Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Ομιλία κατά της καύσης νεκρών και υπέρ της δωρεάς οργάνων

/

Κατά της καύσης των νεκρών επιχειρηματολόγησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, σε παρέμβασή του σε διεθνές συνέδριο. Πράξη ηθικής επιταγής και έκφραση της ίδιας της ελευθερίας του ανθρώπου χαρακτήρισε τη δωρεά οργάνων.

Παρέμβαση στο πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε το “Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη μακροζωϊα και την πρόληψη των ασθενειών του γήρατος”, με θέμα: “Longevity: A realist goal” πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος.

Για την καύση των νεκρών

Ο κ. Χρυσόστομος εμφανίστηκε εναντίον της καύση των νεκρών, καθώς σημείωσε ότι “κανένας δεν μπορεί να αυτοδιαχειριστεί τη ζωή του κατά το δοκούν ή να επιδιώξει την αυτοκαταστροφή του”. “Δεν υπάρχει ζωή όπου υπάρχει ατομικότητα. Ο άνθρωπος σχετίζεται πρώτιστα με τον Θεό και η σχέση αυτή «παράγει» ζωή, γι’ αυτό και υπάρχει η δυνατότητα να ζήσει αιώνια. Η επιτυχία προς την αιωνιότητα εξαρτάται τελικά οπό τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος διαχειρίζεται το θείο δώρο του ως ζωή. Η πραγματική ζωή δεν συνεπάγεται μία αποκλειστική και αυτοδιαχειριζόμενη κατάσταση, αλλά είναι μία ζωή ιερά η οποία δεν ανήκει αποκλειστικά στον άνθρωπο αλλά σε όλους και πρώτιστα στο Θεό. Εξαιτίας αυτής της ιερότητας της ζωής του ανθρώπου κανένας δεν μπορεί να αυτοδιαχειριστεί τη ζωή του κατά το δοκούν ή να επιδιώξει την αυτοκαταστροφή του (τα προβλήματα της ευθανασίας, της αυτοκτονίας, της καύσης του σώματος) και μάλιστα ἐν ονόματι οποιασδήποτε έννοιας ατομικού δικαιώματος ἤ ατομικής ελευθερίας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Χρυσόστομος.

Για τη δωρεά οργάνων

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας εμφανίστηκε υπέρ της δωρεάς οργάνων. “Ο άνθρωπος ανήκει σε όλους τούς άλλους, τούς εκτός του εαυτού του γι αυτό και πρέπει να θυσιάζεται γι’ αυτούς (αυτοθυσία) και επίσης να προσφέρεται σωματικά ακόμη και βιολογικά σ’ αυτούς, μέσα από κάθε μεταμοσχευτική δωρεά οργάνων και υγρών του σώματός του. Το σώμα του έχει λόγο ύπαρξης όταν χρησιμοποιείται, προκειμένου να δώσει και αυτό ζωή σε άλλους, άλλως καθίσταται «σκωλήκων βρώμα και δυσωδία». Στο σημείο αυτό νομίζω ότι είναι αναγκαία μία διευκρίνιση. Η μεταμοσχευτική προσφορά των οργάνων και υγρών ενός ανθρώπου σε έναν άλλον άνθρωπο δεν είναι απλώς μία πράξη ηθικής επιταγής αλλά τυγχάνει καταρχήν έκφραση της ίδιας της ελευθερίας του ανθρώπου ως τρόπου αγαπητικής προσφοράς προς τον άλλον άνθρωπο” ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος.

Ολόκληρη η ομιλία του Μητροπολίτη Μεσσηνίας εδώ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πρώτο κουδούνι σε 222 σχολεία της Μεσσηνίας με τον καθιερωμένο αγιασμό

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γκούμας για ΝΔ: Ήταν λάθος η στήριξή μου, τα κόμματα δεν προσφέρουν στο επιμελητήριο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από την διάσωση δεκάδων μεταναστών ανοιχτά της Πύλου: Η ξύλινη βάρκα στο σκοτάδι και οι σκληρές συνθήκες για τα περίπου 30 μικρά παιδιά

Στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν δεκάδες μετανάστες οι οποίοι περισυνελέγησαν από φορτηγό πλοίο και ένα δεξαμενόπλοιο