Σε έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς του σχολικού τουρισμού έχει μετατραπεί η Καλαμάτα. Πάνω από 15.000 μαθητές επέλεξαν τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα για τις σχολικές τους εκδρομές το 2017. Αύξηση και του γενικού τουρισμού σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, Παναγιώτα Ντίντα. Αναλυτικά στοιχεία.
Στοιχεία για την τουριστική κίνηση στην Καλαμάτα το 2017 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αντιδήμαρχος, Παναγιώτα Ντίντα.
Πάνω από 15.000 μαθητές στην Καλαμάτα
Σύμφωνα με τα στοιχεία η Καλαμάτα έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμού για τις μαθητικές εκδρομές. Συγκεκριμένα, τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2017 επισκέφθηκαν την Καλαμάτα περισσότεροι από 15.000 μαθητές στο πλαίσιο των τουριστικών τους εκδρομών. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι, πλέον, η Καλαμάτα αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς προορισμούς για τους μαθητές, καθώς όλο και περισσότερα σχολεία την επιλέγουν ως πόλη – προορισμό. Σημειώνεται ότι ανάλογα αποτελέσματα στον τομέα του μαθητικού τουρισμού αναμένεται να καταγραφούν και το 2018. Μάλιστα, όπως ανέφερε η κα Ντίντα, ήδη ο δήμος Καλαμάτας έχει αποστείλει επιστολές σε όλα τα σχολεία της χώρας παρουσιάζοντας την Πόλη και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Χιλιάδες επισκέπτες στα τουριστικά γραφεία του δήμου
Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο, που δείχνει ότι ο γενικός τουρισμός της Καλαμάτας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, είναι η επισκεψιμότητα των γραφείων τουριστικής υποστήριξης που διαθέτει ο δήμος Καλαμάτας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα 3 τουριστικά γραφεία (Ιστορικό Δημαρχείο, παραλία, και λιμάνι) υποδέχθηκαν περίπου 20.000 τουρίστες. Συγκεκριμένα στο γραφείο τουριστικής υποστήριξης της Καλαμάτας απευθύνθηκαν, από τον Μάιο που λειτούργησε μέχρι τον Νοέμβριο, 13.106 τουρίστες:
Στο τουριστικό γραφείο της παραλίας απευθύνθηκαν 5.873 τουρίστες:
*Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης του αεροδρομίου στο οποίο απευθύνονται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της Μεσσηνίας.
Είπε: Εξαιρετική χρονιά χαρακτήρισε το 2017 για τον τουρισμό της Καλαμάτας η αντιδήμαρχος, Παναγιώτα Ντίντα. Η κα Ντίντα τόνισε ότι στον σχεδιασμό του δήμου Καλαμάτας πρώτος στόχος είναι η ανάπτυξη του ειδικού τουρισμού (συνεδριακού, μαθητικού κλπ) γεγονός που προκύπτει από την έμπρακτη στήριξη του Δήμου σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία.
Αυξάνονται οι ξενοδοχειακές κλίνες
Η αντιδήμαρχος Καλαμάτας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ξενοδοχειακών υποδομών της Πόλης. Σημείωσε ότι μέχρι το Πάσχα αναμένεται να λειτουργήσει η νέα ξενοδοχειακή μονάδα στη δυτική παραλία, ενώ προσέθεσε οτι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και άλλων ξενοδοχειακών υποδομών στην Καλαμάτα.
Μελανό σημείο η κρουαζιέρα
Ο μόνος τομέας, που υστέρησε σημαντικά φέτος η Καλαμάτα, αφορά την Κρουαζιέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Κατά τη διάρκεια του έτους στο λιμάνι “έπιασαν” 5 κρουαζιερόπλοια με περίπου 5000 επιβάτες. Σύμφωνα με την κα Ντίντα η μείωση του τουρισμού κρουαζιέρας αφορά τις αλλαγές που έφεραν οι εξελίξεις στην Τουρκία και την ανατολική Μεσόγειο. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι ο δήμος Καλαμάτας προσπαθεί να αναστρέψει το αρνητικό πρόσημο και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες επίκειται συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας με τον Σύνδεσμο Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων.
Δράσεις για το 2018
Η κα Ντίντα αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό των δράσεων του δήμου Καλαμάτας για την υποδοχή τουριστών στην Καλαμάτα.
Η πρώτη αφορά την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, προυπολογισμού 260.000 ευρώ. Στο πλαίσιο του Προγράμματος θα αναπτυχθεί δίκτυο ψηφιακής πληροφόρησης του κοινού, ενώ θα αναβαθμιστούν και οι υποδομές του γραφείου Τουριστικής Υποστήριξης της παραλίας.
Η δεύτερη δράση αφορά τη συνεργασία του δήμου Καλαμάτας µε το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, για την υλοποίηση της πρότασης “Καλαµάτα 1821 – ∆ρόµοι Ελευθερίας”, η οποία ξεκινά από το 2018. Πρόκειται για τη δημιουργία διαδραστικής τράπεζας πληροφοριών, η οποία θα εγκατασταθεί στο Ιστορικό ∆ηµαρχείο, όπου θα προβάλλονται µε ψηφιακό τρόπο τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Επίσης, θα δίνεται πληροφόρηση και για τις κοινωνικές, οικονοµικές και λοιπές συνθήκες της ζωής στην Καλαμάτα κατά την εποχή της Επανάστασης.
Απολογισμός
Τέλος η κα Ντίντα αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που υλοποίησε ο δήμος Καλαμάτας εντός του 2017, προκειμένου να αυξηθεί η τουριστική κίνηση στην πόλη. Αναφέρθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, το Καρναβάλι, τη “λευκή” και τη “γαλάζια” νύχτα, την τοποθέτηση ραµπών, sea track και WC για την εξυπηρέτηση και πρόσβαση ατόµων µε κινητικά προβλήµατα στις ακτές, το διαγωνισμό µε τίτλο #PasxaKalamata, µε στόχο την ανάδειξη της Καλαµάτας ως ιδανικού προορισμού για το Πάσχα, τη διοργάνωση της 6ης Αγροτικής Έκθεσης “Άρτος – Οίνος – Έλαιον”, τη διοργάνωση της 6ης Ανθοκομικής Έκθεσης και τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά το Πάσχα και το Πολιτιστικό Καλοκαίρι.