Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Άνοιξε ο διάλογος: Έρχονται εκτεταμένες αλλαγές στις επιδοτήσεις και η Μεσσηνία …κοιμάται

Αλλαγές στις επιδοτήσεις φέρνει η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Προς κατάργηση τα «ιστορικά» δικαιώματα. Στόχος η αποκατάσταση αδικιών και η «πριμοδότηση» νέων αγροτών. Απούσα η Μεσσηνία από τα κέντρα σχεδιασμού και διαλόγου.

Ξεκίνησε η διαβούλευση που αφορά τις αλλαγές στις αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες αναμένεται να ισχύσουν μετά το 2021, αλλά και της «ενδιάμεσης» συμφωνίας, της οποίας οι αλλαγές θα ισχύσουν νωρίτερα.

Οι προτάσεις

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει λόγο για κατάργηση, «ενοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης» την ονομάζουν οι τεχνοκράτες, των «ιστορικών» δικαιωμάτων, προκειμένου να «πριμοδοτηθούν» οι νέοι και οι νεοεισερχόμενοι αγρότες. Στόχος αυτής της πρότασης, σημειώνουν στελέχη του Υπουργείου, είναι να συγκροτηθεί μια νέα γενιά αγροτών, η οποία θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος ενός νέου παραγωγικού αγροτικού μοντέλου. Ο πυρήνας των προτάσεων του Υπουργείου, συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη, είναι να επιδοτούνται όσοι παράγουν πραγματικά και όχι οι …εικονικοί αγρότες.

Οι αγρότες

Το ζήτημα, όπως είναι φυσικό έχει ανοίξει και στις τάξεις των αγροτών. Ο προβληματισμός που αυτή τη στιγμή επικρατεί στον αγροτικό κόσμο σχετίζεται με το ενδεχόμενο βίαιης προσαρμογής των επιδοτήσεων στους κατόχους των ιστορικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη, έχουν κατατεθεί προτάσεις για κάλυψη της διαφοράς που θα προκύψει από τις αλλαγές. Πάντως, είναι κοινός τόπος και στους αγρότες ότι το μοντέλο των επιδοτήσεων που ισχύει μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε στρεβλώσεις και αδικίες, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν.

Απούσα η Μεσσηνία

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το διάλογο που έχει ανοίξει, σε πολιτικό και αγροτικό επίπεδο, η Μεσσηνία απουσιάζει παντελώς. Το ζήτημα των αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν έχει ανοίξει, καν, στο εσωτερικό του Νομού, καθώς δεν έχει αναληφθεί καμία σχετική σοβαρή πρωτοβουλία. Την ίδια στιγμή η Μεσσηνία απουσιάζει και από τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε αντίθεση με άλλους νομούς, οι οποίοι έχουν ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ