Μάκαρης για βιολογικό Καλαμάτας: Εξελίσσεται σε εφιάλτη ρύπανσης και υποβάθμισης

Σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή ασκεί με δήλωσή του για το ζήτημα της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της Καλαμάτας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης.

Ο κ. Μάκαρης, συνοδευόμενος από στελέχη της παράταξής του, σήμερα το πρωί επισκέφθηκε τον βιολογικό καθαρισμό και αμέσως μετά προχώρησε στην εξής δήλωση: “Επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας ωθούμενοι από την αγωνία για το παρόν και το μέλλον μιας υποδομής, που ενώ αποτελεί αναγκαίο εργαλείο προστασίας της ποιότητας του περιβάλλοντος, δυστυχώς σήμερα, εξελίσσεται σε ένα εφιάλτη ρύπανσης και υποβάθμισης της περιοχής.

Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να σταθούμε με υπευθυνότητα έναντι όσων κατά καιρούς συμβαίνουν με τη λειτουργία του Βιολογικού, ιδιαιτέρως ενόψει του κινδύνου ρύπανσης του Μεσσηνιακού κόλπου από την πλημμελή επεξεργασία λυμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πληθώρα δημοσιευμάτων στα μέσα ενημέρωσης, με σαφείς αναφορές στην υπολειτουργία της εγκατάστασης, καθώς και τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των εργαζομένων, που κάνουν λόγο για σοβαρή υποστελέχωση.

Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να σταθούμε και να αναδείξουμε το περιεχόμενο των εκθέσεων αυτοψίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα επιβληθέντα πρόστιμα της Περιφέρειας προς το Δήμο Καλαμάτας, για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη δημιουργία ανθυγιεινών καταστάσεων σε βάρος της Δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον, είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Παραλίας, που μόλις προσφάτως δημοσιοποίησαν μια επιστολή απόγνωσης, για την ανυπόφορη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά, αλλά και αγωνίας για το περιβαλλοντικό μέλλον της περιοχής.

Για τη δημοτική μας παράταξη, Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες, η εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές μας.

Συγκεκριμένα, έχουμε επισκεφτεί και στο παρελθόν τις εγκαταστάσεις και ενημερωθήκαμε από τους εργαζομένους για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Έχουμε μεταβεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και συναντήσαμε τον πρώην υπουργό κ. Γιάννη Τσιρώνη, τον οποίο ενημερώσαμε για την απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί. Τον προσκαλέσαμε να επισκεφτεί και ο ίδιος τον Βιολογικό Καλαμάτας, πράγμα που έπραξε.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Ιουλίου 2017, θέσαμε εκ νέου το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας και έξαρσης του πληθυσμού των κουνουπιών, που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Παραλίας.

Δυστυχώς, οι αντιδράσεις της δημοτικής αρχής διακρίνονται από την τακτική της μετάθεσης ευθυνών. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, ακόμα και στην περίπτωση της επιστολής διαμαρτυρίας των κατοίκων, δηλώνει αναρμοδιότητα, αντί να εργαστεί με σοβαρότητα για την επίλυση των προβλημάτων και να συνεργαστεί με τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς.

Η δημοτική μας παράταξη, από τη θέση ευθύνης της μείζονος μειοψηφίας, καλεί τη δημοτική αρχή, έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, να προχωρήσει άμεσα στην ουσιαστική αναβάθμιση της επεξεργασίας των λυμάτων γιατί δεν αρκεί μόνο η επέκταση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού αλλά χρειάζεται η συνολική ποιοτική αναβάθμιση η οποία θα συμπεριλαμβάνει την σωστή επεξεργασία της λυματολάσπης.

Προτείνουμε, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απόθεση της επεξεργασμένης λυματολάσπης, εκτός των εγκαταστάσεων του Βιολογικού και μέχρι την εύρεση κατάλληλου χώρου εναπόθεσης, τη νόμιμη αδειοδότηση του χώρου, ώστε να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που προβλέπονται, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διάχυσης αποβλήτων σε αποστραγγιστικά κανάλια ή στον ποταμό Άρι ή ακόμα και σε κανάλια άρδευσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες .

Προτείνουμε για την επεξεργασία της λυματολάσπης παρελθόντων ετών στις εγκαταστάσεις της ΜΟΛΑΚ, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, οι οποίες έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό η επεξεργασία της λυματολάσπης με τις κατάλληλες πιστοποιημένες μεθόδους να οδηγήσει στον μετασχηματισμό της σε άζωτο-φωσφορικό εδαφοβελτιωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην γεωργία παίρνοντας ως παράδειγμα καλές πρακτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για όλα αυτά τα προτεινόμενα έργα υπάρχουν χρηματοδοτικές πηγές από ευρωπαϊκά προγράμματα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Επίσης, προτείνουμε την πραγματοποίηση ενδελεχών ελέγχων των υδατολυμάτων και της αποξηραμένης λυματολάσπης από υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ή από τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες, με σκοπό τη διαφύλαξη της ισορροπίας του περιβάλλοντος στη χερσαία και τη θαλάσσια ζώνη.

Προτείνουμε τη διενέργεια μετρήσεων και την αξιολόγηση των ευρημάτων, των υδάτων της θάλασσας, των καναλιών άρδευσης και των αποστραγγιστικών χανδάκων της ευρύτερης περιοχής, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Προτείνουμε την επαρκή στελέχωση των κενών θέσεων επιστημονικού και εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά σε 24ωρη βάση.

Τέλος, καλούμε τους κατοίκους της περιοχής σε διαρκή επαγρύπνηση, για την αποτροπή ενεργειών ρύπανσης του περιβάλλοντος από όπου και αν προέρχονται”.

Από τη σημερινή επίσκεψη του κ. Μάκαρη και των στελεχών της παράταξής του στον βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας: 

ω6

City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σφοδρή επίθεση Νικολάκου σε Κοζομπόλη και Κωνσταντινέα για τα πυρηνελαιουργεία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τελειώνουν οι προσωρινές “λύσεις”: Προ των πυλών οι κατασκηνώσεις μεταναστών στη Μεσσηνία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνεργασία των δήμων Καλαμάτας και Σπάρτης με την περιφέρεια Πελοποννήσου για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης με επίκεντρο τον Ταΰγετο ζητά ο δήμαρχος Καλαμάτας

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των δημοσίων διαβουλεύσεων για την ΟΧΕ Ταϋγέτου με μια μεγάλη συγκέντρωση στο Δημοτικό Κατάστημα Αλαγονίας την Τρίτη (28/5). Η

Τατούλης: Πτωχός και Παπαθανάσης συναντήθηκαν για να «τάξουν λαγούς με πετραχήλια» – Οφείλουμε να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στις Ευρωεκλογές

Σφοδρή επίθεση εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Νίκου Παπαθανάση, εξαπολύει με ανακοίνωση της η παράταξη

Δείτε επίσης