ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”: Στην Καλαμάτα ένας εκπαιδευτικός και ερευνητικός “γίγαντας”

26 Οκτωβρίου 2017

Μπορεί η είδηση της λειτουργίας του παραρτήματος του του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” να πέρασε στα “ψιλά”, ωστόσο, πρόκειται για μια σπουδαία νέα δυνατότητα που δίνεται στην Καλαμάτα, καθώς ο “Δημόκριτος” αποτελεί ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Χώρας.

Με σημερινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρθηκε στο ζήτημα, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εκπαιδευτικό ίδρυμα που αποκτά βάση στην Καλαμάτα. Μάλιστα, νωρίς το πρωί ο κ. Νίκας είχε συνάντηση με το Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου, Χρήστο Μάρκου, στην οποία εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα έρευνας με πεδίο εφαρμογής την περιοχή και αντικείμενο την παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επίσης, συζητήθηκε και η δυνατότητα διοργάνωσης συνεδρίων, εκδηλώσεων, ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της πόλης.

ωωω2

Το παράρτημα του ΕΚΕΦΕ λειτουργεί από τις 23 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα και οι ερευνητικές και επιστημονικές του ομάδες στεγάζονται σε δημοτικό κτίριο που έχει πραχωρηθεί για το λόγο αυτό. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν επιστημονικές έρευνες στο Μεσσηνιακό κόλπο στο πλαίσιο σχετικού ερευνητικού προγράμματος.

Το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”

Σήμερα το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Η πολυκλαδικότητα των επιστημονικών περιοχών που θεραπεύονται στον ίδιο χώρο – φυσική, χημεία, μικροηλεκτρονική, βιολογία, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, πυρηνική τεχνολογία, ενέργεια, ραδιοφάρμακα- είναι μοναδική και οδηγεί σε επιστημονική αριστεία. Σημείο αναφοράς αποτελoύν επίσης τα επιστημονικά-τεχνολογικά επιτεύγματα και η ποιότητα της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης που παρέχεται.

Δείτε και αυτό: Το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του “Δημόκριτου”

Αποστολή του Κέντρου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι:

  • η διεξαγωγή υψηλής ποιότητας έρευνας για την παραγωγή νέας γνώσης και τεχνολογίας προς όφελος της επιστημονικής και της κοινωνικής προόδου. 
  • η συμβολή στη διάχυση της καινοτομίας στην Ελληνική Κοινωνία
  • η εκπαίδευση νέων επιστημόνων με υψηλού επιπέδου κατάρτιση.
  • η αύξηση της διαχειριστικής ικανότητας του Κέντρου και η διαμόρφωση της στρατηγικής διαχείρισης γνώσης, στα πλαίσια της συμβολής της «κοινωνίας της γνώσης» – «οικονομιας της γνώσης». 
  • η βελτίωση των στρατηγικών επιλογών του Κέντρου, μέσω των συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα της χώρας αλλά και του εξωτερικού. 
Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

The Voice: Και οι 4 κριτές γύρισαν στον Καλαματιανό Λεωνίδα Παχτίτη (video)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Απάντηση Μητσοτάκη σε Σαμαρά με Γιάννη Λαμπρόπουλο στη Μεσσηνία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο επίκεντρο οι «κίνδυνοι» για τα περιφερειακά πανεπιστήμια από την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ – «Μέριμνα από την πολιτεία» ζητούν ο Νίκας και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Το ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και οι επιπτώσεις στα περιφερειακά δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα απασχόλησε συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα,