Σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται στη Μεσσηνία – Αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού

15 Νοεμβρίου 2017

Σε συναγερμό έχουν τεθεί όλες οι υπηρεσίες της Μεσσηνίας, καθώς αύριο αναμένονται να εκδηλωθούν στο Νομό έντονα καιρικά φαινόμενα. Πιθανότητα πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού. Οδηγίες προστασίας σε περίπτωση πλημμύρας. 

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Μεσσηνία, καθώς αύριο αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην πρόβλεψη του αυριανού καιρού “τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με μεγάλα ύψη βροχής και υψηλές ραγδαιότητες, ενώ υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων”.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Πέμπτη 16/11/2017 προβλέπεται ιδιαίτερα άστατος, κυρίως στο πρώτο μισό της ημέρας.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Από τις πρώτες πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με μεγάλα ύψη βροχής και υψηλές ραγδαιότητες. Προσοχή, υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων. Επίσης κατά τόπους θα εκδηλωθεί χαλαζόπτωση. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες και μετά θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ. Όμως κατά τη διάρκεια των καταιγίδων ενδέχεται να πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, με ριπές που θα αγγίζουν τα 6 μποφόρ.

Ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας

Για την επερχόμενη κακοκαιρία σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση ο δήμος Καλαμάτας: “Σήμερα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, σύμφωνα με το οποίο οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχισθούν και τις επόμενες ημέρες και θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οδηγίες προστασίας

Μάλιστα, ο δήμος Καλαμάτας, στην ίδια ανακοίνωση, δίνει και οδηγίες αυτοπροστασίας σε περίπτωση που εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Σημειώνεται στην ανακοίνωση:
Εάν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα από πλημμύρες: Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα. Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά. Περιοριστείτε στις αναγκαίες μετακινήσεις. Αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Ενέργειες κατά τη διάρκεια της εμφάνισης πλημμύρας: Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο. Μη διασχίζετε χειμάρρους πεζός ή με το αυτοκίνηό σας. Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια. Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Ενέργειες σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει: Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνο να πλημμυρίσουν ξανά στις επόμενες ώρες. Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κ.λπ. Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασπορροές κ.λπ. Τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, νεκρά ζώα και διάφορα αντικείμενα. Προσέχετε ώστε η παρουσία σας να μην εμποδίζει τα συνεργεία διάσωσης. Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων. Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πιθανή πτώση βράχων.
Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει: Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος. Αποφύγετε νερά που ρέουν. Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει, σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση. Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά που μπορεί να γίνουν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, στην περίπτωση που υπάρχουν υπόγεια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος ή διαρροές από εγκαταστάσεις. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Αποκατάσταση των ζημιών στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας: Αν η περιοχή που διαμένετε είχε εκκενωθεί, μην επιστρέψετε, προτού οι Αρχές ενημερώσουν ότι αυτό είναι ασφαλές. Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης του χώρου σας:Κλείστε την τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ρεύμα. Κλείστε την παροχή νερού, καθώς το δίκτυο μπορεί να έχει υποστεί βλάβες.
Για να εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή: Φορέστε κλειστά παπούτσια, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς στα πόδια από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος, που κρύβονται από τα νερά. Εξετάστε τοίχους, πόρτες, σκάλες και παράθυρα. Εξετάστε τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αποχέτευσης.
Θυμηθείτε: Οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την έναρξη της απόσυρσης των υδάτων.

Τηλέφωνα ανάγκης; Πυροσβεστική 199, Ελληνική Αστυνομία 100, Πανευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112.

Πρόγνωση καιρού: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στις αλλαγές που έρχονται στις επιδοτήσεις αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Βόμβα” στην Ένωση Μεσσηνίας – Στο προσκήνιο και πάλι τα προβλήματα μισθοδοσίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης