“Λάδι” ο Μπόμπολας και ο “Μορέας” για τις πλημμύρες που έπνιξαν την Καλαμάτα

7 Σεπτεμβρίου 2017

Καμία αρχή δεν εξέτασε και, πολύ περισσότερο, δεν εξήγησε τις επιπτώσεις από την κατασκευή του περιμετρικού στις πλημμύρες του 2016 παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές καταγγελίες. Ακριβώς ένα χρόνο μετά το Σωματείο εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Μεσσηνίας επανέρχεται καταγγέλλοντας τις πρακτικές κατασκευής του οδικού άξονα.

Τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν κατά την κατασκευή του περιμετρικού της Καλαμάτας από την εταιρεία Μορέας και τις επιπτώσεις που είχαν αυτές στις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016 καταγγέλλουν, ένα χρόνο μετά, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο ζήτημα ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Κουφαλάκος, μίλησε για μη οριοθέτηση ρεμάτων πριν από την κατασκευή του οδικού άξονα και για μπάζωμά τους στη συνέχεια. Μάλιστα, ο κ. Κουφαλάκος εκτιμά ότι τα δυο αυτά γεγονότα ήταν από τις βασικές αιτίες των πλημμυρών. “Η μη οριοθέτηση των ρεμάτων πριν από την κατασκευή του περιμετρικού και το μπάζωμα τους στην συνέχεια ήταν μία από τις βασικές αιτίες πού προκάλεσαν την πλημμύρα” σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουφαλάκος αναφερόμενος στο ζήτημα.

Η κατάσταση σήμερα

Ο κ. Κουφαλάκος παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ρέματα που τέμνονται με τον περιμετρικό της Καλαμάτας. Το υλικό αφορά το ρέμα “Καραμπογιά”, το οποίο ήταν μια από τις βασικές αιτίες που πλημμύρισε η Καλαμάτα. Από τις φωτογραφίες προκύπτει ότι αφενός το συγκεκριμένο ρέμα έχει εμφανώς μπαζωθεί και αφετέρου ότι η διοχέτευση του ρέματος κάτω από το περιμετρικό είναι τουλάχιστον προβληματική.

Το ρέμα “Καραμπογιά” σήμερα (στο βάθος διακρίνεται ο περιμετρικός):

ω7

Η υπόγεια “διέξοδος” του ρέματος είναι εμφανώς μικρότερη από τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε μια πλημμύρα:

ω6

 

Οι κατηγορίες που ξεχάστηκαν

Σημειώνεται ότι για τον ρόλο του περιμετρικού στις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016 είχαν ακουστεί και καταγγελθεί πολλά. Πρώτοι από όλους οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες μίλησαν για τις ευθύνες του Περιμετρικού. Ακολούθως και οι πολιτικές δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καλαμάτας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους. Τέλος, και από κυβερνητικής πλευράς υπήρξε η δέσμευση ότι θα εξεταστούν οι ευθύνες. Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται ότι ξεχάστηκαν μιας και κανένας δεν εξήγησε ποτέ επίσημα αν και σε ποιο βαθμό ο περιμετρικός έπαιξε ρόλο στο να πνιγεί η Καλαμάτα.

Φταίνε οι άλλοι

Αντ’ αυτού η εταιρεία Μορέας με ανακοίνωσή της τον Ιανουάριο του 2017 κατηγόρησε όλους τους άλλους για τις πλημμύρες εκτός από τον εαυτό της. Και κάπου εκεί σταμάτησε η ουσιαστική συζήτηση για τις ευθύνες της εταιρίας του κ. Μπόμπολα, η οποία κατασκεύασε τον περιμετρικό, και κανείς δεν έμαθε ποτέ την αλήθεια.

*Στην κεντρική φωτογραφία διακρίνεται ο κ. Μπόμπολας κατά την παράδοση του περιμετρικού της Καλαμάτας στην κυκλοφορία. 

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στον εισαγγελέα προσφεύγει ο δήμος Καλαμάτας για τη ρύπανση στη δυτική παραλία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνελήφθη ο άντρας που προκάλεσε φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στην Καλαμάτα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Παρέμβαση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας: Η βία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με μέτρα αστυνόμευσης – Απαιτεί συγκρότηση εθνικού σχεδίου

Παρέμβαση, σχετικά με τα φαινόμενα βίας, τα οποία εμφανίζονται με ένταση στην ελληνική κοινωνία, κάνει με άρθρο του στην «Απογευματινή» ο Μητροπολίτης

Από τη Δευτέρα (15/4) η απαγόρευση χρήσης πυρός στην περιφέρεια Πελοποννήσου – Τι αναφέρεται στην απόφαση

Απαγόρευση χρήσης πυρός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, υπέγραψε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας

Δείτε επίσης