Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Διακινούν χύμα Μεσσηνιακό λάδι στην Ευρώπη!

Ιδιώτες, από χώρες τις Ευρώπης, αγοράζουν ελαιόλαδο και το διακινούν σε τενεκέδες «χέρι με χέρι»! Η πατέντα, οι τιμές που αγοράζουν από τους παραγωγούς και οι τιμές που μεταπωλούν το προϊόν. Εκατοντάδες τόνοι Μεσσηνιακού ελαιολάδου διακινούνται ανεξέλεγκτα μέσω τέτοιων πρακτικών. messiniapress-ksigoros

Τη …γοητεία του τενεκέ και της διακίνησης χύμα ελαιολάδου φαίνεται ότι ανακάλυψαν και οι Ευρωπαίοι! Μάλιστα, φαίνεται οτι η συγκεκριμένη φάμπρικα είναι επικερδής, καθώς το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι αγοραπωλησίες σημαντικών ποσοτήτων ελαιολάδου που διοχετεύονται στην αγορά της Ευρώπης μέσω τενεκέ!

Η πατέντα

Σύμφωνα με πληροφορίες του messiniapress ιδιώτες, κυρίως βορειοευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν σχέση με την Ελλάδα, αγοράζουν ποσότητες ελαιολάδου από Έλληνες παραγωγούς. Στη συνέχεια, αυτές τις ποσότητες τις μεταφέρουν στις χώρες καταγωγής τους όπου και τις συσκευάζουν σε τενεκέδες, κυρίως των 5 λίτρων. Ακολούθως, έχοντας στήσει ένα «δίκτυο πωλήσεων» στις περιοχές που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται, διακινούν τις συγκεκριμένες ποσότητες σε φίλους, γνωστούς, συγγενείς κλπ. Ουσιαστικά, πρόκειται για «εξαγωγή» της πρακτικής της διακίνησης χύμα ελαιολάδου, πρακτική η οποία ανθεί στην Ελλάδα πολλά χρόνια και αποτελεί «καρκίνο» για το ελαιόλαδο.

Αγοράζουν …ακριβά, πουλάνε φθηνά

Οι αγορές στην Ελλάδα είναι πάνω από την τρέχουσα τιμή του ελαιολάδου. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και το δέλεαρ προς τους ελαιοπαραγωγούς, τους οποίους προσεγγίζουν Ευρωπαίοι ιδιώτες.

Η διανομή στις χώρες καταγωγής τους, αντιθέτως, γίνεται σε πιο χαμηλές τιμές από αυτές των οργανωμένων δικτύων πώλησης ελαιολάδου (super markets κλπ). Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν λεπτομέρειες της εν λόγω δραστηριότητας σημειώνουν ότι το ελαιόλαδο στην Ελλάδα πωλείται, από τον παραγωγό στον ιδιώτη, για τουλάχιστον 4 ευρώ το κιλό, ενώ ο ιδιώτης μεταπουλά σε τιμές που κυμαίνονται στα 7 ευρώ ανά λίτρο.

Η εικόνα στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν άριστα την αγορά του ελαιολάδου στη Μεσσηνία, αυτή τη στιγμή οι ποσότητες Μεσσηνιακού ελαιολάδου, που φεύγουν με τον τρόπο αυτό προς το εξωτερικό, ανέρχονται σε περίπου 300 τόνους το χρόνο. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι άνθρωποι, η συγκεκριμένη πρακτική γνωρίζει άνθιση τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι συναλλαγές αυτού του τύπου παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση.

Πλήγμα στο ελαιόλαδο

Είναι προφανές ότι αυτή η πρακτική πλήττει το ελαιόλαδο από πολλές απόψεις. Το προϊόν διακινείται χωρίς να έχει υποστεί κανέναν έλεγχο και άρα είναι ενδεχόμενο τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά να αλλοιώνονται, είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα. Η διοχέτευση χύμα ελαιολάδου στο εξωτερικό αποτελεί πλήγμα για τους εξαγωγείς, ενός δυναμικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις αγορές του εξωτερικού.

Τέλος, υπάρχει και η αμιγώς οικονομική διάσταση, καθώς με αυτού του τύπου την διακίνηση ελαιολάδου, χάνεται μεγάλη φορολογητέα ύλη, καθώς πραγματοποιήται σε όλα τα επίπεδα χωρίς νόμιμα παραστατικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ