Καταιγισμός δημοσιευμάτων για τις σχέσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον Αντ. Σαμαρά

Μονοπωλούν το ενδιαφέρον του Αθηναϊκού τύπου οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά. Τα …απόνερα του Κυριακάτικου άρθρου του πρώην πρωθυπουργού και οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Σε μείζον πολιτικό θέμα για το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει αναχθεί η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Σήμερα, είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ, τα οποία αναφέρονται είτε στα όσα φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς για τον κ. Μητσοτάκη την Παρασκευή, είτε στην ιδεολογική διάσταση του χθεσινού άρθρου του κ. Σαμαρά. Τα πολλά δημοσιεύματα αποτελούν μια παράμετρο, η οποία δείχνει ότι έχει τεθεί ζήτημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το ποιος από τους δύο άνδρες καθορίζει την πολιτική και ιδεολογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει.

Το “μάσημα” και το “φτύσιμο”

ω4

Η Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία στο φύλλο του Σαββάτου αναφέρθηκε στην περιβόητη δήλωση Σαμαρά για τον Μητσοτάκη, επανήλθε σήμερα, μετά τη διάψευση του πρώην πρωθυπουργού. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Εφημερίδα σε σημερινό της δημοσίευμα: “Συζητήσεις και έντονο σκεπτικισμό προκάλεσε στη Ν.Δ., την ηγεσία και τα στελέχη της, το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν. Σαββατοκύριακο» για το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σφόδρα ενοχλήθηκε η πλευρά του Αντ. Σαμαρά. Αλλα στελέχη, όμως -πέραν των προσκείμενων στον πρώην πρόεδρο του κόμματος-, μας ανέφεραν ότι, όντως, η κατάσταση στη Ν.Δ. δεν είναι καλή και ότι ο εναγκαλισμός του Κυρ. Μητσοτάκη με τη «σαμαρική» πτέρυγα τείνει να αλλάξει πλήρως τη φυσιογνωμία και την παραδοσιακή ταυτότητα του κόμματος.

«Φτάσαμε στο σημείο -έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει καλά την κατάσταση- να λειτουργούμε με σκιώδη αρχηγό, ο οποίος είναι και ο ουσιαστικός. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος μέσω των ανθρώπων του καθορίζει την ατζέντα και την κεντρική κομματική πολιτική».

Οι παραπάνω διαπιστώσεις ίσως εξηγούν γιατί η πλευρά Σαμαρά ενοχλήθηκε τόσο από το ρεπορτάζ μας. Συνεργάτες του πρώην προέδρου του κόμματος, χωρίς να αμφισβητούν την ουσία των όσων γράψαμε, θέλησαν να διαψεύσουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στη «μονομαχία» Τσίπρα – Μητσοτάκη, είπε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή πως «σήμερα ο Τσίπρας τον μάσησε και τον έφτυσε».

Οι δικές μας πηγές επιμένουν ότι ο Αντ. Σαμαράς μπορεί να μην ήταν στην αίθουσα των συνεδριάσεων αλλά βρισκόταν στο Κοινοβούλιο, είδε την αντιπαράθεση και προχώρησε στον σκληρό αυτό σχολιασμό περί «μασήματος» και «φτυσίματος»”.

Τα απόνερα του άρθρου

Την ίδια στιγμή έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει και το χθεσινό άρθρο του Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο η “Εφημερίδα των Συντακτών” σημειώνει: “Αδιαμφισβήτητο είναι επίσης το γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να παρέμβει ενεργά στα τεκταινόμενα στη Ν.Δ., είτε αξιοποιώντας τον “αυτοκόλλητό” του Αδωνι Γεωργιάδη (ο χαρακτηρισμός ανήκει στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ.) είτε με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως το χθεσινό του άρθρο-μανιφέστο στην “Καθημερινή της Κυριακής”. Ο Αντώνης Σαμαράς υπερασπίστηκε την πρωθυπουργική του θητεία, κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση για όλα τα δεινά, προέταξε τα περί «ανομίας» (φανερώνοντας έτσι τον εμπνευστή της πρωτοβουλίας του Κυρ. Μητσοτάκη για τη σχετική συζήτηση στη Βουλή), επανέφερε τα γνωστά περί “κρατισμού” και υποστήριξε ότι «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί κατά κράτος και να φύγει το συντομότερο! Και ο μόνος που μπορεί να το καταφέρει αυτό σήμερα είναι η Ν.Δ.”.

Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που “είδε” το άρθρο Σαμαρά το site ifemerida.gr, ένα site που βρίσκεται κοντά στις θέσεις της ΝΔ: “Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός αναλαμβάνει να υπερασπιστεί το έργο της κυβερνητικής του θητείας, εκτιμώντας, πιθανόν, ότι η ΝΔ δεν το πράττει όσο θα έπρεπε” σημειώνεται στον σχολιασμό.

ω3

Στο ίδιο κλίμα και το site thetoc.gr, το οποίο αναφέρει σε ρεπορτάζ του για τη Νέα Δημοκρατία: “Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί και η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, σε ένα χρονικό σημείο καθόλου τυχαίο, καθώς με το άρθρο του στην Καθημερινή, ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε ουσιαστικά τον ιδεολογικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ με στόχο να ξεκαθαρίσει το στίγμα της προς την κοινωνία”.

ω2

Τέλος, σημειώνεται το site antinews.gr, το οποίο απηχεί τις θέσεις Σαμαρά, έως αργά το απόγευμα, με ο,τι αυτό σημαίνει, είχε αυτούσιο το άρθρο του κ. Σαμαρά πρώτο θέμα.

ω1

Γέφυρες” βλέπει η Καθημερινή

ω5

Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον παρουσιάζει και το δημοσίευμα της Καθημερινής, η οποία στηρίζει τη ΝΔ. Η εφημερίδα καταγράφει μια άλλη πλευρά των γεγονότων, καθώς “βλέπει” ότι ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Αντ. Σαμαρά: “Αυτός είναι ο λόγος που (σσ ο Κ. Μητσοτάκης) το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε φάση μεγάλης κινητικότητας στο εσωτερικό. Βρίσκεται πάντα σε επαφή με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά” σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ που έχει τίτλο “Επιχείρηση «ομοιογένεια» στη Ν.Δ.”.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πρώτη προπόνηση με απουσίες η Εθνική

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μεσσηνία: Άγνωστοι εισέβαλαν σε εκκλησία και βεβήλωσαν τις αγιογραφίες του Ναού (φωτο)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.