που αναλογεί στην Περιφέρεια από το 5% των εσόδων του δημοσίου. Αυτά τα ποσά θα αποδίδονται από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος και άρα όχι άμεσα.

Ωστόσο, σύμφωνα με γνώστες του ζητήματος της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σημαντικά έσοδα για το δημόσιο και για την Περιφέρεια μπορούν να προκύψουν και από το στάδιο των ερευνών μέσα από ειδικές διαδικασίες που συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αναμένεται να τεθεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην εταιρεία που θα αναλάβει τις έρευνες. 

Οι θέσεις εργασίας

Πέρα από το ποσό που δικαιούται κάθε περιφέρεια υπάρχει και το ζήτημα των θέσεων εργασίας από τις υποδομές που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να δημιουργηθούν. Θέσεις εργασίας θα προκύψουν και κατά τη διάρκεια των ερευνών, αλλά -πολλές περισσότερες- κατά τη διάρκεια της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. Οι θέσεις αυτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν είναι εκατοντάδες, αλλά χιλιάδες κατά την πλήρη εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Οι θέσεις εργασίας ενδέχεται να μεγιστοποιηθούν και να προσεγγίσουν αστρονομικά νούμερα αν στην εξίσωση μπει και η αναγκαιότητα κατασκευής χερσαίων υποδομών όπως ένα εργοστάσιο υγροποίησης, γεγονός που εξαρτάται από το μέγεθος του κοιτάσματος. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προκύψουν επιπλέον εκατοντάδες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής των υποδομών και χιλιάδες κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.

Οι υποδομές

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που μπαίνει στο πλάνο των εξελίξεων είναι και αυτό των υποδομών που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά. Τα λιμάνια, όπως γίνεται αντιληπτό, θα έχουν πρωταρχικό ρόλο. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Τατούλης εδώ και αρκετό καιρό θέτει το ζήτημα των λιμανιών της Πελοποννήσου στο τραπέζι του διαλόγου. Παράλληλα, θα υπάρξει ανάπτυξη δευτερογενών δικτύων υποδομής που θα λειτουργούν υποστηρικτικά. Στο πλαίσιο αυτό ακόμα και η ανάπτυξη των στρατοπέδων στην Πελοπόννησο θα τεθεί σε νέα βάση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και των σχετικών υποδομών με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για τις τοπικές κοινωνίες.

*Ελντοράντο: Είναι το όνομα με το οποίο ήταν γνωστός στους Ισπανούς ένας μυθικός τόπος, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, στον οποίο πίστευαν ότι υπήρχε χρυσός και ανεξάντλητα πλούτη. 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Απόλυση υπαλλήλου του δήμου Καλαμάτας λόγω “πλαστογραφίας” των προσόντων του

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της σήμερα σε τροχαίο στη Βελίκα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Πέρασε» από το Περιφερειακό Συμβούλιο η ΜΠΕ της νέας επένδυσης της ΤΕΜΕΣ στη Βελίκα – Ερωτήματα από την παράταξη Τατούλη – Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη συνεδρίαση

θετικά ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο επί της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου που αφορά