Φυτοφάρμακα μόνο με τη συνταγή γεωπόνου για όλους τους αγρότες

Από τη Δευτέρα σε εφαρμογή η ηλεκτρονική εφαρμογή της συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων. “Βάζουμε τέλος στην ασυδοσία στη χρήση φυτοφαρμάκων” ανέφερε από τη Μεσσήνη το μέλος της γραμματείας του Αγροτικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Πως θα γίνεται και ποιες καλλιέργειες αφορά η συνταγογράφηση.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2724 Β΄) η απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Με την συγκεκριμένη απόφαση από τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, η πώληση φυτοφαρμάκων θα γίνεται μόνο εφόσον προηγουμένως έχει εκδοθεί αντίστοιχη συνταγή από κάτοχο πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων (γεωπόνο).

Την συγκεκριμένη εξέλιξη γνωστοποίησε το απόγευμα της Κυριακής στους αγρότες της Μεσσηνίας το μέλος του Αγροτικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Καρακώστας, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για τα αγροτικά ζητήματα του Νομού. Ο κ. Καρακώστας αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα τόνισε ότι αποτελεί μια πρωτοβουλία που θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια και έχει ως στόχο τον έλεγχο των φυτοφαρμάκων που θα χρησιμοποιούν οι αγρότες. “Σταματάμε την ασυδοσία που υπήρχε. Πλέον, θα ξέρουμε πόσα και ποια φυτοφάρμακα χρησιμοποιούν οι αγρότες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρακώστας.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο κοινοποιήθηκε σήμερα από την περιφέρεια Πελοποννήσου η διαδικασία συνταγράφησης φυτοφαρμάκων θα γίνεται ως εξής:

  1. Η ηλεκτρονική εφαρμογή της συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων τίθεται σε εφαρμογή από 18 Σεπτεμβρίου 2017.
  2. Από 18 Σεπτεμβρίου 2017 η πώληση επαγγελματικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα γίνεται μόνο εφόσον έχει εκδοθεί συνταγή σε κάτοχο πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.
  3. Η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι απαραίτητη για όλες τις προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές χρήσεις των γεωργικών φαρμάκων σε όλες τις καλλιέργειες, με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά και τα δασικά είδη, καθώς και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας, για τις οποίες ισχύει η υποχρέωση τήρησης της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  4. Σε μεγέθη συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων που: α) προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε υπαίθριες καλλιέργειες των οποίων η έκταση δεν υπερβαίνει τα χίλια τετραγωνικά μέτρα (1.000 τ.μ.) και β) δεν φέρουν εικονόγραμμα κινδύνου με νεκροκεφαλή και χιαστή οστά, εκδίδεται συνταγή ή τη στιγμή της πώλησης γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή στη ψηφιακή υπηρεσία της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων, η οποία υπέχει θέση συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου αναφέροντας πλήρως τα στοιχεία του επιστήμονα που την εξέδωσε.
ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στο βιβλίο Guiness η Καλαμάτα με 648 χορευτές να χορεύουν Καλαματιανό στο Λιμάνι

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συναντήσεις της Πιπίνας Κουμάντου στο πλαίσιο του ρόλου της στη Νέα Δημοκρατία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στη ΣΥΚΙΚΗ ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ: Γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων υποσχέθηκε ο Λυκουρέντζος – 1.100 αιτήσεις από παραγωγούς σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Μεσσήνης

Τις εγκαταστάσεις της ΣΥΚΙΚΗΣ επισκέφθηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο πρόεδρος του