Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα παρουσίασε ο Δ. Τζανακόπουλος

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε πολιτική εκδήλωση στην Καλαμάτα. Παραγωγική ανασυγκρότηση, ανάκτηση εργασίας και κοινωνικό κράτος οι βασικοί άξονες.

Την πεποίηθηση οτι η Ελλάδα «βαδίζει με ασφάλεια σε μια νέα εποχή» εξέφρασε από την Καλαμάτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπου και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο

Ως πρώτο άξονα του σχεδιασμού της κυβέρνησης ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε το νέο παραγωγικό μοντέλο της Χώρας. Σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα: «Πρώτη προτεραιότητα είναι η στρατηγική για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ένα μοντέλο σύγχρονο, βιώσιμό, δίκαιο και εξισωτικό. Βρισκόμαστε ήδη σε μια πορεία διαβούλευσης και παράλληλα υλοποίησης αυτής της στρατηγικής.

Με τη διεξαγωγή των Περιφερειακών Συνεδρίων για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μπαίνουν στο επίκεντρο οι ανάγκες και οι δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών. Πέρα από χρεοκοπημένα μοντέλα της γενικευμένης διαφθοράς και το σχεδιασμό που εξυπηρετούσε μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ.

Ανοίγουμε τη συζήτηση, κάνουμε συμμέτοχο σε αυτή την προσπάθεια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Παραγωγικούς Φορείς, όλους όσους πρέπει να ακουστούν και να έχουν λόγο για την επόμενη μέρα της χώρας.

Η ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο δεν αφορά μονάχα την τωρινή συγκυρία και το ξεπέρασμα της κρίσης. Είναι και όρος για να μην επιστρέψουμε σε αυτή.

Και για το λόγο αυτό, οφείλει να βασιστεί σε ορισμένους άξονες, στον αντίποδα ενός κρατικοδίαιτου, παρασιτικού μοντέλου το οποίο χαρακτήρισε την εγχώρια παραγωγή και το οποίο οδήγησε σε αδιέξοδα και κατάρρευση. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό, αλλά και κοινωνικά δίκαιο. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Που θα στοχεύει στην αυξημένη κάλυψη των αναγκών από την εγχώρια παραγωγή. Και, επομένως, στην εκτεταμένη υποκατάσταση των εισαγωγών. Ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης, που θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας. Ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται σε ένα άρτια καταρτισμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Που θα επενδύει στην καινοτομία, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στις νέες τεχνολογίες. Υπάρχουν τόσο οι δυνατότητες, όσο και το ανθρώπινο κεφάλαιο για να στηριχθεί αυτό. Τέλος, ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα απεγκλωβίζει τη χώρα από την παγίδα στην οποία ήταν για δεκαετίες εγκλωβισμένη. Σε μια ενδιάμεση θέση, ανάμεσα στις οικονομίες χαμηλού εργατικού κόστους και τις οικονομίες της υψηλής γνώσης. Θα την απεγκλωβίζει και θα την ωθεί σταθερά προς την κατεύθυνση μιας οικονομίας έντασης γνώσης».

messiniapress-tzanakopoulos-omilia2

Ανάκτηση εργασίας 

Ως δεύτερο άξονα του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των δικαιωμάτων του εργαζόμενου κόσμου.

Σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Αποτελεί βασική αρχή μας, να βλέπουμε τόσο την πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας όσο όμως και την πορεία της δημιουργίας θέσεων σταθερής και πλήρους εργασίας.

Διότι ο στόχος καταπολέμησης της ανεργίας είναι διττός. Από τη μία, η ανεργία πρέπει να μειώνεται από την άλλη θα πρέπει να περιορίζεται η ανακύκλωση της. Η μείωση της επιτυγχάνεται φυσικά μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας, τις επενδύσεις και την ενίσχυση νέων παραγωγικών κλάδων όπως αυτοί που ανέφερα πριν, δηλαδή της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η ανάσχεση όμως της ανακύκλωσης της, περνάει μέσα από τη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης. Και είναι γεγονός ότι, μία πολύ κακή κληρονομιά που άφησαν οι κυβερνήσεις του άκρατου νεοφιλελευθερισμού τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι ότι απορρύθμισαν την αγορά εργασίας. Και ενίσχυσαν μορφές απασχόλησης, οι οποίες είναι φτηνές, ευέλικτες και ασαφείς ως προς το αντικείμενο τους.

Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η ανακύκλωση, η οποία μάλιστα λειτουργεί στη βάση της διαρκούς μείωσης του μισθολογικού κόστους.

Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε μια γκρίζα ζώνη στην αγορά εργασίας, μεταξύ επισφαλούς, αδήλωτης εργασίας και ανεργίας, με τμήματα του εργατικού δυναμικού να επιβιώνουν κινούμενα διαρκώς σε αυτό το φαύλο κύκλο.

Αυτή η απελπιστική κατάσταση, οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου υποχώρηση των θέσεων πλήρους εργασίας ειδικά την περίοδο Σαμαρά-Βενιζέλου και φυσικά πυροδότησε ένα κύμα μαζικής μετανάστευσης, ειδικά νέων εργαζομένων, στο εξωτερικό.

Είναι λοιπόν σαφές, ότι το σχέδιο το οποίο υλοποιούμε στον τομέα της καταπολέμησης της ανεργίας, δεν αφορά μόνο τους δείκτες αλλά ένα συνολικό επαναπροσδιορισμό αρχών για τις ανάγκες, την προστασία και τα δικαιώματα του εργαζόμενου κόσμου».

messiniapress-tzanakopoylos-omilia1

Κοινωνικό κράτος

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στον τρίτο άξονα του σχεδιασμού της κυβέρνησης που αφορά το κοινωνικό κράτος: «Μαζί με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη πληγή που αφήνει πίσω της η μνημονιακή εποχή.

Αν και είναι αλήθεια ότι η πορεία υποβάθμισης του, ξεκίνησε πολύ πριν το 2010, και συγκεκριμένα στην απαρχή της επέλασης του εκσυγχρονισμού που ήρθε να κάνει όσα δεν διανοήθηκε καν να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις αρχές του ’90.

Από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση, η μέριμνα μας είναι διαρκής. Ξεκινώντας από τους πλέον αδύναμους, με τα Προγράμματα για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης και σήμερα συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά και με ποσό άνω των 700 εκατομμυρίων το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Την ίδια στιγμή, έχουν γίνει μεγάλα βήματα στον τομέα της ανασυγκρότησης της Δημόσιας Υγείας. Ψηφίσαμε την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Υγείας. Μια αυτονόητη υποχρέωση απέναντι σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Καταφέραμε να καλύψουμε ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα, έχουμε ενισχύσει το ΕΣΥ με περίπου 9000 άτομα, που έχουν αναλάβει υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια. Από αυτούς, οι 3000 είναι μόνιμο προσωπικό και έχουμε δρομολογήσει, έχουν προκηρυχθεί ή αναμένονται να προκηρυχθούν θέσεις για άλλα περίπου 9500 άτομα.

Και πριν λίγους μήνες, νομοθετήσαμε τη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με την ίδρυση 200 και πλέον μονάδων σε όλη τη χώρα για που θα δώσει σημαντική βοήθεια στους πολίτες και παράλληλα θα αποσυμφορήσει και τα Δημόσια Νοσοκομεία.

Αυτά είναι μονάχα ορισμένα εμβληματικά σημεία, στα οποία στέκομαι για την οικονομία της συζήτησης. Αυτό που έχει σημασία, είναι λοιπόν, η στόχευση.

Η προσήλωση μας στη δημιουργία ενός στιβαρού κοινωνικού κράτους που θα είναι στήριγμα για τον πολίτη. Και είναι γεγονός ότι η απόσταση που πρέπει να καλύψουμε είναι μεγάλη. Όμως είναι σαφές ότι όσο θα διευρύνονται τα δημοσιονομικά περιθώρια, θα αυξάνονται και οι δυνατότητες να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ