Δήμος Πύλου – Νέστορος: Έβγαλε στη φόρα τα προσωπικά δεδομένα 391 οφειλετών

/

Λίστα με τα προσωπικά στοιχεία 391 ατόμων έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμος Πύλου – Νέστορος. Ερωτήματα για το αν υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Γνωστά πρόσωπα ανάμεσα στους μεγαλοοφειλέτες. Ολόκληρη η λίστα με τα ποσά που οφείλουν οι 391. 

Έκπληξη προκαλεί η απόφαση του δήμου Πύλου – Νέστορος να δώσει στη δημοσιότητα λίστα με προσωπικά δεδομένα 391 οφειλετών του Δήμου. Συγκεκριμένα, ο Δήμος ανάρτησε στο πρόγραμμα “Διαύγεια” τα ονόματα των οφειλετών που προσήλθαν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς τους δήμους, η οποία λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Η λίστα, εκτός από το όνομα, το επώνυμο και το πατρώνυμο του κάθε οφειλέτη, αποκαλύπτει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), το ποσό της οφειλής, τον αριθμό των δόσεων που αιτήθηκε ο κάθε οφειλέτης, το ποσό της κάθε δόσης και την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

Ερωτήματα

Η κίνηση του δήμου Πύλου – Νέστορος, να αποκαλύψει τα προσωπικά στοιχεία 391 οφειλετών, γεννά ερωτήματα σε σχέση με την προστασία προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν νομικοί η συγκεκριμένη πρακτική δεν ακολουθείται από τους περισσότερους δήμους, δεδομένου ότι η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων μπορεί να εγείρει αξιώσεις, και χρηματικές, από θιγόμενους. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα κανένας δήμος της Μεσσηνίας, πλην του δήμου Πύλου – Νέστορος, δεν έχει προχωρήσει στη δημοσιοποίηση τέτοιας λίστας.

Παράλληλα, ένα ακόμα ερώτημα που χρειάζεται απάντηση είναι γιατί ο δήμος Πύλου – Νέστορος δεν περίμενε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προκειμένου να δώσει στη δημοσιότητα, αν αυτό πρέπει να πράξει, το σύνολο των οφειλετών που προσήλθαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Τέλος, ενδιαφέρον έχει και το τι θα πράξει ο δήμος Πύλου – Νέστορος με τους οφειλέτες που χρωστούν στο Δήμο, αλλά δεν θα κάνουν χρήση της ρύθμισης. Άραγε, τα ονόματα των συγκεκριμένων οφειλετών θα δοθούν στη δημοσιότητα; 

Η λίστα

Σύμφωνα με τη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα οι 391 οφειλέτες του δήμου Πύλου – Νέστορος χρωστούν συνολικά το ποσό των 502.627 ευρώ. Από τα στοιχεία της λίστας προκύπτει ότι 10 από τους 391 οφειλέτες χρωστούν 295.218 ευρώ, δηλαδή ποσό πάνω από το 50% των συνολικών χρεών.

Ο μεγαλύτερος οφειλέτης του δήμου Πύλου – Νέστορος, σύμφωνα με τη λίστα, είναι γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής, ο οποίος εμφανίζετε να χρωστάει 128.072 ως φυσικό πρόσωπο και 18.834 ως μέλος Α.Ε. Ο συγκεκριμένος οφειλέτης εμφανίζεται να έχει κάνει αίτηση για ρύθμιση της συνολικής οφειλής του σε 100 δόσεις με δύο διαφορετικές αιτήσεις.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος οφειλέτης οφείλει 55.623 ευρώ και ρύθμισε το χρέος του σε 100 δόσεις, ο τρίτος 15.904 ευρώ και ρύθμισε το χρέος του σε 100 δόσεις, ο τέταρτος 15.664 ευρώ και πλήρωσε το χρέος σε μια δόση και ο πέμπτος εμφανίζεται να χρωστάει 14.362 ευρώ και ρύθμισε την οφειλή του σε 24 δόσεις.

Η ανάρτηση της λίστας του Δήμου Πύλου – Νέστορος στο πρόγραμμα “Διαύγεια”: 

ω1

 

Το σκεπτικό της απόφασης της οικονομικής επιτροπής του δήμου Πύλου – Νέστορος: 

 

ω3

 

Η λίστα όπως προκύπτει από στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Πύλου – Νέστορος: 

 

 

ω2

111

2

3

4

5

6

7

9

10

222

*Το messiniapress δεν δημοσιεύει τα ονόματα και τα ΑΦΜ των οφειλετών της λίστας του δήμου Πύλου – Νέστορος, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα εν λόγω στοιχεία υπόκεινται ή όχι στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, εφόσον ο δήμος Πύλου – Νέστορος επιμείνει στην δημοσίευση, τις επόμενες ώρες θα αναδημοσιεύσουμε τη λίστα αυτούσια. 

 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στο φως τα 92 ταφικά μνημεία του κεντρικού νεκροταφείου του δήμου Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτοί είναι οι Έλληνες των Paradise Papers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας ο Βασίλης Τζαμουράνης: Κάλεσμα για «δημιουργική σύνθεση» και «συστράτευση» απευθύνει ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος»

Την υποψηφιότητά του για το δήμο Καλαμάτας ανακοίνωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος», Βασίλης Τζαμουράνης,