Παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πύλου – Νέστορος η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου γηπέδου γκολφ της ΤΕΜΕΣ. Τουλάχιστον 20.000.000 ευρώ το χρόνο θα “αφήνουν” στη Μεσσηνία κάθε χρόνο τα τρία γήπεδα (Ρωμανού, Πύλου και Κυνηγού). Περισσότερες από 900 θέσεις εργασίας “ανοιχτές” από τη λειτουργία των γηπέδων. Στο επίκεντρο το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων της περιοχής.
Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παρουσίασαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου – Νέστορος οι μελετητές της, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.
Τη ΜΠΕ την παρουσίασε ο μελετητής, Δημήτρης Αργυρόπουλος, ο οποίος και ενημέρωση το δημοτικό συμβούλιο για σημαντικές παραμέτρους του έργου.
Τα οικονομικά οφέλη
Ο κ. Αργυρόπουλος αναφέρθηκε και στα οικονομικά οφέλη που θα έχει η δημιουργία του νέου γηπέδου στου Κυνηγού, παρότι η Μελέτη αφορά την Περιβαλλοντική διάσταση του έργου. Ο κ. Αργυρόπουλος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ένα από τα δύο εν λειτουργία γήπεδα γκολφ (αυτό της Πύλου) “αφήνει” στο Νομό 6.500.000 ευρώ. Ο κ. Αργυρόπουλος προσέθεσε ότι όταν θα λειτουργήσει το γήπεδο του Κυνηγού, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο, και αν σε αυτό προστεθεί και το γήπεδο του Ρωμανού τότε τα έσοδα για τη Μεσσηνία από τα γήπεδα γκολφ θα ξεπεράσουν τα 20.000.000 ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, ο κ. Αργυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι αυτά τα έσοδα είναι καθαρά και διοχετεύονται σε δευτερογενείς δραστηριότητες (ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, καταστήματα διασκέδασης, εμπορικά κλπ).
Οι θέσεις εργασίας
Συνεχίζοντας την παρουσίαση των στοιχείων ο μελετητής του έργου ανέφερε ότι μόνο το γήπεδο γκολφ της Πύλου έχει “ανοίξει” 327 θέσεις εργασίας κάτι που σημαίνει ότι κατά την πλήρη ανάπτυξη και των τριών γηπέδων οι θέσεις αυτές θα τριπλασιαστούν, ξεπερνώντας τις 900, δίνοντας ακόμα περισσότερα οφέλη στην περιοχή.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Ο κ. Αργυρόπουλος και η μελετητική ομάδα που συμμετείχε στην παρουσίαση της μελέτης ανέλυσε διεξοδικά ζητήματα που αφορούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου. Το κυρίαρχο ζήτημα που τέθηκε είναι αυτό της χρήσης νερού, καθώς είναι γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις γκολφ έχουν αυξημένες ανάγκες. Σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο στη νέα επένδυση θα κατασκευαστεί μια νέα μεγάλη λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 428.000 κυβικών μέτρων όπου και θα αποθηκεύεται νερό από τον ποταμό Γιανούζαγα. Ο μελετητής προσέθεσε ότι η ποσότητα νερού που θα χρειάζεται κατ’ έτος το νέο γήπεδο γκολφ δεν ξεπερνάει μεσοσταθμικά το 5,5% του συνολικού νερού που διοχετεύεται στο συγκεκριμένο ποτάμι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ποτάμι έχει ετήσια ροή υδάτων που φτάνουν τα 22.00.000 κυβικά (σε μια ξηρή χρονιά) και ξεπερνούν τα 38.000.000 σε ένα υγρό έτος. Η Μέση απορροή υδάτων στο συγκεκριμένο ποτάμι, σύμφωνα με μετρήσεις που αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2011 έως το 2015 είναι 28.000.000 κυβικά μέτρα. Ο κ. Αργυρόπουλος, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των στοιχείων, τόνισε ότι η χρήση νερού για τα γήπεδα γκολφ είναι εξαιρετικά μικρή σε σχέση με τη συνολική ροή του ποταμού, ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει περιβαλλοντική διατάραξη του ποταμού, αλλά και να μην δημιουργηθούν ζητήματα με τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι, επίσης, έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό.
Οι τοποθετήσεις
Στη μελετητική ομάδα έθεσαν ερωτήσεις σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Πύλου – Νέστορος, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων. Από τις τοποθετήσεις που έγιναν διεφάνη ότι καμία παράταξη δεν είναι κατά της επένδυσης, ωστόσο, αυτό που ζήτησαν όλοι ήταν η αυστηρή τήρηση των όσων προβλέπονται στην Περιβαλλοντική Μελέτη.
Από τη χθεσινή παρουσίαση της ΜΠΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλου – Νέστορος: