Καμπανάκι κινδύνου από την Καλαμάτα για Ιλαρά και “ξεχασμένες” ασθένειες

Αποκαλυπτικός ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αντρέας Κωνσταντόπουλος για το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τις επιπτώσεις του στον γενικό πληθυσμό της Χώρας. “Αν συνεχιστεί η άρνηση εμβολιασμού θα έχουμε επιδημία και θα θρηνήσουμε θύματα” δήλωσε αναφερόμενο στην Ιλαρά σε εκδήλωση στην Καλαμάτα. Φόβοι για “επιστροφή” και της παρωτίτιδας (μαγουλάδες). 

Τον προβληματισμό του για την γιγάντωση του εντιεμβολιαστικού κινήματος στη Χώρας μας εξέφρασε ο καθηγητής παιδιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής και Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Αντρέας Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Σάββατο το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο Καλαμάτας η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας με θέμα “Εμβόλια: μύθοι και αλήθειες”.

ω3

Για την επιδημία Ιλαρά

Ο καθηγητής παιδιατρικής αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ιλαράς που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στην επικαιρότητα, καθώς τα κρούσματα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα στη Χώρας μας λόγω μη εμβολιασμού. Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε οτι για να υπάρχει προστασία του πληθυσμού από ένα νόσημα, όπως είναι η Ιλαρά, θα πρέπει ο εμβολιασμός να κυμαίνεται, τουλάχιστόν, στο 95%. Ωστόσο, σημείωσε οτι στην Ελλάδα το ποστοστό έχει πέσει στο 85% με τάση να μειωθεί περισσότερο. “Αν πέσει και άλλο αυτό το ποσοστό θα έχουμε επιδημία και θα θρηνήσουμε θύματα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος εκφράζοντας τον βαθύτατο προβληματισμό του για το αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στην Ιλαρά ο κ. Κωνσταντόπουλος την χαρακτήρισε “ύπουλη και σοβαρή ασθένεια” που προκαλεί, μεταξύ άλλων, βαριές πνευμονίες, οι οποίες οδηγούν σε αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας (50%).

Έρχονται” οι μαγουλάδες

Σημειώνεται ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια θα εμφανιστεί ακόμα μια “ξεχασμένη” ασθένεια, η παρωτίτιδα (μαγουλάδες). “Σε 2 ή 3 χρόνια θα μιλάμε για αυτή την ασθένεια, θυμηθείτε το” είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής παιδιατρικής.

Εμβολιοφοβία

Ο καθηγητής παιδιατρικής αναφέρθηκε αναλυτικά στην εμβολιοφοβία που διακατέχει τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Κωνσταντόπουλος οριοθέτησε την απαρχή του φαινομένου το 2009 οπότε, με αφορμή τον εμβολιασμό για τον ιό της γρίπης, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την ανάπτυξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος στη Χώρα μας. Μάλιστα, ο καθηγητής παιδιατρικής σημείωσε ότι από εκείνο το σημείο και μετά όλα τα εμβόλια μειώθηκαν από 20 έως 40%.

Ο κ. Καθηγητής τόνισε ότι οι πρώτοι που φέρουν ευθύνη για την γιγάντωση αυτού του κινήματος είναι οι επαγγελματίες υγείας που βοήθησαν στην διάδοση ανυπόστατων φημών τόσο για το εμβόλιο του ιού της γρίπης όσο και γενικά για τα εμβόλια. Ο δεύτερος παράγοντας που οδήγησε στην εξάπλωση του κινήματος, κατά τον κ. Κωνσταντόπουλο, συνδέεται με την οικονομική κρίση και το κόστος των εμβολίων. Ο τρίτος παράγοντας που συνδέεται με το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι τα ΜΜΕ, τα οποία πολλές φορές υιοθετούν και διαδίδουν άκριτα θέσεις και απόψεις για τα εμβόλια, οι οποίες δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Οι τρεις πιο πάνω αιτίες αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, τους βασικούς λόγους ανάπτυξης του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Καθαρά” εμβόλια

Ο καθηγητής παιδιατρικής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ποιότητας των εμβολίων σήμερα και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία, καθώς η επιχειρηματολογία των οπαδών του αντιεμβολιαστικού κινήματος εστιάζεται σε αυτό το σημείο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, ωστόσο, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την ποιότητα των εμβολίων, σημειώνοντας ότι στον τομέα της βιοτεχνολογίας έχουν γίνει άλματα. “Τα εμβόλια τώρα είναι εντελώς ακίνδυνα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος προσθέτοντας ότι από το 1993 και μετά τα εμβόλια είναι τελείως “καθαρά”. Προσέθεσε, δε, ότι με τα παλιότερα εμβόλια χορηγούνταν συνολικά στον ανθρώπινο οργανισμό περίπου 9.000 ουσίες, ενώ με τα νέα χορηγούνται μόλις 90, οι οποίες δεν προκαλούν παρενέργειες.

Τα fake news

Στην εκδήλωση της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας μίλησε και ένας εκ των διαχειριστών της σελίδας “Ellinikahoaxes.gr”, ο Θάνος Επαχτίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μάστιγα της διάδοσης fake news (ψευδών ειδήσεων) για τα εμβόλια μέσω διαδικτύου και ειδικά μέσω των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook. Ο κ. Επαχτίτης τόνισε ότι η εμβολιοφοβία διακινείται σε μεγάλο βαθμό μέσω των κοινωνικών δικτύων και με συγκεκριμένα παραδείγματα κατέδειξε την ύπαρξη δεκάδων ψεύτικων ειδήσεων στο διαδίκτυο που αφορούν τα εμβόλια. Μάλιστα, στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι έχει αποδειχθεί ότι η περιήγηση για μόλις 5 με 10 λεπτά σε αντιεμβολιαστικά sites ή blogs, στα οποία υπάρχει καταιγισμός ψευδών ειδήσεων, μπορούν να επηρεάσει αρνητικά τη θέση των γονιών έναντι του εμβολιασμού.

Ανάγκη για ενημέρωση

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος σημείωσε ότι το θέμα είναι επίκαιρο και τόνισε ότι χρειάζεται υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικούς Συλλόγου Μεσσηνίας, Μ. Μιχαήλ, ανέφερε ότι η παραπληροφόρηση είναι εγκληματική και προσέθεσε ότι μέσω αυτής της παραπληροφόρησης οδηγούμαστε στη δημιουργία ενός κινήματος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την ευθύνη για την εκδήλωση την είχαν οι γιατροί και μέλη της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κουσούλης και Λιάνα Τζίφα.

ω4

ω5

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στη φυλακή για 5η ημέρα επειδή δεν πλήρωσε διόδια – Μήνυμα από τα κρατητήρια της Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ι.Ν. Παμεγγίστων Ταξιαρχών: Συγκίνηση για τον Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Λαμπρινάκο (φωτο)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΥΓΕΙΑ