Πολιτική παρέμβαση Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το γκέτο Αγίας Τριάδας

/

Παρέμβαση, προκειμένου να τερματιστεί η ύπαρξη του γκέτο των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα, πραγματοποιεί, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, η Οργάνωση Δυτικής Πόλης Καλαμάτας του Σύριζα Μεσσηνίας. Στην ανακοίνωση σημειώνεται: “Η άμεση μετεγκατάσταση των τσιγγάνων από την υποβαθμισμένη αστικά, κοινωνικά, περιοχή της Αγίας Τριάδας σε κατοικίες ή δημόσια γη, έχει ως αναγκαία προϋπόθεση την συγκρότηση ενός ρεαλιστικού κι επιμελημένου σχεδίου συντονισμένης δράσης όλων των φορέων της πολιτείας, με συμμετοχή στην επεξεργασία του και την εφαρμογή του , των κατοίκων της περιοχής αλλά και των εδραιοποιημένων τσιγγάνων μόνιμων κατοίκων της πόλης της Καλαμάτας που ζουν στο γκέτο.

Απαιτείται η κατάρτιση ενός ειδικού πολιτικού σχεδίου δράσης για τον άμεσο τερματισμό λειτουργίας του γκέτο της Αγίας Τριάδας, το οποίο πρέπει να βασίζεται στην ουσιαστική στήριξη των μετακινούμενων τσιγγάνων ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στην αποδυνάμωση του τριπλού αποκλεισμού πολιτικού, κοινωνικού και χωροταξικού που υφίστανται οι συνδημότες μας Ρομά που ζουν στην περιοχή αλλά και των ευπαθών κατοίκων της.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μια πολιτική που στοχεύει να «χαϊδέψει τα αυτιά της τοπικής κοινωνίας» με το “διωγμό των Τσιγγάνων” γιατί απλά είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική πρακτική. Φυσικά, ούτε είναι δυνατόν να συνεχίσουμε , ως τοπική κοινωνία – το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου- να μην διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βοήθειας και κοινωνικής ένταξής τους.

Παράλληλα και ανεξάρτητα από τα προηγούμενα, πιστεύουμε πως χρειάζεται η άμεση υποστήριξη στη λειτουργία της κατασκήνωσης της Μπιρμπίτας και όσων οικογενειών έχουν αποφασίσει να εγκατασταθούν και διαβιούν εκεί κάτω από δύσκολες μέχρι τώρα συνθήκες.

Καλούμε τους αρμοδίους φορείς της πολιτείας να συνεργαστούν, με πυρήνα το Δήμο Καλαμάτας , για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Να διατυπωθούν ιεραρχημένα προτάσεις κι ενέργειες μέσω της συγκρότησης ενός Ειδικού Τοπικού Σχεδίου Δράσης που θα περιγράφει λύσεις, με νέα σύγχρονη αντίληψη αλλά και θέληση για τον άμεσο τερματισμό λειτουργίας του γκέτο Αγίας Τριάδας βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των διαβιούντων σε αυτόν αλλά και των κατοίκων στη περιοχή γενικότερα.

Για την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου δράσης απαιτείται η συμβολή της Δημοτικής Αρχής, άλλων τοπικών φορέων (Αστυνομία, Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος,Εργατικό Κέντρο) και αρμοδίων από την Ειδική Γραμματεία Ρομά του Υπ. Εσωτερικών. Κομβική για την κατάρτιση σχεδίου δράσης είναι η συμμετοχή ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ, με όποια μορφή επιλέξουν, στην επεξεργασία και διαμόρφωσή του.

Η Οργάνωση Δυτικής Καλαμάτας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας:

– Καλεί τους ανωτέρω φορείς και τους Τσιγγάνους σε ανοιχτή εκδήλωση συζήτηση με θέμα: «Βελτίωση συνθηκών ζωής και μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων του καταυλισμού της Αγίας Τριάδας».

– Καλεί τον Δημοτική Αρχή στην λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των κατοίκων του καταυλισμού στα θέματα συλλογής και αποκομιδής απορριμμάτων, υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.

– Καλεί τους Τσιγγάνους να αναδείξουν εκλεγμένους εκπροσώπους τους, μέσω της νομικής σύστασης Συλλόγου Τσιγγάνων Αγίας Τριάδας, αξιοποιώντας την συμβολή και την πανελλαδική εμπειρία αντίστοιχων συλλόγων”.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μήνυμα “ενότητας και νίκης” από τον Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (video)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμαρχοι για γέλια και για κλάματα στην Πελοπόννησο – Στον “αέρα” ο ΦΟΔΣΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ