Υστερόγραφο του Πάνου Σκουρλέτη για αλλαγή των γεωγραφικών ορίων των δήμων

/

Συνάντηση Σκουρλέτη με τους δημάρχους της Μεσσηνίας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των γεωγραφικών ορίων των δήμων στο μέλλον. Μέχρι το τέλος του χρόνου η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση. “Όχι” σε επιστροφή στις νομαρχίες. Δεν καταργούνται οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.

Σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης του Υπουργού με τους δημάρχους της Καλαμάτας.

Οι αλλαγές στα όρια των δήμων

Ο κ. Σκουρλέτης έκλεισε το θέμα της αλλαγής γεωγραφικών ορίων των δήμων αφήνοντάς το όμως ανοιχτό για το μέλλον. Ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στο ζήτημα, τόνισε ότι τώρα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο, ωστόσο, προσέθεσε – ως υστερόγραφο- ότι οι αλλαγές σε αυτό το πεδίο “υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού” της κυβέρνησης.

Δεν θα ανοίξουμε το χωροταξικό ζήτημα. Όχι γιατί θεωρούμε ότι έτσι όπως σχεδιάστηκε ο Καλλικράτης είναι όλα καλώς καμωμένα. Θα έλεγα το αντίθετο. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι θα μπορούσαμε και εμείς στην Ελλάδα να κινηθούμε σε έναν αριθμό περισσότερων δήμων. Σήμερα, όμως, δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις και από απόψεως στελέχωσης των δήμων και από απόψεως ενίσχυσης τους με πόρους ώστε να ανοίξει αυτό το θέμα. Ας πούμε ότι το έχουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας για κάποια άλλη στιγμή” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Το νέο νομοσχέδιο και η απλή αναλογική

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοίκηση και στις αλλαγές που θα γίνουν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο με κορυφαία αυτή του εκλογικού νόμου.

Το τελικό νομοσχέδιο, όπως είχαμε πει, ελπίζουμε να το καταθέσουμε μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Έχουμε μια απόσταση ασφαλείας από τις επόμενες δημοτικές εκλογές και χωρίς αιφνιδιασμούς, με ανοιχτό διάλογο και καλή διάθεση μπορούμε να πετύχουμε τις μεγαλύτερες συναινέσεις” σημείωσε αρχικά ο κ. Σκουρλέτης και προσέθεσε: “Η θέση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο είναι γνωστή. Θέλουμε την απλή αναλογική, θέλουμε να πάμε σε μια πιο γνήσια αντιπροσώπευση των λαϊκών συσχετισμών, βεβαίως, με εκείνες τις ασφαλιστικές δικλίδες που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στη διακυβέρνηση των δήμων και των περιφερειών”.

Όχι στις νομαρχίες”

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει τεθεί από νυν γεωγραφικούς αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ζητούν την ενίσχυση των Περιφερειακών Ενοτήτων και των αρμοδιοτήτων των χωρικών αντιπεριφερειαρχών. “Δεν συζητάμε για την ανασύσταση των νομαρχιών. Αυτό θα ήταν ένα πισωγύρισμα. Οι βαθμοί στην αυτοδιοίκηση είναι δύο. Σημασία έχει να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους τους και να τους ενισχύσουμε. Δεν μιλάμε για ενδεχόμενο κατάργησης των χωρικών αντιπεριφερειαρχών” ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παραμένουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και ζήτημα της διατήρησης του θεσμού των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων. “Υπήρξε η απόλυτη δέσμευση από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην πλήρη ερημοποίηση της υπαίθρου” σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στις 6 Οκτωβρίου η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τον Θεόκλητο Λαμπρινάκο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Υπουργικό “μήνυμα” από την Καλαμάτα για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Απάντηση υπουργείου Εσωτερικών στην απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα διατάξεων που αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις