Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

«Χάνει» την Ελιά Καλαμών η Μεσσηνία – «Ανοίγει» το ΠΟΠ και για άλλες περιοχές της Ελλάδας

Πληροφορίες εμφανίζουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έτοιμο να «ανοίξει» την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης της «Ελιάς Καλαμών» και σε περιοχές εκτός Μεσσηνίας. Οι επιπτώσεις για τους αγρότες και τους τυποποιητές της Μεσσηνίας.

Ως τετελεσμένο γεγονός παρουσιάζουν ασφαλείς πληροφορίες την επέκταση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμών» και σε άλλους νομούς της Χώρας, πλην της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποφασίστηκε η ένταξη στον Εθνικό Κατάλογο με την ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» και της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, σε πρώτη φάση. Η η εν λόγω απόφαση αναμένεται να λάβει επίσημο χαρακτήρα το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού πρώτα ξεπεραστούν ορισμένα τεχνικά θέματα. 

Χάνει το ΠΟΠ η Μεσσηνία

Με την απόφαση αυτή το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμών», ουσιαστικά, χάνεται από το Νομό Μεσσηνίας, καθώς πλέον θα μπορεί να γίνεται παραγωγή και τυποποίηση του προϊόντος και σε άλλους νομούς, οι οποίοι θα ενταχθούν στον κατάλογο. Αυτή η εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις τόσο στην τιμή του προϊόντος, η οποία εξαιτίας της αύξησης της προσφοράς αναμένεται να μειωθεί, όσο και στην ποιότητα του προϊόντος. Μάλιστα, το θέμα της ποιότητας είναι αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει περισσότερο το Νομό, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα προϊόν που είναι το σήμα κατατεθέν της Μεσσηνίας, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και σε αυτή του εξωτερικού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ