Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: “Μπάτε σκύλοι αλέστε” οι εκλογικοί κατάλογοι του Δήμου

/

Στην αντεπίθεση Τσώνης, Σαμπαζιώτης μετά την δικαστική εμπλοκή με αφορμή της εκλογές του 2014. Καταγγελίες για εκλογικούς καταλόγους – “σουρωτήρι” στο δήμο Μεσσήνης. Για μείζον πολιτικό θέμα κάνει λόγο η αντιπολίτευση που, ωστόσο, άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες για τις δικές της ευθύνες.

Σε απίστευτες καταγγελίες για παράνομες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Μεσσήνης το 2014 έκαναν ο αντιδήμαρχος, Νίκος Ξαρχάκος και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας.

Το ζήτημα άνοιξε κατόπιν τοποθετήσεως του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Αναστασόπουλου, ο οποίος έθεσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με την παραπομπή του κ. Τσώνη σε δίκη για τη δωροδοκία αλλοδαπών που είχαν εγγραφεί παράνομα στους εκλογικούς καταλόγους τοπικής κοινότητας.

Ν. Ξαρχάκος: “Βλέπαμε ανθρώπους που δεν είχαμε ξαναδεί”

Τις πρώτες καταγγελίες που συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο των παράνομων εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους ήταν εκτεταμένο τις έκανε ο αντιδήμαρχος και μέλος της παράταξης του κ. Τσώνη, Νίκος Ξαρχάκος. “Βλέπαμε ανθρώπους στα χωριά μας που δεν τους ήξερε κανείς. Είχαμε πολλές καταγγελίες για το συγκεκριμένο θέμα, από συγκεκριμένες περιοχές” είπε αρχικά ο κ. Ξαρχάκος. Συνεχίζοντας ο αντιδήμαρχος τόνισε, μεταφέροντας την πολιτική ευθύνη στην τότε δημοτική αρχή και νυν αντιπολίτευση, ότι “τους εκλογικούς καταλόγους τους έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν τους κάναμε εμείς”. Παράλληλα, ο κ. Ξαρχάκος σημείωσε ότι η παράταξή του δεν προχώρησε σε καταγγελίες, παρότι γνώριζε τις παρανομίες. “Δεν θέλαμε να δυναμιτίσουμε την κατάσταση και δεν καταγγείλαμε τα περιστατικά. Θεωρήσαμε ότι τις απαντήσεις θα τις δώσει ο λαός του δήμου Μεσσήνης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Δ. Σαμπαζιώτης: “Παρέδωσα στον εισαγγελέα δύο κιβώτια με υλικό”

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, του οποίου το όνομα επίσης εμπλέκεται στη δίκη, καθώς υποψήφιος τοπικός σύμβουλος της παράταξής του είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους, δήλωσε ότι την περίοδο των εκλογών υπήρξε πληθώρα καταγγελιών για παράνομες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους από όλα τα χωριά του δήμου. “Υπήρξε πληθώρα καταγγελιών, από όλα τα χωριά, για ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με τον τόπο μας” είπε αρχικά ο κ. Σαμπαζιώτης και προσέθεσε: “Μετά τις πληροφορίες που είχα ζήτησα τα δημοτολόγια. Δεν τα πήρα τότε. Στη συνέχεια τα πήρα με εντολή του εισαγγελέα. Κατέθεσα ο ίδιος αναφορά στον εισαγγελέα. Κατέθεσα και τρία κιβώτια με στοιχεία”. Όσον αφορά στην εμπλοκή του υποψήφιου τοπικού συμβούλου της παράταξής του ο κ. Σαμπαζιώτης δήλωσε ότι “θα κριθούν οι ευθύνες του από τα δικαστήρια”, ενώ ανέφερε ότι και ο ίδιος έχει κληθεί ως μάρτυρας στην υπόθεση.

Ερωτήματα Ανστασόπουλου

Πριν τις καταγγελίες Ξαρχάκου και Σαμπαζιώτη το ζήτημα των παράνομων εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους και της δικαστικής εμπλοκής το είχε θέσει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος. Ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε ότι ο κ. Τσώνης οφείλει να απαντήσει στα πολιτικά ερωτήματα που έχουν προκύψει. Το κάλεσε, μάλιστα, να απαντήσει αν οι συγκατηγορούμενοι του έχουν ομολογήσει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται. Αναρωτήθηκε αν καταθέτουν ψέματα όσοι κατηγορούνται γιατί ο κ. Τσώνης δεν καταθέτει μήνυση εναντίον τους και ζήτησε από το δήμαρχο Μεσσήνης να κατονομάσει τον “πολιτικό υπόκοσμο” που του έκανε πόλεμο στις προηγούμενες εκλογές (σσ αυτό υποστήριξε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο κ. Τσώνης). Τέλος, ο κ. Αναστασόπουλος ανακοίνωσε ότι έχει αναθέσει σε δύο δικηγόρους τη νομική εκπροσώπηση της παράταξής του στη δίκη που θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου.

Αθανασόπουλος: Πολιτικό και ηθικό θέμα

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο τέως αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος της μείζωνος μειοψηφίας, Γιώργος Αθανασόπουλος. Ο κ. Αθανασόπουλος έθεσε, εμμέσως, ζήτημα παραμονής στη θέση του δημάρχου του κ. Τσώνη, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι από τη δικαστική εμπλοκή τίθεται μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα.

Μίλησε ο καταγγέλλων

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Σπύρος Κοντοθανάσης, τέως αντιδήμαρχος επί δημαρχοντίας του κ. Αναστασόπουλου, ο οποίος και ήταν ένας εκ των καταγγελλόντων του περιστατικού, για το οποίο κατηγορείται ο δήμαρχος Μεσσήνης. Ο κ. Κοντοθανάσης ανέφερε ότι την καταγγελία για τις παράνομες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους την έκανε αυτός και άλλα 12 άτομα, καθώς – όπως χαρακτηριστικά είπε- εντόπισε άγνωστους να έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους της περιοχής του (Κουρτάκι).

Τσώνης: “Θα με κάνετε υπερήρωα”

Τέλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, επέλεξε να είναι ολιγόλογος στις απαντήσεις που έδωσε, καθώς ο,τι είχε να πει το είπε με τη σχετική του ανακοίνωση, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Ο κ. Τσώνης απευθυνόμενος στον κ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι “σας έχω πει ότι θα με κάνετε ήρωα, τώρα σας λέω ότι θα με κάνετε υπερήρωα”, ενώ αναφερόμενος στην ουσία του ζητήματος δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί, που φέρονται να έχουν εγγραφεί παράνομα στους εκλογικούς καταλόγους και να έχουν δωροδοκηθεί, δεν έχουν ψηφίσει στις επίμαχες εκλογές.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ιερό παρασκήνιο στην ιεραρχία για τη μετά Ιερώνυμο εποχή με “άρωμα” Μεσσηνίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σύμπραξη της περιφέρειας Πελοποννήσου και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανασχηματισμός με εκπλήξεις στο δήμο Πύλου – Νέστορος: Αντιδήμαρχος με σημαντικές αρμοδιότητες ο Ηλίας Κανάκης – Η απόφαση του του Π. Kαρβέλα και οι πρώτες δηλώσεις

Μια μεγάλη έκπληξη εμπεριείχαν οι αποφάσεις του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, σχετικά με τον