Κοινό μυστικό ανάμεσα στους φοιτητές και στο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολών του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα είναι η φοιτητικές εργασίες “κατά παραγγελία”. Σαν τα μανιτάρια έχουν ξεφυτρώσει τα φροντιστήρια στην Καλαμάτα που κάνουν εμπόριο εργασιών.
Στην επιφάνεια ήρθε και πάλι το ζήτημα της παραπαιδείας που έχει λειτουργεί στο περιθώριο της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης στη Χώρα μας μετά την πρόσφατη αποκάλυψη ότι 106 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών έκαναν μαζική χρήση αγορασμένης εργασίας.
Η εικόνα στην Καλαμάτα
Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στην Καλαμάτα καθώς υπάρχει μεγάλη “πελατεία” τόσο από τις σχολές του ΤΕΙ όσο και από αυτές του Πανεπιστημίου. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια τα …εξειδικευμένα διδακτήρια, τα οποία συντάσσουν και πωλούν εργασίες κάθε είδους. Τα συγκεκριμένα φροντιστήρια, με το αζημίωτο βεβαίως, υπόσχονται πρωτότυπες πτυχιακές, διπλωματικές, αλλά και εργασίες εξαμήνου σε τιμές που ξεκινούν από τα 30 ευρώ (για την απλή εργασία εξαμήνου) και ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ (για τις πτυχιακές εργασίες). Μάλιστα, τα συγκεκριμένα φροντιστήρια διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους ανοιχτά στο διαδίκτυο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι, στο πλαίσιο του …ανταγωνισμού, επιδίδονται και σε μια σειρά από προσφορές: Άλλο παρέχει δωρεάν έλεγχο λογοκλοπής, άλλο υπόσχεται “φοιτητικές τιμές”, άλλο συμπεριλαμβάνει στην αρχική τιμή το κόστος των διορθώσεων και των προσθηκών που θα ζητήσει ο επιβλέπων καθηγητής του ΑΕΙ – ΤΕΙ από τον φοιτητή κοκ.
Οι καθηγητές και οι φοιτητές
Εκείνο, πάντως, που εκπλήσσει είναι ότι παρότι το φαινόμενο είναι γενικευμένο στις σχολές της Καλαμάτας δεν έχει υπάρξει αντίδραση ούτε από το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά ούτε και από τους ίδιους τους φοιτητές. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη, δε, είναι ότι την ώρα που καθηγητές και φοιτητές σιωπούν τα φροντιστήρια διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στους χώρους των σχολών, ενώ φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν και φοιτητές, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη πελατεία.