Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμύρες του 2016: Έχουν γίνει πολλά, απομένουν περισσότερα

/

Ανακοίνωση για τη συμπλήρωση ενός έτους από τις καταστροφικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016 εξέδωσαν οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη και Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι δύο βουλευτές αναφέρονται στις κυβερνητικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν και κυρίως στη διάθεση 15.000.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα.

Σημειώνεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Η συμπλήρωση ενός χρόνου από τις φονικές πλημμύρες εκείνης της Τετάρτης φέρνει στις μνήμες τις δυο ανθρώπινες ζωές συμπολιτών μας που χάθηκαν, τις εικόνες της οδού Γλαύκου που θύμιζε βομβαρδισμένη περιοχή, των αυλών στην Ράχη, τους παράδρομους της Αθηνών, την Αύρας και αλλού που είχαν μετατραπεί σε λίμνες. Του Μεσσηνιακού που από καταγάλανος είχε μεταμορφωθεί σε καφετί.

Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από ακραία ισχυρή βροχόπτωση. Η έκταση των καταστροφών καθορίσθηκε από την έλλειψη επαρκούς αντιπλημμυρικής θωράκισης: συγκεκριμένα από την ελλιπή συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου συλλογής όμβριων υδάτων αλλά και την ανεπάρκεια του υπάρχοντος δικτύου.

Η κυβέρνηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η κομματική οργάνωση στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων. Στο μέτρο του δυνατού (όχι του συνήθους) επιτάχυναν τη λήψη αποφάσεων για οικονομική στήριξη και απόδοση των ενισχύσεων στους πληγέντες. Κυρίως όμως η κυβέρνηση διέθεσε σημαντικά ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (περίπου 15εκ. ευρώ) για την επέκταση του αντιπλημμυρικού δικτύου, η οποία ήδη πραγματοποιείται με την συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Τη χρηματοδότηση από του Υπουργείο Υποδομών τριών αντι-πλημμυρικών έργων στο Δήμο Καλαμάτας, συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ. Το πρώτο από αυτά, από τη Θουρία μέχρι το Νοσοκομείο ήδη υλοποιείται. Το δεύτερο, από το Νοσοκομείο μέχρι το Ασπρόχωμα είναι υπό έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το τρίτο, από Παναγίτσα έως Νέδοντα, θα δημοπρατηθεί σύντομα.
  • Την εκπόνηση συνολικής μελέτης μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου από την Καλαμάτα μέχρι το Πήδημα, για να αντιμετωπιστούν τα σχετικά προβλήματα που παρουσιάζονται στη λαγκάδα της Βαγγ. Δράκου, στο Φραγκοπήγαδο και στις Οδούς Γλαύκου και Μπακογιάννη. Η χρηματοδότηση της εκτέλεσης προβλέπεται να προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Μεσσήνης και του αεροδρομίου, με έργα και παρεμβάσεις στον ποταμό Πάμισο και στον άξονα Φράγμα Άρι-Μεσσήνη-εκβολές στη θάλασσα, καθώς και του ρέματος Άρι στα ανατολικά του αεροδρομίου Καλαμάτας, συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Επιμέρους πιστώσεις από το Υπ. Εσωτερικών, περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ για το «πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ…» της χώρας.
  • Ανάλογες χρηματοδοτήσεις έχουν δοθεί στους πληγέντες, από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, για ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, καθώς και από το Υπ. Εσωτερικών, αλλά και το ΤΑΣ για ζημιές σε σπίτια.

Έχουν γίνει αρκετά, όμως πολλά απομένουν να γίνουν, κυρίως με γνώμονα πάντα την προστασία των πολιτών, αλλά και του υλικού και ζωικού κεφαλαίου κι όχι με έργα βιτρίνας, αλλά με πραγματική βελτίωση της θωράκισης της περιοχής από τις πλημμύρες”.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στην τελική ευθεία η κατασκευή ανοιχτού θεάτρου 1.800 θέσεων στην Καλαμάτα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νίκας για τις πλημμύρες: “Ο νους μας στους ανθρώπους μας που χάθηκαν και στις μεγάλες καταστροφές”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση Γερονικολού για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη: «Παραμύθια Μητσοτάκη και υπουργών για τα έργα της Μεσσηνίας – Οι μόνοι που τον πιστεύουν είναι οι βουλευτές του»

Δήλωση, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Τρίπολη, έκανε ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας